Bose QuietComfort 15: De Stille Verwenner


Thomas van den Bossche | 13 september 2012 | Fotografie Fabrikant | Bose

Een hoofdtelefoon die het omgevingslawaai quasi volledig elimineert, zodat je enkel nog je muziek te horen krijgt. Ja, dat lijkt me wel wat. Met de Bose QuietComfort 15 zou het mogelijk zijn. Ik ben benieuwd...

Probeer je in te beelden dat je op een drukke luchthaven aan de gate zit te wachten tot op het moment dat je aan boord van het vliegtuig mag gaan. Als je in een dergelijke situatie zou proberen om alle geluidsbronnen die je kan horen op te sommen, zou je aan een indrukwekkend lijstje komen. Alleen al de dialogen – vaak ook in vreemde talen, je bent niet voor niets op de luchthaven – en de gesprekken die mensen tegen hun mobieltje voeren, vormen een haast duizelingwekkende potpourri van geluiden. Voeg daar de metalige stem van het omroepsysteem aan toe, de geluiden van koffers en andere bagagestukken op wielbasis die mensen achter zich aan zeulen, vrolijke bliepjes van mobiele telefoons en ander elektronisch ongein, en zo kunnen we nog wel even door gaan.

In exact die situatie probeerde ik voor de eerste keer de Bose QuietComfort 15 hoofdtelefoon uit. Ik had ‘m in mijn iPod Classic – een 120 Gb exemplaar waar enkel muziek in Apple Lossless kwaliteit op staat – geplugd, maar er speelde toen nog geen muziek. De noise cancelling functie was echter wel al geactiveerd. Het resultaat was dusdanig indrukwekkend dat het een ronduit bevreemdend effect gaf. Alsof je geest eenvoudigweg niet kan bevatten hoe het in godsnaam mogelijk is dat die uiterst lawaaiige gate zomaar in één klap muisstil geworden is. Om maar te zeggen dat het effect van noise cancelling allesbehalve subtiel is. ‘Drastisch’ is een beter woord.

Noise Cancelling Techniek

Eenvoudig gezegd bestaan er twee soorten noise cancelling. Bij één daarvan komt het erop neer dat de oordoppen zodanig stevig in je oren gepropt worden dat er zo min mogelijk geluid kan langs glippen. De tweede techniek is een stuk complexer. Hierbij worden één of meer microfoontjes aan de buitenzijde van de hoofdtelefoon gemonteerd die het omgevingsgeluid analyseren. Om vervolgens deze informatie door te geven aan een klankopwekkend gedeelte (jawel!) dat dan precies het tegenovergestelde geluid produceert. Door nu het originele omgevingsgeluid te mengen met het tegenovergestelde geluid hou je als resultaat… niets over.

En dat ‘niets’ wordt weergegeven door de oorschelpen. Zodat je enkel de muziek hoort. En zo min mogelijk storende bijgeluiden. Anti-geluid, heet deze techniek. Schijnt het ook héél goed te doen in stealth bommenwerpers en dergelijke. Overigens kan je er ook voor kiezen om géén muziek te draaien, maar om enkel te genieten van de actieve noise cancelling functie.

Nu weten we allemaal dat je voor een zo zuiver mogelijke geluidsweergave in principe een zo zuiver mogelijke signaalweg nodig hebt. En daar is in het geval van deze Bose helemaal geen sprake van. Maar als je in een lawaaiige situatie zit is hij wel zodanig goed in staat om ongewenste geluiden te onderdrukken dat je uiteindelijk wel een natuurgetrouw geluid overhoudt.

Accessoires

De QuietComfort 15 komt - typisch voor Bose, dat – met flink wat accessoires. Om te beginnen krijg je er een stevig etui bij, waar je zowel de hoofdtelefoon zelf als alle overige accessoires in kwijt kan. Verder heb je recht op een AAA batterij – de noise cancelling elektronica heeft immers stroom nodig om zijn ding te kunnen doen -, een vliegtuigadapter en twee afneembare kabels.

Bijzonder aan de ene is dat er een schakelaar in verborgen zit waarmee je het ingangsvolume kunt instellen op ‘Hi’ of ‘Lo’. De andere beschikt over een in de draad ingewerkte remote en microfoon en is speciaal bestemd voor ‘bepaalde Apple producten’. Sowieso zijn de beide snoeren uitgevoerd in het minijack formaat. Een omzetstukje naar het full size jack format ontbreekt.

Prijzen

Deze hoofdtelefoon is een rond-het-oor model dat zich uiterst comfortabel laat dragen. Wel zorgt een dergelijke architectuur voor een gevoel van onderdruk in de oren, dat door sommigen als minder aangenaam kan worden beschouwd. In dat geval kan je altijd nog kiezen voor de QuietComfort 3 hoofdtelefoon. Dat is in beginsel dezelfde hoofdtelefoon – hij kost ook evenveel -, maar dan in een on-ear uitvoering. De afwerkingskwaliteit van de QuietComfort 15 is behoorlijk goed. Maar dat mag ook wel voor die prijs, natuurlijk.

Over de noise cancelling functie op zich had ik het eerder al – die is top -, maar nu wil ik er ook wel eens wat muziek bij horen. Ik probeer de hoofdtelefoon eerst op een passieve manier te gebruiken – dus met uitgeschakelde noise cancelling functie -, maar dat lukt niet. Je hoort dan immers niets. Dat wil dus zeggen dat je verplicht bent om de noise cancelling functie altijd in te schakelen, ook al heb je er geen behoefte aan. En dat betekent dat de hoofdtelefoon onbruikbaar wordt op het moment dat de batterij de geest geeft. Bummer! En zelfs driewerf bummer als je vliegtuig net opgestegen is voor een lange, transatlantische vlucht en je geen reserve batterij voorzien hebt.

OK, inschakelen dan maar. Ik start met de bekende Kanon van Pachelbel – een opname van het Telarc label – en dat gaat heel aardig. Wel is er een spoortje warme ruis waarneembaar, allicht veroorzaakt door het noise cancelling circuit. Maar in vergelijking met het enorme voordeel van de wegvallende stoorgeluiden, stelt dat streepje ruis echt geen moer voor. Daarbij zorgt het ervoor dat het geluid een scheutje extra warmte meekrijgt. Vervelend is anders. Over naar ‘Sweet Instigator’ van Ozark Henry. De detailweergave in het hoog – denk aan de resolutie in de hi-hats en dergelijke – is best OK, maar voor monitoringdoeleinden en dergelijke is deze hoofdtelefoon minder geschikt. Het laag wordt weergegeven zoals het hoort: niet teveel en niet te weinig. Dat is onder meer goed te horen in ‘Love Unlimited’ van de Fun Lovin’ Criminals. Veel hoofdtelefoons laten net op dit punt steken vallen, maar de Bose komt er prima mee weg.

Ook prettig is dat de hoofdtelefoon nooit schreeuwerig of opdringerig klinkt. Combineer dat gegeven met het aangename draagcomfort, en je houdt een hoofdtelefoon over die je met veel plezier uren op je hoofd wil dragen. Als die dekselse AAA-batterij je niet in de steek laat, tenminste.

Verdict

Een aardig extraatje is dat je twee jaar garantie op de QuietComfort 15 krijgt. Mooi. In de categorie te gek om los te lopen hebben we ook nog wat: in het etui zitten een vijftal kleine kaartjes – ter grootte van een visitekaartje – waarop de voornaamste eigenschappen van de hoofdtelefoon staan. Het is de bedoeling dat je die kaartjes aan anderen geeft – denk aan je medepassagiers – die interesse hebben in je hoofdtelefoon. Het lef! Maar draai of keer het hoe je wil, de QuietComfort 15 is zonder meer een uitstekende hoofdtelefoon. Niet voor in de huiskamer, wel voor onderweg. En al helemaal in lawaaiige omstandigheden, zoals in het vliegtuig. Als je veel reist en je wil dat doen op een zo ontspannend mogelijke manier, dan is de Bose de ideale reisgenoot.

Aanvullende informatie:

Batterijduur voor noise cancelling functie: 35 uur
Gewicht (kabels inclusief): 207.5 g
Prijs: € 349.95
Hij is verkrijgbaar in het zilver en sinds kort is er ook een limited-edition blauwe versie.  

Bose heeft een Special Page op HiFi.nl, voor meer informatie kun je ook kijken op de Bose website. Wil je wat meer lezen over hoofdtelefoons? Kijk dan eens op onze Hoofdtelefoon Special Page