Focal Diva Utopia: draadloze vloerstaanders met 400 Watt versterkers van Naim aan boord


Sinan Kökbugur | 03 oktober 2024 | Fotografie Fabrikant | Focal

De Franse luidsprekerbouwer Focal heeft een forse vloerstaande actieve draadloze luidspreker genaamd Diva Utopia gelanceerd. Focal werkt al een tijd samen met het Britse Naim en het zijn dan ook versterkers van Naim die in de Diva Utopia gebouwd zijn. Muziek kan draadloos of via verschillende bekabelde ingangen aangeleverd worden.

Focal Diva Utopia

De nieuwe vloerstaande Diva Utopia voegt zich bij Focal’s toplijn, d.w.z. de Utopia-luidsprekerserie. De Diva Utopia is het eerste actieve draadloze model van het bedrijf en elke luidspreker worden aangestuurd door versterkers met 400 Watt vermogen van het in Groot-Brittannië gevestigde Naim Audio.

De basis van de Diva Utopia is een drieweg vloerstaand ontwerp met een basreflexsysteem. De behuizing heeft een gegoten polymeerbehuizing met hoge dichtheid met structurele versteviging en zwevende zijpanelen bedekt met grijs viltmateriaal. Met vijf jaar in ontwikkeling en exclusief verkrijgbaar in goedgekeurde winkels in het Focal Powered by Naim-netwerk, belooft de Focal Diva Utopia volgens de ontwerpers een uitstekende digitale luisterervaring die past bij het prijskaartje.

De luidsprekers zijn voorzien van de zelfontwikkelde 27 millimeter omgekeerde 'M' dome beryllium tweeter van Focal, een 16,5 centimeter 'W' conus middentoner en vier 'W' 16,5 centimeter woofers in een push-pull configuratie. Volgens de fabrikant is dit samen voldoende om ruimtes tot pakweg 80 m2 te vullen.

Elke driver wordt aangestuurd door een eigen toegewijde klasse AB versterker. Er is 250 Watt voor de lager tonen beschikbaar, 75 Watt voor de middentoner en 75 Watt voor de tweeter, dus totaal 400 Watt per luidspreker. De fabrikant geeft een maximum SPL op van 116 dB op 1 meter. Het opgegeven frequentiebereik loopt van 27 Hz tot 40 kHz (+/-3dB).

De Diva Utopia is voorzien van het Naim Pulse Platform, dat volgens de ontwerpers een geoptimaliseerd technologieplatform is voor actieve systemen met een volledige connectiviteit met indrukwekkende reken- en upgrademogelijkheden. Muzieksignaal kan tot een resolutie van 32-bit/384 kHz worden aangeleverd.

Hiervoor is ook een draadloos systeem nodig dat hiermee overweg kan, dus maak kennis met de draadloze technologie genaamd Ultra-Wideband (UWB). Deze techniek zou high-definition audiotransmissie moeten leveren zonder verliezen, compressie of latentie. Focal beweert dat dit draadloze weergave van audio mogelijk maakt die de CD-kwaliteit overtreft en de hoge-resolutie audio van een professionele studio benadert.

De draadloze UWB-verbinding tussen de luidsprekers maakt streaming met 24-bits/96 kHz mogelijk. Wie zou overschakelen naar een fysieke bekabelde verbinding (met RJ45-aansluitingen en UTP-kabel), kan een resolutie aanleveren tot 24 bits/192 kHz. DSD64- en DSD128-bestanden worden ook ondersteund.

Uiteraard staan alle grote streaming-diensten en functies op Diva Utopia's functielijstje, waaronder Bluetooth aptX Adaptive, AirPlay, Google Cast, Tidal Connect en Spotify Connect. Er is ook toegang tot een groot aantal andere streamingdiensten naast internetradio via de Focal & Naim-app. Ondertussen geeft UPnP-ondersteuning je toegang tot je digitale audiobibliotheek in het netwerk.

Bekabelde bronnen zijn ook welkom. Er zijn aansluitingen voor HDMI eARC, optisch, USB type A en cinch-ingangen op lijnniveau.

De Focal & Naim-app geeft je ook controle over alle aspecten van de Diva Utopia. en een afstandsbediening wordt ook meegeleverd. De nieuwe Diva kan in een bestaand Naim- of Focal-ecosysteem van maximaal 32 compatibele apparaten kan worden opgenomen.

Prijs en leveringsinformatie voor de Benelux moeten nog bekend worden gemaakt.