Audio-Technica AT-LP8X: halfautomatische direct-drive draaitafel


Sinan Kökbugur | 25 september 2024 | Fotografie Fabrikant | Audio-Technica

Het Japanse Audio-Technica heeft de AT-LP-8X onthuld, een halfautomatische draaitafel die is voorzien van direct-drive aandrijving van het draaiplateau. De toonarm is voorzien van de nieuwe armkop AT-LP10, die overigens ook los te koop is. Audio-Technica belooft een combinatie van hoge geluidskwaliteit en bedieningsgemak.

Audio-Technica AT-LP8X

Audio-Technica heeft een naar eigen zeggen opwindende nieuwkomer in zijn portfolio van direct-drive draaitafels gelanceerd genaamd AT-LP8X. Omdat de AT-LP8X de betrouwbaarheid en precisie van een direct-drive motor combineert met het bedieningsgemak van een halfautomatisch systeem, genieten audiofiele luisteraars en vinylliefhebbers voortaan niet alleen van verfijnde en gedetailleerde audio, maar ook van een hoog bedieningsgemak.

De nieuwe draaitafel is geïnspireerd op de klassieke modellen van Audio-Technica uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw én wordt gekenmerkt door de J-vormige aluminium toonarm. De nieuw ontworpen toonarmlift gaat automatisch omhoog aan het einde van de plaat en zet de motor uit, een zeldzaamheid bij direct-drive draaitafels. Hierdoor vermindert niet alleen het risico op onnodige naaldslijtage of schade, maar genieten gebruikers ook van een comfortabele en probleemloze luisterervaring.

Daarnaast is de toonarm voorzien van de gloednieuwe armkop AT-LT10, die tegelijkertijd met de AT-LP8X wordt gelanceerd. Deze armkop (headshell) is volgens de fabrikant een eerbetoon aan Audio-Technica’s rijke draaitafelgeschiedenis en verzorgt de verbinding met het zwarte AT-VM95E MM-element, voor een buitengewone tonale kwaliteit.

Het robuuste chassis is gemaakt van MDF en is voorzien van verstelbare voetjes. Het draaiplateau is gemaakt van gegoten aluminium en is 25 millimeter dik. Samen met de 2,5 millimeter dikke rubberen mat worden ongewenste geluiden en vibraties verregaand gedempt, zodat gebruikers tot in de meest subtiele details van hun muziek kunnen genieten.

Gebruikers die hun luisterervaring willen aanpassen, kunnen bovendien de naald vervangen of verwisselen door één van de vijf naalden van de VM95-serie. Daarnaast kunnen ook de verticale trackinghoek (VTA) van de toonarm en het subcontragewicht worden versteld, waardoor een hele reeks andere draaitafelelementen kan worden gebruikt.

Audio-Technica AT-LP8X en AT-LT10: technische eigenschappen en kenmerken 

De AT-LP8X is een halfautomatische draaitafel die kan werken met drie snelheden (33 1/3, 45 en 78 rondjes per minuut)J-vormige toonarm met instelbare VTA (verticale trackinghoek). De nieuw ontworpen toonarmlift tilt aan het einde van de plaat automatisch de toonarm op en zet de motor uit.Het 25 mm dikke, met rubber gedempte, resonantiewerende draaiplateau wordt geleverd met een rubberen mat van 2,5 mm en wordt aangedreven door een sensorgestuurde motor die continu een precieze draaisnelheid van het draaiplateau aanhoudt.Nieuw ontworpen DC-servomotor met laag koppel en directe aandrijving voor betere wow- en flutterprestaties.De motor en de efficiënte interne schakelende voeding zijn ondergebracht in een plint van 16 mm MDF (Medium Density Fibreboard) met in hoogte verstelbare voetjes voor een uitstekende bescherming tegen ongewenste geluiden en trillingen.Uitgang op phono-niveau voor een pure, directe overdracht van het signaal van het pick-upelement (dus geen ingebouwde phono-versterker).Het AT-VM95E BK (zwart) MM-element (met elliptische naald van 0,3 x 0,7 mil) is compatibel met alle vervangnaalden van de VM95-serie en biedt opties voor elk budget en elke toepassing.Het uitgebreide gewichtsbereik van het meegeleverde subcontragewicht maakt de draaitafel geschikt voor pick-upelement/headshellcombinaties van 14,0 gram tot 23,5 gram.Inclusief afneembare RCA-kabel (dubbele RCA mannelijk naar dubbele RCA mannelijk met aarding), 45-toerenadapter en afneembare scharnierende stofkap.De draaitafel is voorzien van de nieuw ontworpen, lichte AT-LT10 armkop (headshell), een universele armkop met 1/2"-aansluiting voor vierpins pick-upelementen met of zonder schroefdraad, levering inclusief bevestigingsschroeven.De ultralichte behuizing van gegoten aluminium beperkt vibraties tot het absolute minimum.Lange doorlopende gaten maken het mogelijk het pick-upelement nauwkeurig te positioneren en de overhang te verstellen.De aansluitdraden van zuurstofvrij koper (OFC) garanderen een uitzonderlijke geluidskwaliteit.De vingerlift met antislip zorgt ervoor dat de gebruiker de naald met precisie op de plaat kan zetten.

 

Audio-Technica AT-LP-8X en AT-LT10: prijs en leveringsinformatie

De Audio-Technica AT-LP8X draaitafel is verkrijgbaar in geselecteerde winkels, tegen een adviesprijs van net geen 1.000 euro. De Audio-Technica AT-LT10 armkop is verkrijgbaar en gaat voor net geen 60 euro over de toonbank.