REVIEWFurutech

ADL GT40 USB DAC

René Smit | 07 februari 2011 | Furutech

Wie het merk Furutech kent denkt al snel aan accessoires om bestaande apparatuur natuurgetrouwer te laten weergeven. Het gros van de zaken op de prijslijst van importeur X-fi betreft dan ook kabels, netsnoeren en stekkermateriaal. Vreemde eend in de bijt is de GT40 USB DAC, het onderwerp van deze test. Misschien brengt Furutech daarom het apparaat officieel uit onder de merknaam ADL, een afkorting die staat voor `Alpha Design Labs`. 

Hoewel de type aanduiding doet vermoeden dat het ‘slechts’ een USB DAC betreft kan de GT40 veel meer. Zo is het ook een hoogwaardige hoofdtelefoon versterker en is er een ingebouwde phonotrap, geschikt voor zowel MM als MC elementen. Deze combinatie van technieken maakt het in de GT40 zelfs mogelijk LP’s te rippen naar uw computer. In dat licht bezien is de gevraagde prijs van 475 euro mogelijk uiterst aantrekkelijk.

Uitvoering en techniek

Ondanks de bescheiden afmetingen, de GT40 meet 150x111x57 millimeter, heeft de DAC een serieuze uitstraling. Een afwerking op hoog niveau gecombineerd met een stevige kast met dikke frontplaat. Dit verklaart het redelijke gewicht van bijna één kilo. Aan de achterzijde is een uitgebreid scala aan aansluitingen te vinden. Stevige vergulde cinch connectors voor de analoge in- en outputs, uiteraard van Furutech zelf. Een schuifschakelaar waarmee de analoge ingang geschikt gemaakt wordt voor een MM of MC element. Natuurlijk een digitale ingang in de vorm van een USB aansluiting.

Stroom krijgt de GT40 via een losse meegeleverde voeding. Aan de voorzijde vinden we uiterst links een rode en een blauwe LED, met daaronder een druktoets waarmee geswitcht kan worden tussen de lijn- en USB-ingang. Bij het inschakelen blijken beide LED’s behoorlijk fel te branden, ze zijn niet te missen. Centraal op het front zit een 6,3mm hoofdtelefoon aansluiting en daarnaast de volumeregelaar. Die is mooi vormgegeven en draait buitengewoon soepel. De op het front aanwezige schaalverdeling van de volumeregelaar is duidelijk, echter de aanduiding op de regelaar zelf is nagenoeg niet te zien hetgeen het aflezen moeilijk maakt. De DAC werkt met signalen tot 24/96Khz, over de gebruikte techniek worden verder geen gegevens verstrekt. 

Aansluiten

Om te beginnen sluit ik de GT40 aan op de analoge uitgangen van een vM SA230 (SA)CD-speler zodat ik het apparaat als hoofdtelefoonversterker te beoordelen. De verbinding wordt gemaakt met een puur zilveren Sharkwire SC-L03 interlink, die normaal is aangesloten op een Musical Fidelity V-Can. Die dient zolang als referentie bij het beoordelen van de ADL GT40. De gebruikte hoofdtelefoon is een AKG K272HD, een gesloten studio exemplaar met een vergaand neutrale weergave. Om de GT40 als phonotrap te kunnen beoordelen wordt hij aangesloten op mijn Funk Vector draaitafel met Shelter 301 MC element. Als interlink van de ADL naar de vM (voor)versterker wordt een Siltech SQ88G5 Classic gebruikt, als vergelijkingsmateriaal dient een vM PHM3se phonotrap.

Voor het aansluiten van de DAC op mijn computer maak ik gebruik van de meegeleverde USB kabel en de als extra meegestuurde Furutech GT2 USB kabel. Als weergever doet een set Audiovector S3 Avantgarde Arreté dienst, aangestuurd door Van Medevoort versterkers in een bi-amp configuratie. De complete set is van schone stroom voorzien middels een gescheiden audiogroep, rechtstreeks aangesloten vanuit de meterkast via een AHP Klankmodule. Digitaal en analoog hebben beide een eigen verdeeldoos. Voor verdere gegevens betreffende de set, zie het aparte kader onder de recensie. 

 

MERK

EDITORS' CHOICE