Klipsch X Ojas kO-R1: tweeweg hoornluidspreker in gelimiteerde oplage


Sinan Kökbugur | 17 september 2024 | Fotografie Fabrikant | Klipsch

Het Amerikaanse luidsprekermerk Klipsch is een partnerschap aangegaan met de bekende multidisciplinaire kunstenaar Devon Turnball, oprichter van Ojas. Het eerste resultaat van de samenwerking is de lancering van hoornluidspreker kO-R1. Deze luidspreker combineert minimalistische elegantie en vakmanschap met de categoriebepalende hoorntechnologie die Klipsch in 75 jaar heeft geperfectioneerd. De kO-R1 komt in twee uitvoeringen. De oplage is gelimiteerd.

Klipsch X Ojas kO-R1

Met een minimalistische look, met het model Klipsch Heresy als inspiratie, heeft de hoorngeladen luidspreker kO-R1 een multicell ontwerp en een behuizing gemaakt van Baltische berken multiplex. De luidspreker heeft ook een biradiale hoorn op de bovenkant de de behuizing gemonteerd van zandgegoten aluminium, evenals een verstelbare hoornbevestiging, geanodiseerde aluminium aansluitingen en anti-vibratie rubberen voetjes. Een vijfstaps hoogfrequente gain attenuator maakt nauwkeurige geluidsafstemming mogelijk, terwijl een lasergegraveerde metalen ID-plaat een vleugje exclusiviteit toevoegt aan het ontwerp.

Turnbull heeft nauw samengewerkt  met Paul W. Klipsch's (PWK) protégé, Roy Delgado, die het ontwerp van de hoorn met een hoog rendement heeft overgenomen uit zijn vroege dagen bij PWK na zijn overlijden. Delgado is een toonaangevende autoriteit op het gebied van het ontwerp van hoornluidsprekers. Delgado is verantwoordelijk voor updates van de legendarische Klipschorn , La Scala en andere luidsprekermodellen in de Klipsch Heritage productlijn.

PWK bracht zijn hele carrière door in het veld van de akoestiek, waar hij werkte aan het perfectioneren van zijn hoorngeladen ontwerpen, naast vele andere inspanningen. Zijn vroege experimenten omvatten multi-cell benaderingen en een grote verscheidenheid aan hoornvormen en -groottes. Oorspronkelijk werden de hoorns gevormd uit hout, daarna uit glasvezel en uiteindelijk is overgegaan op een proces van gegoten metaal. De huidige producten van Klipsch zetten de erfenis van PWK voort en bieden zeer efficiënte, weinig vervorming veroorzakende hoorns die een dynamische impact hebben op de ervaring van live muziek. Deze akoestische hoornfilosofie en het ultieme respect voor op wetenschap gebaseerde audioreproductie zijn de gemeenschappelijke schakels tussen luidsprekers van Klipsch en OJAS-ontwerpen.

Het rendement van de Klipsch X Ojas kO-01 is met 97,5 dB heel hoog te noemen. Dit betekent dat geen zware versterker nodig is om de luidspreker tot zingen te krijgen. Eventueel zou een kleine buizenversterker gebruikt kunnen worden.

De luidsprekers zijn verkrijgbaar in twee afwerkingen: Spiral Red Oak of Pewter Grey. Elke kO-R1 wordt geleverd met de Klipsch K-12 luidsprekerstandaard om de perfecte luidsprekerhoogte en presentatie te garanderen.

De adviesprijs is net geen 10.000 euro per paar. De verkoop gaat via de website van Ojas en via geselecteerde dealers van Klipsch. De levering gaat in Europa naar verwachting beginnen in de loop van december 2024 of januari 2025.

Klipsch X Ojas kO-R1: technische specificaties 

Luidsprekerconfiguratie : tweeweg dynamische luidspreker met standaardFrequentiebereik (+/- 3 dB): 51 Hz tot 20 kHzFrequentiebereik (-10 dB): 40 Hz tot 21 kHzMax. belastbaarheid (28,3 Volt 40 Hz tot 10kHz): 200 WattMaximale SPL continue output (40 Hz tot 10kHz): 117dBGevoeligheid (2,83 Volt): 97,5 dBCross-over frequentie: 970 HzHorizontaal dekkingspatroon: 90 graden, +/- 30 graden, 600 Hz tot 15 kHzVerticaal dekkingspatroon: 60 graden, +/- 30 graden, 2 kHz tot 15 kHzNominale impedantie: 8 OhmMinimale impedantie: 4,4 Ohm bij 133 HzDrivers: 1 x K-28-E 12-inch woofer, 1 x K-706 HF-driverBehuizing: sleufvormige basreflexpoort aan de voorkantBehuizingsmateriaal: 13-laags Grade A Baltisch berkenmultiplexAansluitklemmen : vijfpolige aansluitklemmenAfmetingen (B x H x D) : 42 x 71,4 x 33 centimeterNettogewicht : 23,6 kilogram