NIEUWS

High End München: sfeerverslag dag 2

Jamie Biesemans | 16 mei 2015

Voor circa 25.000 euro kan je de audio van je Porsche of Mercedes aanzienlijk upgraden met een 3D-systeem van Burmester. Een knappe demo van wat het merk allemaal kan op vlak van in-car viel te bewonderen in hall 2, wij zijn ook gaan loeren bij de stand elders op de Messe. Hoogtepunten daar waren de nieuwe Ambience BA71 en deze compacte BA31, die toch ook wel de moeite waard bleken. Hier met aparte blinkende afwerking en met het nieuwe netwerktoestellen van Burmester.

Liefhebbers van het betere werk met mooie meters stonden aan te schuiven bij de stand van Nagra Audio (overigens geregeld door Rhapsody uit Nederland). Iedereen wil de nieuwe HD Amplifier van de Zwitsers zien en vooral horen, in combinatie met de eerder getoonde HD DAC, Nagra CD en Wilson Audio Alexia-speakers. Klein primeurtje: we hoorden op de stand dat Nagra tegen het einde van het jaar een HD Pre-amp zal uitbrengen.

De fans van versterkers van mooie metertjes kon je ook terugvinden bij de stand van Technics, om zich te vergapen ook aan de herboren Technics-lijn. Die werd op IFA voorgesteld maar begint nu pas de winkels te bereiken. Wat helemaal niet opvalt op foto’s, is dat de volledig digitale US-C700-versterker eigenlijk een vrij compact apparaat is. Dat kan je niet zeggen van zijn grote broer uit de R1-referentielijn. Maar de C700 is dan ook ongeveer tien keer (!) goedkoper, aan 1.500 euro.

Helaas hebben we zelf geen goede foto kunnen nemen van het nieuwe vlaggenschip van HiFiMan, de 1000. Het zijn misschien wel de ultieme planar magnetic-hoofdtelefoons, of dat wil HiFiman-oprichter Fang Bian toch bekomen, die alle andere dynamische hoofdtelefoon zoals de HD800 naar de kroon wil steken. Benieuwd wat Audeze daar van denkt… De HiFiman 1000 ziet er in elk geval prachtig uit, klinken doet hij ook geweldig. Het prijskaartje is nog onbekend, maar ergens tussen 1.300 en 1.800 zal wel realistisch zijn.

Hooftelefoons zijn ook belangrijk geworden bij KEF, maar op de stand kan je niet naast deze knappe Blade 2 in koperblauw lopen zonder toch het ongelooflijke vakmanschap te bewonderen.

Over imposante speakers gesproken: de luistersessie bij Kharma mocht er ook zijn. Je kan hier een zeer indrukwekkende demo krijgen van het nieuwe Enigma Veyron-systeem, dat zowel heel bijzondere luidsprekers omvat als versterking.

Benieuwd wat we nog tegenkwamen in München? Lees dan morgen ons derde deel! In de tussentijd kun je ook onze terugblik op dag 1 nog eens nalezen.


EDITORS' CHOICE