REVIEW

Filmpjekijken bioscooptip - The Water Diviner


Redactie HiFi.nl | 19 april 2015

Steeds meer acteurs wagen zich op een gegeven moment aan klussen als regisseur. Soms succesvol (Ben Affleck met Argo) en soms minder succesvol (Ryan Gosling met Lost River). Russell Crowe maakt een interessant debuut achter de camera met The Water Diviner, volgens Filmpjekijken.com een "ingetogen oorlogsprent met het hart op de juiste plaats".

En nee, The Water Diviner is geen sequel op Noah. De film draait om de Slag om Gallipoli, waarbij het Australische leger, toen onder leiding van de Britten, het opnam tegen de Ottomanen en uiteindelijk een half miljoen mensen verloor. Wanneer de drie zoons van landbouwer Crowe niet terugkeren uit die oorlog en zijn vrouw daardoor zelfmoord pleegt, besluit de boer naar Turkijke te reizen om ze persoonlijk te zoeken en te begraven.

Volgens redacteur Roy van der Lee laat de normaal meer macho Crowe hier weer een andere kant zien. "The Water Diviner is opvallend ingetogen en Crowe weerstaat de verleiding om het explosieve oorlogsgeweld uit te melken voor suspense. Hij lijkt veel geïnteresseerder in het menselijke verhaal. Eenmaal in Turkije komt zijn personage er namelijk achter dat de tegenstanders net zo veel slachtoffer waren als zijn eigen zoons."

De film ziet er volgens Van der Lee prachtig uit en ademt af en toe de sfeer van een western. Toch zijn er wat ongeloofwaardige en overbodige aspecten die voorkomen dat het een echte topper wordt. "Verwacht geen shoot-outs of uitgesproken badguys; dit is een dramafilm pur-sang. Een aanwezige subplot over een Turkse weduwe (Olga Kurylenko) en haar zoontje is helaas niet zo interessant, maar gelukkig is het hoofdverhaal dat wel."

 

De complete recensie van The Water Diviner kun je hier teruglezen. Ook nieuwe in de bioscoop zijn Lilting (een prachtig drama waarin Ben Whishaw probeert te communiceren met de onwetende moeder van zijn overleden homovriend) en La Famille Bélier (een wat gemakzuchtige dramedy die probeert mee te liften op het succes van de Franse wereldhit Intouchables).

EDITORS' CHOICE