De HEDDphone Two is een lichtere versie dan het eerste model en hij heeft nog steeds AMT-drivers


Sinan Kökbugur | 19 september 2023 | Fotografie Fabrikant

Begin 2020 kwam het in Berlijn gevestigde HEDD Audio met ‘s-werelds eerste hoofdtelefoon voorzien van AMT-drivers. De HEDDphone had een belangrijk nadeel en dat was het gewicht van 718 gram. Daar heeft HEDD iets aan gedaan. De nieuwe HEDDphone Two is circa 200 gram lichter. De drivers en de hoofdband zijn ook herzien.

HEDDphone Two: bijzondere open over-ear hoofdtelefoon

Het Duitse HEDD Audio heeft eind 2019 de AMT-drivertechnologie die wordt gebruikt voor tweeters in zijn portfolio van actieve luidsprekers omgewerkt voor een nieuw product, t.w. de HEDDphone. De nieuwe HEDDphone was 's werelds eerste hoofdtelefoon die een dergelijke driver gebruikt. Een AMT-driver verschilt van de dynamische en planair-magnetische drivers die je in de meeste andere hoofdtelefoons aantreft, omdat het geplooide diafragma een groter oppervlak gebruikt om lucht als een accordeon te persen. In een hoofdtelefoon zorgt een AMT-driver voor een goede weergave van lage tonen.

Hoewel de klank zeer goed werd ontvangen, had de HEDDphone een belangrijk nadeel en dat was het gwicht van 718 gram. Ter vergelijking: de Apple AirPods Max weegt 385 gram en de Sennheiser HD650 260 gram. Hoofdtelefoons die meer dan 500 gram wegen zijn in de minderheid. De nieuwe HEDDphone Two weegt 550 gram en dat is een significant verschil, vooral als de hoofdtelefoon een paar uur wordt gedragen.

De fabrikant heeft de HEDDphone Two voorzien van een frame van koolstofvezel waarvan de mechanisch eenvoudige banden het mogelijk maken de hoogte maar ook de klemkracht van de oorschelpen aan te passen. Onder de hoofdband hangen kussens die zijn ontworpen om het gewicht van de HEDDphone Two beter over het hoofd te verdelen. Dit zal vermoedelijk de langzame opbouw van drukpunten bovenop het hoofd vertragen naarmate de hoofdtelefoon langer wordt gedragen. Overigens, de hoofdband is, samen met de oorschelpen, afgewerkt met veganistisch leer.

In elke oorschelp vinden we een technologisch vernieuwde AMT-driver. Volgens HEDD is het nieuwe diafragma gemaakt van een ‘Kapton-polyamidefilm’ voor een frequentierespons van 10 Hz tot 40 kHz. De opgegeven gevoeligheid van de HEDDphone Two is 89 dB en hij heeft een nominale impedantie van 41 Ohm.

De HEDDphone Two is net als het eerste model niet echt geschikt voor mobiel gebruik. Om het volledige potentieel van de hoofdtelefoon te ontsluiten is een goede versterker nodig die ten minste 1 Watt vermogen kan leveren.

De HEDDphone Two wordt geleverd met een reisetui, een extra set oorkussens, een ongebalanceerde kabel van 2,2 meter met een jackplug van 6,35 mm, een gebalanceerde kabel van 2,2 meter met een stekker van 4,4 mm, een adapter van 6,35 mm naar 3,5 mm en een gebalanceerde kabel van 4,4 mm naar XLR-adapter.

De HEDDphone Two kan naar verwachting binnen enkele weken worden geleverd. De verkoopprijs is net geen 2.000 euro.