Pro-Ject Audio XA B: doorzichtige speelklare draaitafel inclusief element


Sinan Kökbugur | 13 augustus 2024 | Fotografie Fabrikant | Pro-Ject HiFi

Het in Oostenrijk gevestigde Pro-Ject Audio Systems heeft de XA B uitgebracht, een draaitafel met een doorzichtig chassis gemaakt van acryl. Acryl is een uitdagend materiaal voor een draaitafelchassis, maar de ingenieurs hebben naar eigen zeggen alle onderdelen goed op elkaar afgestemd.

Pro-Ject Audio XA B

Acryl is op verschillende momenten in de geschiedenis van Pro-Ject Audio te zien geweest en de nieuwste versie is de XA B. De eerste draaitafel van acryl was de Pro-Ject 6.9 Perspective en de 6PerspeX is al meer dan vijftien jaar onderdeel van het portfolio van het merk en behoort nog steeds tot de best presterende exemplaren. Er was ook de gelimiteerde editie Perspective Final Edition die snel uitverkocht was.

Het gebruik van acryl heeft echter wel zo zijn technische uitdagingen. Het hoge interne dempingvermogen van acryl is een factor om rekening mee te houden.Alle onderdelen van een draaitafel moeten samenwerken om een aangenaam geluid te produceren. Acryl kan volgens de ontwerpers de draaitafel overdempen met als resultaat een zeer droog geluidskarakter. Om dit op te lossen, is de XA B uitgerust met een aluminium toonarm en aluminium draaplateaue. Samen met de meegeleverde bijpassende Pick It PRO Balanced element en speciale voeten geeft de XA B volgens e fabrikant een levendige, dynamische en gedetailleerde geluidssignatuur.

De toonarm van de XA B is een premium 10-inch model met een effectieve armlengte van 254 millimeter met een vierpins lager met ultralage wrijving die nauwkeurige, stabiele en accurate tracking belooft. De arm is gemaakt van een aluminium buis uit één stuk (10 gram effectieve armmassa) in plaats van een koolstofbuis, omdat dit materiaal volgens de ingenieurs beter aansluit bij de geluidseigenschappen van acryl. Bovendien biedt de toonarmbasis aanpassingen voor de azimut en verticale volghoek (VTA), cruciaal om het maximale uit het element te halen.

Het riemaangedreven 1,7 kilogram zware gegoten aluminium draaitafel heeft een diameter van 300 millimeter. Een TPE (thermoplastisch elastomeer) ring aan de binnenkant helpt alle resonanties te dempen en wow en flutter te minimaliseren tot maximaal 0,13% voor 33 1/3 toeren en 0,12% voor 45 toeren. Ten slotte zou de meegeleverde Record Puck E extra demping en stabiliteit bieden

De meegeleverde voeding is een schakelende voeding die goedkoop oogt, maar in de draaitafel zit een precisie DC-aangedreven AC-generator die de motor aandrijft. Dit creëert een schone nieuwe sinusgolf met als resultaat een zeer schone stroom die een verbeterde snelheidsstabiliteit garandeert, aldus Project-Audio.

Pro-Ject Audio XA B: prijs en leveringsinformatie

De Pro-Ject XA B wordt geleverd met een 15V/0,8A DC-voeding, stofkap, Connect it E Phono-kabel en een viltmat en is binnenkort verkrijgbaar bij de dealers voor een adviesprijs van net geen 1.300 euro.