ARTIKEL

Grundig & Harman Kardon

Gastauteur | 14 november 2008 | Fotografie Gastauteur
Grundig

Grundig toonde op de IFA een reeks modern vormgegeven, technisch state-of-the-art apparaten die in de periode van september 2008 tot zomer 2009 op de markt verschijnen. Daarmee lijkt het bewijs geleverd dat Grundig vrijwel geheel hersteld uit het dal van enkele jaren geleden is herrezen. Hun fabriek in Istanbul kreeg inmiddels van de Duitse ‘Stiftung Warentest’ hoge cijfers voor de genomen maatregelen inzake duurzaamheid en concernverantwoordelijkheid. Managing director Michael Petersheim stelde in zijn presentatie zelfs dat het streven is om de komende drie jaar een aandeel in de Europese markt van 5% te behalen, mede door een aanzienlijk hoger percentage van de Duitse markt.De sinds september leverbare LCD Vision 9 TV-serie heeft vier HDMI 1.3 aansluitingen waardoor DVD-spelers, satelliet- en DVB-ontvangers met de afstandsbediening bestuurd kunnen worden. Een slanke soundbox die met hetzelfde profiel van de tv daaronder is gemonteerd is in staat om een virtueel 5.1 geluid in de kamer te brengen. Zomer 2009 zal de op de IFA getoonde, grotendeels ultra plat en ronduit prachtig vormgegeven, Concept 09 LCD TV-serie leverbaar zijn. Deze komt met beelddiameters van 32 tot 47 inch en zal beschikken  over full HD1920x1080p, 100Hz technologie, een ‘motion Picture Improvement’ om snelle bewegingen goed weer te geven, 24 beelden per seconde techniek voor exacte filmweergave, vier HDMI interfaces en USB-2.0 interface, twee tuners waardoor analoge en digitale zenders kunnen worden ontvangen zowel via kabel als antenne beide voorzien van MPEG-4 zodat in HD en SD kan worden ontvangen en weergegeven en ook signaal van Blu-ray-discs.

December a.s. zal de GDP 8800 BD Blu-ray-speler leverbaar zijn, ook geschikt voor DVD-R(+/-)/RW/RDL, CD-R/RW, HD-JPEG en MP3. Verder zijn of komen er in deze periode diverse tv modellen, drie satellietontvangers waaronder een gelikt vormgegeven DSR8800 HDTV model met 160 GB harddisc, USB 2.0- en HDMI 1.3 aansluiting voor 349 euro.

Op audio gebied komen er drie webradio’s, gecombineerd met DAB en FM in uitvoeringen van 249 euro en 349 euro. Ook een radioserver die zowel van vrijwel alle mogelijke bronnen als naar vele weergeefmogelijkheden muziek kan dirigeren via een harddisk waarop alles in MP3 (zo nodig na conversie) wordt opgeslagen en naar genre gesorteerd. Tevens wordt uit het verleden de legendarische Audiorama luidsprekerbol (op standaard of hangend) weer op de markt gebracht omdat die volgens Grundig ‘Cult Status’ heeft gekregen. Tenslotte zijn er ook draagbare muziek en movie spelers en in het segment home appliances: moderne stofzuigers, haardrogers en weegschalen van Grundig te koop. Kortom: GRUNDIG IS TERUG!


Harman Kardon


Op de IFA deze keer geen uitgebreide perspresentatie met groot nieuws op concernniveau zoals we vorig jaar konden melden maar wel een spectaculaire show van het wel zeer uitgebreide productenpakket. Op een royale stand van 4200 vierkante meters werd veel getoond van de merken JBL, Infinity, Harman Kardon, AKG, Mark Levinson, Lexicon, Revel en Becker. Dat zijn nog lang niet alle merken die onder de paraplu van Harman International zitten. De audioprofs kunnen bij dit beursgenoteerde concern ook terecht voor bijvoorbeeld Crown, Studer en Soundcraft.Echte eyecatchers van Harman Kardon waren op deze IFA:

  • De MS100, ‘een alles in een’ heel bijzonder vormgegeven entertainment system.
  • De GLA-55, een helder doorzichtige als een soort grote grove diamant geslepen satelliet tweewegspeaker voor bij de pc, de MP3 speler ofwel alles met een 3,5 mm jack uitgang. Een heel bijzonder ding met een 56 watt digitale versterker, een midden/laag speakertje met een ‘swing’ van 2,5 cm(!), een frequentiebereik van 60Hz-20kHz en voor wie dat niet genoeg is een output voor een actieve subwoofer.
  • Een draagbaar compact sound center van JBL, ‘On Tour XTB’  genaamd. Een discus-achtige schijf, in zwart of metaal waarop vier ronde luidspreker grills. De rood uitgedoste miss IFA stond ermee op vele posters en billboards.

Verder onder het Harman Kardon merk een zee van AV apparatuur in zwart en zwart met grijs, met mooie afrondingen en zelden aan de buitenkant zichtbare knoppen behalve volumeregelaars die als een glanzend zwarte ring met witte binnenverlichting een sterk herkenbaar accent geven. Design: Daniel Ashcraft.

Bij de AVReceivers werden de nieuwe modellen 755 en 655 getoond. Uitgesproken zwaargewichten: 23 kg weegt het vlaggenschip 755, die behalve 7x 85 watt alle denkbare faciliteiten en analoge en digitale in- en uitgangen heeft. Bij de Stereo Components diezelfde vormgeving en als nieuwtjes de HK990 2x 150W 2.2 integrated stereoversterker en de HD990 CD-speler. Beide met vele nieuwe snufjes, waarvan sommige exclusief Harman Kardon. Uitdrukkelijk wijst HK er in de persmededelingen op dat de baanbrekende audiokwaliteit waarmee het merk in de 50er jaren begon nog altijd een voorsprong op de concurrentie betekent.Het merk JBL kwam met een nieuw ‘virtual surround sound systeem’, genaamd CS360Xcite, dat met drie satellieten en een subwoofer veel aansluitmogelijkheden biedt door twee digitale – coax en optisch –  en drie analoge – twee rca en een minijack – ingangen.

Infinity was er met twee nieuwe series luidsprekersystemen. Een, de Classica serie, met heel bijzonder klassiek/modern aandoend design met gebogen elementen in zwart of houtfieer en de ander, de PHI21- en PHI51-serie met een wit gespoten compacte moderne lichtgewicht aluminium uitvoering.


EDITORS' CHOICE