REVIEW

De Schone Slaapster

Ferd Op de Coul | 22 september 2005

Bij balletvoorstellingen zijn natuurlijk solisten en "corps de ballet" van vitaal belang, maar het orkest-aandeel is eveneens onmisbaar. Om van de partituur en de componist maar niet te spreken. Ook de choreografie is een essentieel ingredient zonder welk een "topschotel" als zo’n avondvullende voorstelling gewoon absoluut niet kàn.

De Schone SlaapsterHet bekijken van Tschaikofsky’s fantastische sprookjesballet "Sleeping Beauty" ofwel "De Schone Slaapster", wereldberoemde vertelling van Charles Perrault in de legendarische choreografie van Marius Petipa en Ivan Vsevolozhsky door het Bolshoi Ballet Moskou, is zowel visueel als auditief een klassieke en pur sang romantische belevenis.

Nooit eerder is tot mij doorgedrongen dat met name de fabelachtig kleurrijke, werkelijk sprookjesachtige muziek van Tschaikofsky zo exact "to the point" en tegelijk zo ontwapenend is geconcipieerd als een steeds wisselend melodisch-ritmisch panorama vol vuur en ontroering.

En ik denk dan ook dat dit Tschaikofsky’s mooiste en meest meeslepende balletmuziek is, sterker dan zelfs de fameuse "Notenkraker" en het "Zwanenmeer", toch ook prachtige, meeslepende "dansmuzieken " van grote allures en rijk geschakeerde emoties.

 

De onaandoenlijke pokerface van dirigent Alexander Kopilov lijkt met de feerieke sferen van deze "Sleeping Beauty" een beetje in tegenspraak. De man zou wat dit betreft, een kloon kunnen zijn van de grote Yevgenjy Mavrinsky, de legendarische zeer strenge maestro van het St. Petersburg (destijds Leningrad) Philharmonisch Orkest. Gelukkig kent Kopilov de prachtige muziek alle brille en expressies toe die ze verdient en het Bolshoi-orkest is natuurlijk een fameus "Klangkorper", zoals Duitsers dat noemen.

Welnu: op deze punctueel verklankte score schitteren de sterren van Bolshoi’s ballet dat het een lieve lust is. Zoals Nina Semisorova, Nina Speranskaja, Aleksjei Fadejechev Maria Bilova, Irina Nesterova, Aleksander en Yuri Vetrov en vele anderen, zoals dat fabuleuse corps de ballet.
Ook op dekors en kostuums kijk je de ogen uit: een feest vol pracht en praal, met name de hof-scenes en de episoden in gigantische bostaferelen die overrompelen door hun atmosfeer vol geheimen en betovering. Ook indivuele acteer-karakters zijn fraai getypeerd.

Klassiek-romantische balletkunst van superieur niveau. Uit deze prima op dvd getransponeerde live-reportage uit het Bolshoi Theater in 1989 blijkt helaas ook treurigheid. Nu de restauratie van het al voor zeker drie jaar gesloten theater door geldgebrek slechts half werk dreigt te worden, zullen de Moskovieten en talloze ballet- en opera-liefhebbers in welke nood-huisvesting dan ook, uitvoeringen op dit niveau voor lange tijd moeten missen.

Aanvullende informatie
"Sleeping Beauty"
Muziek: P.I.Tschaikofsky/choreografie: M. Petipa.
Bolshoi Theater Ballet en orkest.
Dirigent: Alexander Kopilov.
PCM stereo-dvd. 145 min. 0-code.
Arthaus Musik


EDITORS' CHOICE