Raumfeld heeft als spinoff van het Berlijnse Teufel sterke hifi-roots en richt zich sinds 2008 op multiroom-streaming. De gloednieuwe Soundbar (€ 1299,-) is de eerste uitstap richting tv-geluid door Raumfeld, al heeft moederbedrijf Teufel heel wat ervaring op dat vlak. En dat merk je.
Er zijn meteen twee dingen die opvallen aan de Raumfeld Soundbar, vergeleken met veel andere soundbars die deel uitmaken van een multiroomsysteem: het prijskaartje en de subwoofer. Met een prijs van 1.300 euro is de Soundbar ogenschijnlijk een dure vogel in het multiroom-segment, maar dat moeten we wel meteen nuanceren. De Soundbar komt namelijk met een hoogwaardige subwoofer, waar je bijvoorbeeld bij Sonos de Sub apart moet kopen. Dat drijft de prijs toch ook ver voorbij het 1.000-europunt.
In het recente dossier multiroom-soundbars, dat in FWD Magazine 59 te lezen is, krijgen we de gelegenheid om de Raumfeld Soundbar naast de andere belangrijke multiroom-soundbars te plaatsen. Zo krijgen we niet enkel een idee van zijn kwaliteiten, maar konden we die meteen in context plaatsen van de concurrentie. Een interessante oefening was dat!
Grote dozen
Bij het afleveren van de twee dozen waarin de Raumfeld Soundbar opgestuurd wordt, kreeg ik veel gezucht van de koerier te horen. De fout van de bijhorende 14-kg zware subwoofer, die totaal anders is dan de typische sub die bij een soundbar wordt geleverd. Met een lengte van bijna een meter en een breedte van 33 cm is de Raumfeld-subwoofer niet enkel spectaculair groot – maar heeft het ook een weinig conventionele vorm. Hij is tevens beter afgewerkt dan een doorsnee subwoofer, met een metalen behuizing. Raumfeld heeft duidelijk voor ogen gehouden dat deze subwoofer misschien wel ergens in de woonkamer op een zichtbare plaats een plaats zal krijgen.
Nochtans laat de bescheiden hoogte van 12 cm het toe om de subwoofer onder een zetel te schuiven. Raumfeld levert eveneens een beugel mee voor muurbevestiging. Vanwege het gewicht zal daar het betere klop- en boorwerk aan te pas komen, maar als je hem aan de muur bevestigt lijkt het wel een radiator. De subwoofer komt dus als het ware met een kant en klare vermomming. De Soundbar is beschikbaar in twee kleuren: zwart en wit. Mocht je voor de muurbevestiging gaan, dan zou ik je aanraden om voor de witte uitvoering te gaan. Dat oogt onopvallender.
De subwoofer is ongemeen krachtig: 200 watt, geleverd door drie 130 mm woofers die naar onder stralen (of tegen de muur als je voor muurplaatsing opteert). Mooi aan de subwoofer is dat hij alle aansluitingen en controls heeft zodat je ook kan gebruiken als bekabelde sub voor een hifi-versterker. Geen toeval, want het is mogelijk om de sub los te kopen, zij het enkel telefonisch en niet via de Raumfeld-website.
Op de sub vind je onder meer een faseknop en draaiknoppen voor de gevoeligheid en het instellen van een hi-passfilter. Dat zijn zaken die je meestal niet tegenkomt bij een soundbar-sub, voornamelijk omdat die instellingen af-fabriek worden vastgezet op de optimale stand voor de bijhorende soundbar. Althans, dat is de theorie, daar ik bij het testen voor het FWD-dossier merkte dat de hi-passfilter niet bij elk merk goed ingeregeld is. Maar dat is een ander verhaal.
Voor zij die nu vrezen dat de Soundbar installeren hun petje te boven zal gaan, niet gevreesd. De verbinding met de Soundbar is draadloos en de verbinding werd bij mijn tests altijd onmiddellijk automatisch gemaakt.