NIEUWSMarantz

Nieuw: Marantz SR5002

Redactie HiFi.nl | 12 september 2007 | Marantz

(ingezonden mededeling)

De Marantz SR5002 biedt ruim onderdak voor de nieuwste spelers en gamers, met up-conversie en snelle effectaansturing in zijn wapenarsenaal.

Met een prijs net onder de 700 euro-grens levert de SR5002 van Marantz de beste waar voor uw geld: veel thuisbioscoop-versterkers in deze prijscategorie geven een lange en vaak zinloze lijst van functies, bedoeld om u te imponeren. De SR5002 daarentegen geeft u een zeer nuttige specificatie, geruggesteund door zelfverzekerde en niet minder dan uitstekende weergave van film- en muziekgeluid.

De nieuwste AV-specificaties leveren wel vaak grote koppen op. Maar die lijst waarmaken en tegelijkertijd het budget in de gaten houden levert meestal apparatuur op die veel kan, maar het allemaal middelmatig doet. Met de SR5002 levert Marantz u de beste waar voor uw geld. Hij is niet volgestopt met populaire hebbedingetjes, maar bouwt met succes voort op zijn voorganger, de uiterst populaire SR5001. Om de grootste verschillen met dat model op te merken, moet u uw oren openzetten: in het oersolide chassis heeft Marantz de audiovisuele engine aangescherpt, wat een versterker oplevert die u gehoord moet hebben.

Eenmaal in actie biedt de SR5002 met zijn reusachtige transformator zeven kanalen vermogen, voorzichtig geraamd op 90 W per kanaal. Daarmee is de receiver de ideale partner voor niet alleen moderne stijlvolle luidsprekersets, maar ook voor grote luidsprekerconfiguraties. De receiver profiteert ook op audiogebied van samenwerking met vooraanstaande partners en zijn hoogwaardige 192 kHz/24-bits D/A-converters zorgen voor een doortastende afhandeling van de potentieel verraderlijke conversie van digitaal naar analoog. De luisteraar ondergaat een fantastisch getrouwe audioweergave. Maar audiofans weten maar al te goed dat video-onderdelen met veel ruis, evenals het display van het apparaat, de geluidsweergave kunnen verstoren. Om deze potentieel storende aspecten aan te pakken, rust Marantz de SR5002 uit met een Pure Direct-modus: een druk op de knop en de SR5002 schakelt de voornoemde functies uit, zodat de luisteraar geniet van pure, onversneden audio. 

De ingebouwde 7.1-meerkanaals PCM-decoder met hoge resolutie maakt de SR5002 ook compatibel met nieuwe High Definition (HD) audioformaten, zoals Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD en DTS HD. Deze bieden meer details, betere effecten en superieure geluidskwaliteit. Dit wordt bereikt door een ‘lossless’ conversie van het HD-Audiosignaal, dat daarna in 7.1-meerkanaals PCM-formaat wordt verzonden vanaf het bronapparaat, zonder verlies van informatie of resolutie.

Een toevoeging die opvalt ook zonder dat u het deksel oplicht, is de extra HDMI-aansluiting. De SR5002 heeft maar liefst drie HDMI 1.1-ingangen. Marantz is zich bewust van de toename van bronapparatuur met HDMI, en de extra ingang maakt het leven net iets makkelijker. En alle drie ingangen zijn compatibel met de nieuwste HDMI 1.3a-standaard.

Andere slimme aspecten van de SR5002 zijn onder andere HDMI video-schakeling, videoconversie (van composiet tot aan component) en 32-bits Digital Signal Processing van Dolby Digital EX, DTS-ES, DPL IIx, CSII en DTS 96/24. De videoschakeling is natuurlijk compatibel met signalen in 720p, 1080i en 1080p. 

De installatie van de SR5002 is uiterst eenvoudig, dankzij een verbeterd On-Screen Display-menu en de Marantz Room Acoustic Calibration-functie (MRAC). Met één druk op een knop stelt het ingebouwde systeem met een uiterst precieze microfoon de luidsprekers in. Het resultaat is een hechte surround sound, compleet met alle daarin verweven effecten. Voor diegenen wiens favoriete DVD’s helaas schelklinkende audio bevatten (vaak het resultaat van een soundtrack die niet juist is bewerkt voor thuisweergave) heeft Marantz de goede aanpak: zijn HT-EQ Home Theatre Equalizer-circuit compenseert ongewenste aggressieve geluiden. Tel daarbij ook nog eens de programmeerbare en zelflerende afstandsbediening van de SR5002 op, en u zult snel beseffen dat deze receiver een uitermate redelijke balans tussen functie en prestatie heeft gevonden.

Tenslotte is de SR5002 ook de oplossing voor installaties op maat. Met zijn multi-room-functie kunnen gebruikers gelijktijdig in verschillende ruimtes van verschillende bronnen genieten, compleet met videosignalen van hoogwaardige componenten. U kunt zelfs het Surround Back-kanaal toewijzen voor een multi-room-luidspreker. De SR5002 is een buitengewone balans tussen functie en prestatie. Breng er eens wat tijd mee door, en u zult niet alleen verbaasd staan over wat hij kan doen, maar ook over hoe goed hij erbij klinkt.  


Prijs:
SR5002 – zeven-kanaals AV-receiver met HDMI: 699 euro

MERK

EDITORS' CHOICE