NIEUWSGeneva

Geneva XS, kleine speaker met XL-uitvoering


Sander van der Heide | 17 september 2011 | Geneva

Op de IFA 2011 werden door meerdere fabrikanten kleine speakersetjes uitgebracht voor iPod, iPhone of andere MP3-spelers. Sommige draadloos, sommige met dockinggedeelte en sommige met een extra functie. Zo ook de Geneva XS. Deze onderscheidt zich in paar opzichten van de anderen. Klank, `looks` en alarmklokfunctie.

Voor dit soort kleine speakers is het heel belangrijk dat ze praktisch zijn, dus makkelijk mee te nemen, makkelijk aan te sluiten, weinig ruimte innemen en eventueel nog wat extra`s bieden. De bobbel in het midden bij de Geneva XS is qua ruimte misschien wat minder praktisch, maar met z`n 15.7 cm x 9.4 cm x 4.6 cm valt dat probleem wel weg, hij is lekker compact en weegt net geen 500 gram.

Als extra functie is er een alarmklok aan toegevoegd. Door de grille heen zie je een mooi helder rood matrix-VFD-schermpje voor de tijd. Ja, qua styling zit het wel goed bij Geneva. Aan de foto`s is het al goed te zien, maar eenmaal in handen heb je al gauw iets van "die wil ik graag in mijn reiskoffertje meenemen". Het geheel heeft een jaren-60-look maar gemengd met een moderne strakke iPod-uitstraling. Knap gedaan. En bevalt het wit je niet zo, dan is er ook een rode en zwarte versie.

Uit zo`n klein kastje kun je natuurlijk niet veel laag verwachten of men moet dat onnatuurlijk accentueren. Ook hier gaat de Geneva XS wat verder dan sommige concurrerende speakersetjes. Van wat ik op de beurs kon horen, is het allemaal netjes in balans, maar een luistertest in onze testruimte is voor een eindoordeel nog wel nodig. Er wordt gebruik gemaakt van 2 tweeters en 1 vierkante (!) woofer. Waarschijnlijk wordt het stereosignaal onder een bepaalde frequentie mono gemaakt, wat nog niet zo`n slecht idee is voor deze situatie.

Aansluiten gaat via een line-in aansluiting (3,5 mm) of bluetooth. Daarna gaat het signaal via een DSP naar een Klasse A/D-versterker. Het systeem is ook geheel standalone te gebruiken met de ingebouwde FM-radio. En als er geen stopcontact in de buurt is, zorgt de 2700 mA Lithium batterij voor 5 uur gebruik. Maar wat het systeem echt afmaakt is de meegeleverde etui die met leer is bekleed in dezelfde kleur als de speaker. Deze is niet alleen waterdicht en meegevormd met de speaker, maar dient ook nog als standaard voor de speaker, net zoals een reiswekker uit de jaren 60.

Prijs & beschikbaarheid
De XS is vanaf november te koop voor een adviesprijs van 199 euro. Je kunt op de website van Geneva kijken voor meer informatie over de andere Sound System modellen. Over de Geneva Sound System Model S schreef HiFi.nl eerder een recensie. Audiac laat weten dat zij door de toegenomen productiekosten genoodzaakt zijn de verkoopadviesprijs van de Geneva Model S per 1 oktober 2011 te verhogen naar 349 euro (dit was eerder 329 euro).

MERK

EDITORS' CHOICE