TIP

Stofvrije Platenborstel

Redactie HiFi.nl | 15 augustus 2007

Platenborstels zijn ontworpen om de zo gekoesterde LP`s stofvrij te houden. De fameuze Goldring / Milty Pro Super ExStatic en de Mobile Fidelity Record Cleaning Brush behoren tot de beste platenborstels die momenteel verkrijgbaar zijn (de mooie Decca ZeroStatic behoort tot de beste klassiekers).

Wanneer men een stoffige LP met de platenborstel van stof heeft ontdaan blijft dat natuurlijk aan de haren (of de `vilt-pad`) van de borstel hangen. Veel mensen halen dan een ander borsteltje (of de houder) langs de haren maar daarmee is het fijne stof (wat vaak nog schadelijker is dan de `harige` stofdeeltjes) nog niet geheel verwijderd. Dergelijk fijn stof kan alleen met een zogeheten kleefroller worden verwijderd, die bij verschillende winkels (zoals bijvoorbeeld Blokker) verkrijgbaar zijn. Die kleefrollers zijn in feite bedoeld om kleding van pluis of haren te ontdoen. Naast platenborstels kunnen viltmatten (en luidsprekerdoeken) daar ook mee worden gereinigd, zij het met de nodige voorzichtigheid want zachtere viltmatten (zoals die van Linn) hebben een meer open structuur en kunnen door een minder subtiele behandeling veranderen in een onvervalste angora-mat (Linn adviseert om een slechts licht vervuilde mat met Scotch-tape te `deppen`).

Er zijn twee soorten kleefrollers: degene met een herbruikbare rol van zelfklevende kunststof kan na gebruik onder de kraan worden afgespoeld, waarna het aan de lucht droogt en weer bruikbaar is. Nagaoka heeft een dergelijk type in hun pakket wat bedoeld is voor LP reiniging maar wat wel een tamelijk grote kleefkracht heeft. Er zijn ook varianten met kleefpapier-rollen, waarbij men het vuile oppervlak telkens afscheurt totdat de rol moet worden vervangen. Beide varianten zijn goed bruikbaar maar onze voorkeur gaat uit naar de herbruikbare kunststof kleefrollers.
Happy cleaning!

Kijk op High Fidelity Discs voor meer informatie over de:
Goldring/Milty Pro Super Exstatic

Kijk op High Fidelity Discs voor meer informatie over de:
Mobile Fidelity Record Cleaning Brush

Kijk op High Fidelity Discs voor meer informatie over de:
Nagaoka CL-152 rolcleaner


EDITORS' CHOICE