TIP

Fase en Kanalen controleren

Redactie HiFi.nl | 01 april 2008

Het woud van kabels wat zich achter het gemiddelde audiomeubel bevindt kan voor verwarring zorgen wanneer de bekabeling of de systeem-configuratie moet worden aangepast.

Bij de meeste bronnen en (voor-) versterkers zullen de onderste Cinch- of XLR-bussen voor het rechter kanaal zijn bestemd en de in- en uitgangen zijn daarnaast vaak van een duidelijke letter- of kleurcodering voorzien. Wanneer een systeem in een slecht verlichte hoek van een kamer of in een kast staat kan men bij het omsteken van kabels desondanks de fout in gaan en daarbij ofwel de kanalen verwisselen (interconnects en luidsprekerkabels) of de fase van een kanaal omdraaien (luidsprekerkabels).

Met name bij het niet gelijk zijn van de absolute fase van beide (of in het geval van multi-kanaals; alle) kanalen gaat er veel mis met de weergave. Het verwisselen van kanalen zorgt ook voor problemen en zal onder andere de focus en ruimtelijke afbeelding verknoeien. Verder moet er rekening worden gehouden met voorversterkers die hun signaal in 180 graden gedraaide fase aanbieden aan de eindversterkers. De handleiding van zo`n voorversterker zou dat ook duidelijk moeten aangeven (zoals het geval is bij de oude Linn LK voortrappen) en de oplossing is eenvoudig; het aan de uitgang(en) van de eindversterker(s) omwisselen van de `rode` en `zwarte` aders van de luidsprekerkabel zodat de absolute fase weer is hersteld.

Er zijn verschillende test-LP`s en CD`s op de markt waarmee zowel de juiste fase als de kanalen kunnen worden geïdentificeerd. De -terecht- meest fameuze digitale testschijf is de XLO/Reference Recordings Test And Burn-In CD. Deze HDCD gemasterde 24 Kt. Gold CD is verkrijgbaar bij High Fidelity Discs, en biedt naast de genoemde test-functies ook het gemak van Burn-In, oftewel inbrand-tracks waarmee in principe alles behalve een platenspeler of Phonotrap kan worden ingespeeld (de Cardas Sweep Record -voor het demagnetiseren van een aftastelement- zou men daar voor kunnen inzetten). Het spreekt voor zich dat alleen een kanaal- en fase-correct aangesloten weergaveketen het muzieksignaal van de geluidsdragers (of de digitale downloads) geheel tot zijn recht kan laten komen.

Happy Checking!


EDITORS' CHOICE