Review: Loewe bild i 65 DR+ set


Eric Beeckmans | 19 november 2021 | Fotografie Fabrikant | Loewe

SAMENVATTING

Loewe heeft zich altijd gepositioneerd als een premium-merk, en het beschouwt vermoedelijk een merk zoals Bang & Olufsen meer als concurrent dan de mainstream tv-merken. Dat merk je aan de prijs, die we toch wel fors durven noemen. Het OLED-scherm levert uitstekende prestaties, perfect contrast, rijke kleuren en prima beeldverwerking en de tv ondersteunt alle HDR-formaten, maar kan zich op dat vlak niet onderscheiden van concurrenten. Voor de meerprijs krijg je wel Duitse kwaliteit met een absoluut piekfijne en luxueuze afwerking, een ingebouwde harde schijf voor opnames/timeshiften, een eigen geïntegreerde soundbar en de optie om te kiezen uit een aantal extra opstelmogelijkheden.

PLUSPUNTEN

  • Hoogkwalitatieve afwerking
  • Verschillende opties voor opstelling
  • DR+: Ingebouwde harde schijf voor live tv opnames
  • Prima beeldkwaliteit
  • Vernieuwd, veelzijdig smart tv-systeem
  • Dolby Vision en HDR10+
  • Goede audioprestaties, met Dolby Atmos

MINPUNTEN

  • Prijs
  • Geen HDMI 2.1-aansluitingen
  • Geen dubbele DVB-tuner
  • Maskeert soms wat HDR-witdetail

Liefhebber van Duitse kwaliteit, stijl en afwerking? Dan is Loewe een merk dat op je short-list staat wanneer je voor een tv gaat shoppen. De premium tv-maker uit Kronach stuurde ons de nieuwste bild i 65 DR+ set, een knappe 65 inch OLED-tv, met de optionele klang bar i.

Onberispelijk afgewerkt

Je kunt er echt niet naast kijken, tijdens het opstellen viel ons steeds weer op hoeveel aandacht Loewe aan design en afwerking besteedt. Van de stalen draaivoet tot de met de stof bekleedde rug, hoe je het toestel ook bekijkt, het is ‘af’. Het slanke OLED-scherm zet dat alleen nog extra in de verf.

Bovenaan de zijkant hangt een klein metalen Loewe label, centraal onderaan herken je onmiddellijk het Loewe ‘oog’. De montage gebeurt met stevige schroeven die gemakkelijk bereikbaar zijn. De optionele klang bar i vereist slechts twee schroeven, een eenvoudige connector voor de aansluiting op de tv en past naadloos onderaan het scherm. Eens hij opgesteld staat en de kabels langs de holle nek van de voet weggeleid zijn kan je de rug afdekken met een magnetisch bevestigde plaat.

Wandmontage? Een vloerstander? Of een stijlvolle kolom waarop je de tv monteert? Loewe heeft  al die opties in huis.

Aansluiten!

Alle aansluitingen van de tv wijzen opzij zodat ze nooit een strakke wandmontage zullen hinderen. De bild i is uitgerust met vier HDMI 2.0-aansluitingen, en ze bieden ARC/eARC, ALLM en VRR. Er is geen HDMI 2.1-aansluiting en dus geen ondersteuning voor 4K120, al zullen enkel de diehard-gamers dat erg vinden. Wil je toch gamen op de Loewe, dan is dat aan maximaal 4K60 of 2K120. De VRR heeft een bereik van 48-60 Hz, en de input-lag is 44,3 ms.

Verder vinden we vier USB-aansluitingen, een digitaal optische audio-uitgang (gedeeld met de hoofdtelefoonuitgang), de antenne-aansluitingen, ethernet, WiFi en Bluetooth. Voor de klang bar i is er een aparte aansluiting voorzien. Twee van de vier USB-aansluitingen zijn USB 3.0-versies, die staan samen met een HDMI-aansluiting wat verder opzij zodat ze gemakkelijk bereikbaar zijn. Leg dus alvast je harde schijf met media klaar.

Loewe os7: streamen maar!

Loewe gebruikte jarenlang een eigen smart tv-systeem. Dat bood wel heel wat functionaliteit, maar omdat Loewe geen megagrote speler is zoals Samsung was het niet eenvoudig, of soms zelfs onmogelijk, om alle grote streamingdiensten aan boord te krijgen. Netflix, ondertussen uitgegroeid tot een integraal onderdeel van elke televisie, was zo een opvallende afwezige.

De bild i is nu de eerste Loewe OLED-tv die uitpakt met een nieuw smart tv systeem, Loewe os7, dat gebaseerd is op VIDAA U. Je kunt overigens met een VIDAA U account inloggen. VIDAA U wordt ook door Hisense gebruikt, de twee bedrijven werken samen aan het OS. Het resultaat oogt zeer eigentijds. Het Home scherm biedt centraal in beeld een rij met apps. Welke apps dat zijn en in welke volgorde ze staan kan je zelf bepalen.

Wanneer je een app selecteert verschijnt er bovenaan een rij aanbevelingen uit die app. En jawel, we vinden nu alle belangrijke streamingdiensten terug, ook Netflix en Amazon Prime Video. Disney+ en Apple TV ontbreken voorlopig nog, maar Loewe liet weten dat die er aan komen. Het aanbod is dus prima, en het Loewe OS werkt ook bijzonder vlot en aangenaam.

Die vier USB-aansluitingen kan je goed aan het werk zetten, de bild i beschikt over een uiterst veelzijdige en volledige mediaspeler. Die las al onze testvideobestanden, inclusief HDR10-versies, ondertitels in tal van formaten, en met zowel Dolby Digital (en Dolby Atmos) als DTS-soundtracks. Je kan ook je smartphone scherm mirroren, of Google Cast gebruiken (bijvoorbeeld voor Netflix of YouTube).

En dan is er de DR+-functie, al jarenlang een essentieel onderdeel van elke Loewe tv. Een ingebouwde harde schijf van 1TB en een handige interface maakt het mogelijk om digitale tv op te nemen (of te timeshiften) zonder gedoe met externe harde schijven. Ja, handig, maar helaas op dit model wel enigszins beperkt, want de bild i bevat een enkelvoudige DVB-tuner (DVB-T2/C/S2). Opnemen en ondertussen naar een ander kanaal zappen is dus niet mogelijk.

Herkenbare remote

Al jarenlang heeft Loewe een luxueuze, metalen remote met een herkenbaar zwart glossy detail aan de bovenzijde. Dat is nog steeds het geval, maar de layout en de toetsen zijn wel wat aangepast. Het zijn geen revolutionaire veranderingen, het blijft gewoon een degelijke remote met een goede layout en aangename toetsen. Enkel de d-pad vinden we wat ongemakkelijk. De twee doorzichtige schijfjes hebben geen enkel reliëf, waardoor je duim gemakkelijk een foute toetsaanslag maakt.

Een opmerkelijk handigheidje: er zijn twee ‘back’ toetsen, een met het ‘