TIP

De schroeven aandraaien


Redactie HiFi.nl | 13 september 2007

De drive-units van luidsprekers hebben als hoofddoel het omzetten van het inkomend elektrisch signaal naar een akoestische vertolking daarvan. Tijdens die omzetting wordt er (met name door de laagfrequent units) niet alleen akoestische energie afgegeven maar ook aardig wat energie in de klankkast (of in het geval van `open-baffle` constructies; in het frame) gedumpt.

De bewegende conussen willen zich als het ware afzetten tegen de stationaire baffles en dat gebeurt bij sterk uiteenlopende frequenties. De grip van de montagebouten of schroeven kan in sommige gevallen geleidelijk worden gereduceerd waardoor de units geen goede koppeling meer met de klankkast hebben en de mechanische energie niet meer effectief kan worden afgevoerd of gedempt. Deze tip richt zich dus met name op oudere weergevers (ongeacht prijsklasse) gezien bij de meeste moderne weergevers een meer solide - en daardoor meer stabiele - verbinding gemaakt wordt.

Met een goed passende schroevendraaier of imbussleutel - en de nodige zorg - kan worden vastgesteld of de bevestigingsschroeven nog verder moeten worden aangedraaid. Overdrijf dit niet; vast is vast en vooral bij houtschroeven moet er niet te ver worden doorgedraaid (de schroef zal dan zijn grip op de baffle verliezen omdat het zelfgetapte schroefdraad zal worden beschadigd). Meestal zal een kwartslag (of zelfs minder) per schroef voldoende zijn om het contact tussen de unit en de baffle weer optimaal te krijgen. Het resultaat zal een meer gearticuleerde, strakke en schone weergave zijn en daar komt nog bij dat deze `upgrade` (in feite onderhoud) geheel gratis is.

Let wel: er zijn weergevers met zwevend opgehangen units (meestal hoog/middenfrequent) die men beter met rust kan laten. Hetzelfde geldt voor Lossy Construction frames en klankkasten die een met schroeven bevestigde baffle en achterwand hebben (denk aan Harbeth, Stirling Broadcast, oudere Rogers en Spendor typen, etc.). Dergelijke klankkasten worden meestal door de fabrikant getuned want ze zijn juist bedoeld om een compliante (niet rigide) constructie te vormen. Echter, voornamelijk bij oudere(conus-)weergevers kan het aantrekken van de bevestigingsschroeven resulteren in de eerder genoemde klankverbetering. Happy tightening!

Let op: het aandraaien van de montagebouten of schroeven is niet zonder gevaar. Voorzichtigheid is de moeder van de porseleinkast.

 

EDITORS' CHOICE