TIP

HiFi.nl weektip: Stofstop

Redactie HiFi.nl | 31 oktober 2011

Menig audiofiel zal de trotse bezitter of bezitster zijn van een hoogwaardige lichtnet outlet (denk aan HMS) en een niet minder fraaie lichtnet-distributiestrip. Wanneer bepaalde stopcontacten van een strip zonder interne of externe afdichtkleppen voor langere tijd ongebruikt blijven, zal daar stof en vuil in komen, wat uiteindelijk invloed kan hebben op de bezette stopcontacten. Daarnaast kunnen spinnen en andere kruipinsecten zo`n verdeelstrip als kraamkamer gaan benutten, wat op zijn zachtst gezegd tamelijk ongewenst is.



De meest eenvoudige en effectieve oplossing is het aanschaffen van losse, geaarde lichtnetpluggen die vervolgens in de onbezette stopcontacten worden gestoken. Men zou één of meer van die dummy-stekkers nog van een flinke varistor kunnen voorzien. N.B.: wanneer men niet zeker is van het juiste type of waarde van een varistor kan het advies van een expert als Ron Kemp niet alleen veiliger maar ook leerzaam zijn.

Wie echt de power-puntjes op de i wil zetten, zou de dummy-lichtnetpluggen nog kunnen vullen met acrylkit zodat een afgesloten, massieve plug ontstaat die daardoor enige resonantiedemping van de verdeelstrip met zich meebrengt. Gezien de dummy-pluggen de metalen contacten mechanisch belasten, kan het zijn dat ook daar enige dempingswinst wordt behaald (onbelaste contacten kunnen resonant zijn). Happy plugging! 


EDITORS' CHOICE