TIP

Tip! Nieuwe Headshell Draadjes

Redactie HiFi.nl | 15 oktober 2008

Het uitbouwen van een aftastelement (bijvoorbeeld voor naaldcontrole) of de vervanging van de analoge spoorzoeker is een goed moment om stil te staan bij de conditie van de armkop- (internationaal aangeduid als headshell) draadjes.

Met name bij oude toonarmen kunnen de `contactschoentjes` gecorrodeerd of versleten zijn maar ook de draden zelf kunnen interne draadbreuken hebben. Dat alles zal voor een minder jofele signaalgeleiding van het toch al zo miniscule signaal zorgen. De meeste toonarmen zijn net als het element van contactpennen voorzien maar er zijn uitzonderingen zoals Rega, Origin Live en Naim (waarvoor men ofwel een rewiring-kit of een servicebeurt kan aanvragen bij de analoogspecialist).

Bij toonarmen met contactpennen zal het mogelijk zijn om de armkopdraadjes te vervangen door nieuwe en/of betere exemplaren zoals die van Extreme Phono (zie foto). Let wel: het opwaarderen van fragiele pick-up elementen en toonarmen is iets wat men het beste door een ervaren technicus kan laten uitvoeren. Mocht men behoorlijk bedreven zijn in `all things analogue`  dan rest ons nog deze tip in een tip: let goed op de positie van de originele draadjes want de contactpennen van toonarmen (of losneembare armkoppen) zijn zelden van een kleur- of lettercodering voorzien. Voor de zekerheid nog even de standaard kleurcodering: Rechts + is rood, Rechts - is groen, Links + is wit en Links - is Blauw. Verse headshelldraadjes kunnen -met name bij oudere toonarmen- voor een beduidende klankmatige verbetering zorgen. Happy Wiring!


EDITORS' CHOICE