Ferguson Hill introduceert doorzichtig hoornluidsprekersysteem Jetstream

De Britse luidsprekerbouwer Ferguson Hill heeft een bijzonder luidsprekersysteem aangekondigd genaamd Jetstream. De Jetstream luidsprekers zijn forse hoornluidsprekers maar het grote verschil met andere merken is het doorzichtige materiaal waar de hoorns van gemaakt zijn. Omdat je er doorheen kunt kijken, oogt het veel minder opdringerig en dat kan een factor van belang zijn, vooral voor huisgenoten. Nee, het is geen goedkoop systeem.

Ferguson Hill Jetstream

De Jetstream is een evolutie van en bouwt voort op de FH001 van Ferguson Hill en wordt gepitcht als het beste ontwerp ooit van het bedrijf. Twintig jaar na het debuutsysteem is Jetstream onmiskenbaar Ferguson Hill dankzij de kenmerkende transparante vormen. Volgens de in de Britse plaats gevestigde fabrikant is vrijwel elk afzonderlijk onderdeel herzien en verbeterd. Luchtvaartingenieur, oprichter en hoofdontwerper Tim Hill van Ferguson Hill verklaart: “ik heb alle veranderingen doorgevoerd die ik wilde doorvoeren sinds de lancering van de FH001 twintig jaar geleden.”

Feitelijk worden er per kanaal twee luidsprekers ingezet, allebei doorzichtig. Het nieuwe Ferguson Hill Jetstream-luidsprekersysteem bestaat uit vijf onderdelen, t.w. een paar Jetstream-hoornluidsprekers, een paar Jetstream-basluidsprekers en een Jetstream-versterker voor de basluidsprekers.

Hoewel Jetstream (en de FH001 ervoor) zich in de categorie luxe audio bevindt – naar verluidt was wijlen Steve Jobs, mede-oprichter van Apple, de eerste FH001-koper in de VS – is dit een ‘neveneffect’ van Tims ambitie om het ultieme geluidssysteem te bouwen. Luxueus en duur is geen doel op zichzelf. De Britse fabrikant bouwt niet alleen prijzige luidsprekers. In 2017 lanceerde Ferguson Hill het FH007 miniluidsprekersysteem van minder dan 1.000 Britse ponden.

Ferguson Hill Jetstream hoornluidsprekers

De 1,65 x 0,92 x 0,72 meter (H x B x D) Jetstream-hoornluidsprekers zijn voorzien van de eigen semi full-range driver van het bedrijf, gemaakt in samenwerking met de Poolse fabrikant Cube Audio. We hebben vernomen dat verbeteringen aan de interface tussen de acrylhoorn en de metalen ring resulteren in een gelijkmatigere expansie van de geluidsgolf van het ronde diafragma van de aandrijfeenheid naar de ovale mond van de hoorn.

Volgens de maker zorgen de nieuwe mand en magneetstructuur van de driver ook voor een ongehinderde geluidsgolf vanaf de achterkant van de driver. Het resultaat is een nominale impedantie van acht Ohm en een zeer hoge gevoeligheid van 100 dB (1 Watt / 1 meter / 1 kHz).

Ferguson Hill Jetstream basluidsprekers

De Jetstream-basunits worden geleverd als een paar transparante acrylbollen met een diameter van 600 millimeter, met neodymium-aangedreven 300 millimeter woofers en een verdeelde poortbelasting. De Jetstream Bass Amplifier stuurt de basunits aan met een intern laagdoorlaatfilter van 140 Hz. Verdere verbeteringen zijn onder meer de driedelige voetjes van de basluidspreker met interne demping en verwijderbare spikes.

De Jetstream basversterker is een stereo klasse D-ontwerp van 200 Watt per kanaal (400 Watt totaal vermogen). Ferguson Hill gebruikt 10 millimeter dikke CNC-gefreesde aluminium knuppels met een geparelstraalde en geanodiseerde afwerking om de versterker te bouwen.

Ferguson Hill Jetstream luidsprekersysteem: prijs en leveringsinformatie

Het Ferguson Hill Jetstream-systeem is nu te bestellen en heeft een adviesprijs van 105.200 Britse ponden voor het complete systeem, inclusief aangepaste bekabeling. De klant kan een HiFi Rose RS520-streamingversterker aan de bundel toevoegen.

Afzonderlijk kost de Ferguson Hill Jetstream Horn Speaker 72.955 Britse ponden (per paar), terwijl de Ferguson Hill Jetstream Bass Speaker  22.295 Britse ponden (per paar) kost en de Ferguson Hill Jetstream Bass Amplifier 9.950 Britse ponden.

Uiteraard moet een belangstellende in de Benelux rekening houden met wisselkoersschommelingen, transportkosten, eventuele douanerechten (invoerheffingen) en het lokale BTW-tarief. De prijzen in Britse ponden gelden uitsluitend voor de Britse markt en dienen dus alleen als indicatie van de prijsklasse van het Jetstream hoornluidsprekersysteem.


EDITORS' CHOICE