REVIEWMagnepan

Magnepan 1.6 QR SE


René van Es | 06 februari 2004 | Magnepan

Maggie’s trick

Klik hier voor een vergrote afbeeldingToen ik jaren en jaren geleden mijn eerste schreden op het schrijverspad zette kwam ik terecht bij een audio liefhebber pur sang. Bij hem thuis hoorde ik voor het eerst de Magnepan luidsprekers, die hij had gekocht als opvolger van zijn Elipson 1303. Eigenlijk vanaf dat moment was het mijn wens een set Magnepan`s thuis te beluisteren. Ik dacht die kans te grijpen toen wij enige jaren geleden een setje MG12 aan de tand voelden. Maar toen was het collega Phil van Deijk die ermee aan de haal ging. Dit keer zette ik zelf mijn tanden in de importeur en binnen een paar weken stonden ze er. De Maggie’s waar ik zo lang op had gewacht. Versie 1.6 QR SE in vol ornaat in de huiskamer. Vaak idealiseer je oude liefdes en blijken ze later toch niet zo heftig als verwacht. Maar deze dames blijken nog niets van hun oude charmes te hebben verloren. Sterker nog, hun leeftijd heeft ze de kans gegeven zich verder te ontwikkelen en nog interessanter te worden.

 

Magnepan principe

Magnapan 1.6 QR SE (c) XingoHet principe van een Magnepan is destijds al uit de doeken gedaan, maar ik fris uw geheugen graag op met een citaat uit de tekst van Phil:

"De werking van Magnepan’s is totaal afwijkend van conus speakers. De luidspreker is opgebouwd rond een geperforeerde stalen plaat. Voor deze geperforeerde stalen plaat is een membraan (mylar-folie) gespannen. Op de stalen plaat zijn lange magneten verticaal bevestigd, (bijna) over de gehele lengte van de speaker met een onderlinge afstand van ongeveer 2 mm. Op het membraan zelf is als een soort printbaan geleidend materiaal aangebracht dat tussen de magneten loopt. Het lijkt wel wat op een ouderwetse plakachterruitverwarming. Een patroon voor het woofer deel en een andere kleiner patroon voor het hoog. Door de geleidende “printbanen” loopt de stroom van het audiosignaal van een normale eindversterker. De interactie die ontstaat tussen de magneten en de wisselstroom in de banen zorgt dat de folie in beweging komt. Dus net als bij een elektrostaat raakt een licht membraan in trilling al is hier de manier van aandrijving meer vergelijkbaar met die van een dynamische (conus)luidspreker."

 

Magnapan 1.6 QR SE (c) Xingo"Op de folie van een Magnepan zijn twee secties te herkennen. Eén deel van de folie geeft het laag weer en het andere deel het midden en hoog. Het hoog wordt verzorgd door een bandhogetonenweergever (ribbon-tweeter). Dit soort tweeters bestaat uit een heel dunne aluminiumfolie (ongeveer 1,5 mtr lang, 3 mm breed) dat tussen magneten hangt (MG 3.6 en MG 20.1). Door het extreem geringe gewicht geeft de ribbon ieder zuchtje in de muziek weer. De ribbontweeter is, net als het magneplanar-principe, gepatenteerd door Magnepan. In tegenstelling tot de “oer”-Magnepan is er geen draadpatroon meer te herkennen voor de hoge tonen sectie maar wordt sinds een jaar of tien de aluminiumfolie van de ribbontweeter op het membraan geplakt als quasi-ribbon (MGSE, MG12, 1.6, MGCC-2 en MGSS). De impedantie van een Magnepan is vrijwel Ohms en varieert tussen de 3,6 en 6 Ohm. Een vriendelijker luidspreker voor een eindversterker bestaat (bijna) niet. Magnepan is de enige fabrikant die full range luidsprekers bouwt volgens het magneplanar-principe. Andere fabrikanten passen het principe ook toe, maar dan alleen voor het middengebied en/of voor het hoog."

 

"Magnepan’s zijn dus geen gewone conus luidsprekers maar volwaardige magnetostaten. Dit type luidspreker is altijd vrij groot en ondiep en daarom vallen zij in de woonkamer niet eens zoveel op. Aan de onderzijde treffen we twee beugels aan waarop de luidspreker los kan staan. De voor- en achterkant is van de luidspreker is bekleed met zwart doek en de zijkanten zijn op mijn exemplaren voorzien van smalle kersenkleurige strookjes hout. Magnepan’s kunnen met drie verschillende doekkleuren geleverd worden, zwart, gebroken wit en grijs. De bijbehorende houtkleuren zijn donkerkersen, zwart of eiken. De MG 1.6 meet 165 cm hoog, 48 cm breed en 5 cm diep. De aansluiting is geschikt voor bi-wire. In de signaalweg naar de tweeter is een zekering aangebracht die u niet mag verwijderen. Met de juiste zekering zult u nooit de hoge tonen sectie op kunnen blazen, zonder zekering wel. Magnepan geeft geen garantie op een defecte ribbon tweeter omdat zij stellen dat de juiste zekering voldoende bescherming geeft. Met een flinke marge ingebouwd."

EDITORS' CHOICE