Antipodes Oladra: high-end muziekserver uit Nieuw-Zeeland


Sinan Kökbugur | 17 september 2024 | Fotografie Fabrikant | Antipodes

De in Nieuw-Zeeland gevestigde fabrikant Antipodes Audio heeft de vierde generatie van zijn muziekserver Oladra aangekondigd. De Antipodes Oladra is prijzig maar belooft een muzikaal niveau dat zich bevindt aan de bovenkant van de markt.

Antipodes Oladra

Nieuw-Zeeland ligt letterlijk aan de andere kant van de aardbol (ja, dit is een lastig verhaal voor wie denkt dat de aarde plat is) en mensen in Nieuw-Zeeland worden ook wel tegenvoeters genoemd. Vermoedelijk heeft fabrikant Antipodes zichzelf om die reden “Antipodes” genoemd.

Wie aan Nieuw-Zeeland denkt, denkt waarschijnlijk eerder aan kiwi’s (dat zijn vruchten en vogels), maar er komen ook audioproducten uit Nieuw-Zeeland, zoals de Antipodes Oladra en andere modellen van Antipodes. Antipodes Audio is gevestigd op de Kapiti Coast van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland en de nieuwe G4-editie van de Oladra is de nieuwste vlaggenschip muziekserver.

De eerste drie cascadeverwerkingsfasen creëren een signaal met een hoge bandbreedte en vrijwel geen ruis onder de bitsnelheid, wat ervoor zorgt dat de timing van binaire datatransities nauwkeurig wordt gedefinieerd. Dat is cruciaal om de ultrastabiele klokcircuits van de Oladra in staat te stellen een schoon en nauwkeurig geklokt signaal naar de aangesloten DA-converter te verzenden.

De nieuwe versie van de Oladra, waarin de nieuwste G4-technologieën van Antipodes zijn verwerkt, beschikt over dubbele isolatie tegen elektronische ruis (computers zijn van nature ruisende omgevingen), regeneratie en reclocking van alle uitgangen: S/PDIF (RCA, BNC en optisch), AES3 (drie-pins XLR), I2S (HDMI en RJ45) en een geheel nieuwe, verbeterde USB-uitgang.

Twee op maat gemaakte moederborden in de Oladra maken gebruik van de nieuwste generatie Intel-chipsets, zorgvuldig geselecteerd en in eigen huis afgestemd op firmware met 64 GB RAM en nieuw ontwikkelde supersnelle voedingen om de prestaties te maximaliseren. Andere voordelen van het G4-model zijn een toename van 200 procent tot 400 procent in systeembronnen om de responsiviteit te verbeteren en veerkracht op ondernemingsniveau tegen gegevensverlies.

De Oladra heeft geen opslag aan boord, maar er zijn drie slots aanwezig, toegankelijk via de achterkant, voor plaatsing van een SSD. De gebruiker kan in totaal maximaal 24 TB interne opslag plaatsen. Andere specificaties omvatten native DSD512 en 32-bit/768kHz PCM hi-res audio-ondersteuning en 2,5 Gigabit Ethernet-netwerkconnectiviteit.

Zoals met alle Antipodes-muziekservers kunnen gebruikers eenvoudig selecteren en schakelen tussen Roon, Squeeze, Plex, MPD, HQPlayer, UPnP/DLNA en andere populaire afspeeloplossingen.

De Oladra is het vlaggenschip. Voor wie dat niet kan betalen zijn er ook de goedkopere muziekservers uit de Kala-productlijn. Wij hebben nog geen officiële prijsinformatie voor de Benelux vernomen.