CoolGeek VS-01: verticale platenspeler via Kickstarter


Sinan Kökbugur | 09 maart 2023 | Fotografie Fabrikant

Onder de naam CoolGeek heeft een Deens ontwerpteam een bijzondere draaitafel ontwikkeld. De CoolGeek VS-01 heeft geen horizontaal draaiplateau. De af te spelen vinylplaat draait verticaal. Is de VS-01 een goede platenspeler? Geen idee. Het is in elk geval een aparte en zeer opvallende platenspeler. De financiering gaat via een campagne op crowd-funding website Kickstarter en de eerste exemplaren van de CoolGeek VS-01 moeten nog worden geleverd.

CoolGeek VS-01

“De originele rechtopstaande draaitafel in combinatie met de geluidskwaliteit van een vinyl platenspeler, is een botsing van modieuze uitstraling en klassieke muziekmodus. De VS-01 integreert Scandinavische moderniteitsstijl en klassieke gevoelens,” aldus de beschrijving van CoolGeek op Kickstarter. De VS-01 krijgt een mm-element van Ortofon type OM 5E, maar voor de rest zijn alle onderdelen zelf gemaakt of van minder bekende fabrikanten.

CoolGeek stelt nadrukkelijk dat de VS-01 ook als kunstwerk is bedoeld. Ja, als de plaat draait zal dat veel meer opvallen dan het draaien van een horizontaal plateau. Verder is de CoolGeek VS-01 een compleet systeem. Een versterker en een tweeweg luidsprekersysteem zijn ingebouwd. De VS-01 speelt niet in stereo, want er is maar één tweeter (5 Watt) en één woofer (30 Watt) ingebouwd.

Er is ook bluetooth-connectiviteit dus de VS-01 kan ook gebruikt worden zonder het platenspeelmechaniek te gebruiken. Muzieksignaal van de vinylplaat kan ook naar een blutetooth-ontvanger worden gezonden. Wie van stereogeluid wil genieten kan de analoge uitgang van de VS-01 verbinden met een versterker. Via bluetooth is ook stereogeluid beschikbaar.

Volgens CoolGeek is inmiddels het benodigde investeringsbedrag binnengeharkt en dat zou betekenen dat productie en levering binnenkort zouden moeten gaan beginnen. Is de VS-01 een goede draaitafel? Is het rechtop zetten van een draaiende plaat niet een technische uitdaging die mogelijk afbreuk doet aan de geluidskwaliteit? Daar kunnen we feitelijk niet zoveel over zeggen. Feit is wel dat een horizontaal draaiplateau veel minder technische uitdagingen met zich meebrengt. En het is een bewezen concept dat al circa honderd jaar oud is.

Wie belangstelling heeft voor de aanschaf van een opvallende en kunstzinnige draaitafel, zou eens kunnen kijken op de Kickstarter-pagina van CoolGeek. Bedenk daarbij ook dat dit soort initiatieven soms flink vertraging oplopen en niet altijd leiden tot een goed werkend product. Garantie en de normale bescherming van consumenten wil bij dit soort projecten nog wel eens tekort schieten. Tja, we zouden het ook helemaal verkeerd kunnen zien en misschien moeten we over een paar jaar constateren dat CoolGeek een revolutie heeft veroorzaakt omdat alle bekende draaitafelfabrikanten verticale draaitafels op de markt hebben gezet.

Meer weten? Kijk dan op de Kickstarter-pagina van CoolGeek.