TIP

Afsluiting Van MC Element

Redactie HiFi.nl | 04 oktober 2007

Moving Coil elementen hebben andere behoeftes qua elektrische afsluiting (in het Engels loading) dan Moving Magnet elementen. Bij MM`s is het met name belangrijk dat de afsluitcapaciteit (waaronder men ook de capaciteit van de toonarmkabel moet rekenen) laag blijft.

Er is internationaal gekozen voor een ingangsimpedantie van 47 kiloOhm voor MM-Phonotrappen. Voor een MC-Phonotrap (of de MC stand van een omschakelbare Phonotrap) werd vroeger vrijwel altijd door de fabrikant voor een lage afsluitimpedantie gekozen, meestal in de orde van 100 tot 500 Ohm. Moderne MC-versterkertrappen hebben niet zelden een 47 of zelfs 50 kiloOhm ingangsimpedantie waardoor ze in principe geheel `open` staan. In de meeste gevallen wordt dit gedaan omdat het dan eigenlijk om een MM-trap met een daarvoor schakelbare gain-stage gaat (wat voor MC gevoeligheid moet zorgen) en de ingang dus standaard op 47 kiloOhm moet blijven voor een werkbare MM versterking.

Er wordt ook wel gedacht dat een zo open mogelijke ingang voor MC elementen te prefereren is maar in feite wordt de `motor` (de spoelen in het magneetveld) daarmee niet afdoende elektrisch gedempt. Een afsluitimpedantie van circa 5 tot 10 keer de eigen impedantie (van het element) zorgt voor een beter afgesloten motor/generator waardoor de energieafgife wordt geoptimaliseerd en een goede demping plaatsvindt. Van het vaak aan MC`s toegeschreven dunne of piekerige hoog zou bij een elektrisch correct afgesloten (en mechanisch correct afgeregeld) MC element eigenlijk nauwelijks of geen sprake moeten zijn. Een aanpassing van de afsluitcapaciteit kan nog verder helpen bij het optimaliseren van de match tussen het element en de versterkeringang. Er zijn MC-Phonotrappen die geheel instelbaar zijn door middel van jumpers, Dipswitches of insteekweerstanden/modules. In het geval van een vast ingestelde Phonotrap kan men een aanpassing door een ervaren technicus laten uitvoeren. Happy Loading!


EDITORS' CHOICE