REVIEWKharma

OLS Emotion EM-1 Reference


Max Delissen | 20 september 2011 | Fotografie Max Delissen | Kharma

Toen ik jaren geleden besloot om bij Kharma in Breda - toen nog OLS geheten - de verre voorouders van de huidige Kharma luidsprekers te kopen heb ik vrij lang getwijfeld of ik de juiste keuze maakte. De reden van mijn geestelijke tweestrijd was de OLS Emotion luidsprekerserie. Die boden voor een aanzienlijk lagere prijs namelijk bijna net zo veel muzikaliteit en luistergenot. Het werden uiteindelijk toch de Ceramique’s, maar het mag duidelijk zijn dat ik verheugd reageerde toen de hoofdredacteur van HiFi.nl mij onlangs vroeg om op de redactie te komen luisteren naar de huidige Emotion EM-1 Reference.

Vanwege de beperkte lengte die me ter beschikking staat van bij een productbespreking zal ik niet zo diep ingaan op de technische aspecten van deze luidspreker, maar vooral aandacht aan de klankmatige eigenschappen besteden. De Emotion EM-1 Reference ziet er uit zoals je mag verwachten van een OLS/Kharma product. Strak gelakte slanke kasten in fraai hoogglans aubergine, hoogwaardige luidsprekerunits met aluminium en magnesium drivers, en een kostbare enkele aansluit-terminal.


Foto: Max Delissen

Geen bi-wiring dus, want de Emotion EM-1 Reference bevat een zogenaamd subtractief filter. Bij zo’n filter worden geen aparte secties voor laag, midden en hoog gebruikt, maar vormt het gehele filter één netwerk waarin de luidsprekerunits een onderdeel van de schakeling zijn. Dit is lastiger te ontwerpen, maar leidt tot een aanzienlijk beter fasegedrag en dus tot een coherenter geluid. De plaatsing van de baspoort aan de achterzijde is naar mijn idee vooral een designkeuze.


Foto: Max Delissen

Hierdoor wordt de luidspreker liever niet te dicht met de rug tegen de muur geplaatst. Het positieve effect daarvan is trouwens wel dat er een dieper geluidsbeeld kan worden waargenomen.

MERK

EDITORS' CHOICE

 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »
 • Review
  GoldenEar BRX
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »