ARTIKELPel Audio

Een geslaagde dag!

Eric de Boer | 17 mei 2011 | Pel Audio

De grote weergevers van Musical Affairs zijn groot en onconventioneel. Dat houtkunstenaar Hans Kortenbach samen met Kees Pel veel onderzoek heeft verricht naar natuurlijke weergave heeft geresulteerd in een apart ontwerp. De speakers van dit merk hebben eigenlijk een baffle en een gebogen open klankkast. Een dikke paal in het midden van de Grand Duetto’s houdt de zware Alnico magneet van de papieren 30 centimeter breedbanddrivers op hun plek. Afgewerkt in een bronzen behuizing en een aparte (eveneens open) behuizing voor de tweede 21 centimeter grote driver, die zo is geplaatst dat het bovenste gedeelte van de conus op de luisterplek gericht is en tegelijkertijd geen fasefouten met de 30 cm unit veroorzaakt. Daarbij fungeert de behuizing van de ‘kleine’ unit als een natuurlijk filter voor het midden en laag. Want filters kent de speaker niet, evenals demping. Bi-Ampen is dus een vereiste. Om een zo natuurlijk mogelijke weergave te kunnen krijgen werd gebruik gemaakt van 4 mm dik hout, dat als klankkast fungeert. Net een instrument, dus. 


Kees Pel

Het geluid dat deze referentieset de luisterruimte inbracht was dan ook groots te noemen. Het laag dat werd weergegeven door de speakers was strak, diep en resonantievrij en dat met tweemaal zes Watt vermogen. De duurzame opbouw van de elektronica en het goed overdachte ontwerp van deze weergever zorgden voor een smakelijk geluid, niet geheel kleurloos maar wel snel en vooral vol van fijndynamiek. De weergave had een hoog live-gehalte en dat was precies wat de ontwerpers en bouwers van deze componenten in gedachten hadden. Dat deze set een referentie vormt voor Remko en Caspar van Audio-Life mag vanwege de geboden weergave tijdens deze show best wel beaamd worden. De focus ligt niet op het hoog of laag, maar op het immer belangrijke middengebied. Of er nu audiofiele jazz werd gedraaid, elektronische muziek met stampende beats of rock, de set bleef overeind en bood steeds hetzelfde geluidsbeeld zonder enige vorm van schelheid op luidere niveaus. 


Pel referentieset

In de tweede kleinere luisterkamer stonden ook nog enkele prototype componenten van Pel Audio te spelen met een 47 Labs Model 4716 Shigaraki loopwerk en twee kleinere weergevers van Musical Affairs. Ook hier een fijn, tikje warm geluid met de nadruk op het middengebied. Een kleine ruimte als deze komt prima overeen met de wensen van deze set weergevers en het publiek dat rondom de tweezits bank een glimp van de muziek probeerde mee te pakken klonk erg positief over deze set. Een geslaagde dag voor Kees Pel en Hans Kortenbach, dus! 


Tweede set

Maar ook Caspar Bunge en Remko van der Zwaag van Audio-Life kunnen tevreden terugkijken op een geslaagde ‘party’. Niet alleen werd het publiek getrakteerd op een tweetal mooie audiosets, maar ook de inwendige mens werd goed verzorgd. Wie tijd had om te blijven kreeg ’s avonds ook nog eens een live-optreden van de band Thomas Champagne Trio voorgeschoteld. De muziek werd overigens tegelijkertijd boven via de Pel Audio/ Musical Affairs set versterkt en weergegeven, om de bezoekers de mate van natuurgetrouwe weergave te kunnen tonen. Helaas was ik weer op weg naar andere verplichtingen, maar een fijne middag in Buren en het enthousiasme van de heren van Audio-Life staan in mijn geheugen gegrift. Wie de set alsnog wil beluisteren kan contact opnemen met de winkel.


EDITORS' CHOICE