ARTIKELRhapsody

Bitte `ein bit`

Het DSD-signaal bestaat uit 1-bit audio data met een data-rate van 2.822MS/s (Million Samples / second), waarbij voor ieder kanaal een eigen datastroom voorhanden is. De digitale data binnen het DSD-formaat is erg eenvoudig en kent maar twee mogelijkheden: 1 of 0, puls of geen puls.  Pieken in het signaal worden gerepresenteerd door kort op elkaar volgende pulsen, dalen door een laag aantal pulsen.

De sample rate binnen het DSD-formaat is 64 keer die van standaard CD, maar iedere sample is 16 keer kleiner (1-bit vs 16-bit), waardoor de data-rate van DSD vier maal (64/16=4) hoger is dan die van CD. Hierdoor kun je het signaal theoretisch verpakken als een 16-bit / 176.4kHz signaal (4 x 44.1kHz) en past het daarmee in een ‘standaard’ PCM bestand met een sample-rate van 176.4kHz. In een 24-bit / 176.4kHz bestand zijn er dan 8-bits (24-bit minus 16-bit) beschikbaar om een digitale ‘marker’ in het signaal te verwerken, zodat de ontvangende DAC het signaal als een DSD-signaal kan herkennen.

Deze nieuwe techniek, waarbij het DSD-signaal via USB wordt getransporteerd vraagt wel om aanpassingen in de software van muziekspelers op de Mac of PC. Dat is ook de reden waarom dCS in een vroeg stadium is gaan samenwerken met Amarra (Sonic Studio) en Pure Music (Channel D). Deze spelers krijgen een software update waarmee ze de 8-bits ‘marker’ kunnen herkennen en het signaal in het DSD-formaat uitsturen naar de DA-converter. Als bestandsextensie krijgen de DSD-bestanden de toevoeging .DFF of .DST.

Het mag duidelijk zijn dat ook de DA-converters aangepast moeten worden om dit nieuwe bestandsformaat te kunnen decoderen. Volgens dCS is dat relatief eenvoudig met een software update te implementeren, waardoor er in de nabije toekomst steeds meer DSD-geschikte DAC’s op de markt moeten komen. Ook is dCS is gesprek met andere software fabrikanten om hun spelers geschikt te maken voor het DSD-formaat. Het is daarbij lovenswaardig dat dCS heeft gekozen voor een Open Source model, waardoor de acceptatie wellicht vlotter zal verlopen.

De eerste dCS DAC die geschikt is voor DSD is het instapmodel in het huidige dCS assortiment, de Debussy. Binnenkort volgen er updates van de andere dCS DAC’s.


EDITORS' CHOICE