Review Lyngdorf Cue-100 high-end speaker: relaxed van je sokken geblazen worden

SAMENVATTING

De Cue-100 is de eerste high-end speaker van Lyngdorf. Een mijlpaal in de geschiedenis van het Deense merk en de duurste Lyngdorf speaker ooit. Met de Cue-100 creëert Lyngdorf een nieuwe categorie en prijsklasse. Een meer dan geslaagde combinatie van Scandinavisch design met de nieuwste luidsprekertechnologie.

PLUSPUNTEN

  • Nieuwste luidsprekertechnologie
  • Fraai Scandinavisch design
  • Prestaties op bijzonder hoog niveau
  • Hoge belastbaarheid zonder vervorming

MINPUNTEN

  • Lyngdorf-puristen moeten mogelijk een knop omdraaien
  • Prijskaartje neigt in de richting van Steinway-Lyngdorf

We hebben met veel plezier de gloednieuwe Lyngdorf Cue-100 high-end speaker ontdekt. Een absolute primeur, want het stel dat we bij distributeur Hifi Corner Trading in Schoten beluisterden, is voorlopig het eerste en enige in de Benelux. Een kennismaking met hoge verwachtingen, want de Cue-100 is de eerste high-end speaker van Lyngdorf. Een mijlpaal in de geschiedenis van het Deense merk!

Als we over Lyngdorf spreken, denken we in eerste instantie aan de uitstekende digitale versterkers waarmee het Deense merk naam en faam gemaakt heeft. Dat is in grote mate te danken aan het in eigen huis ontwikkelde RoomPerfect. Een uiterst geavanceerd systeem dat door specifieke metingen niet alleen de karakteristieken van het geluid van luidsprekers identificeert, maar dat ook rekening houdt met de kamerakoestiek. Met als resultaat dat het geluid perfect afgestemd is op de vorm, grootte en akoestische eigenschappen van de luisterkamer.

Lyngdorf: meer dan versterkers

Niettemin is Lyngdorf ook al jaren actief op het vlak van luidsprekers. Denk bijvoorbeeld aan de Lyngdorf DP-1 speaker met bijhorende BW-1 subwoofer, de Lyngdorf MH-3 en MH-2 satellietluidsprekers met hun Lyngdorf BW-3 en BW-2 subwoofers. Dan zijn er nog de FR-1, CS-1 en CS-2 full-range in-cabinet speakers en custom install speakers met als boegbeeld het LS-1000 systeem voor de thuisbioscoop. Kortom, aan luidsprekersystemen geen gebrek bij de Denen. Nu is er de gloednieuwe Lyngdorf Cue-100 high-end speaker.

De Cue-100 is de eerste high-end speaker van Lyngdorf, een meer dan geslaagde combinatie van Scandinavisch design met de nieuwste luidsprekertechnologie. Ontworpen en gebouwd in Denemarken om zowel audiofiele muziekliefhebbers als muziekliefhebbers met oog voor design te bekoren.

Lyngdorf Cue-100 high-end speaker: de duurste Lyngdorf ooit

“Met de Cue-100 creëert Lyngdorf een nieuwe categorie en prijsklasse", legt Willy Van de Velde van Hifi Corner Trading uit (foto onder). "De Cue-100 is de duurste speaker die Lyngdorf ooit maakte. Het is de eerste full range speaker van het merk die geen bijhorende, aparte subwoofer nodig heeft. Al is het natuurlijk perfect mogelijk om desgewenst alsnog een subwoofer toe te voegen om de maximale geluidsdruk te behalen."

"Aangezien die woofer geen vervorming veroorzaakt, 250 Watt aankan, met een rendement van 83 db kun je daar heel veel vermogen in pompen. Dus als we hier een Lyngdorf TDA-I 3400 versterker van 200 Watt op aansluiten, die bij 4Ohm maar liefst 400 Watt levert, kun je een enorm geluidsniveau bereiken”, lacht hij.

Scandinavisch design

De opmerkelijke behuizing van de Lyngdorf Cue-100 heeft een driehoekige vorm en is opgebouwd uit drie taps toelopende en licht afgeronde zijkanten, gemaakt uit 35 mm dik CNC-gefreesd MDF. Hierdoor worden niet alleen resonantie en interne staande golven tot een minimum beperkt, het geeft de speaker een slank en stijlvol uiterlijk, een schoolvoorbeeld van Scandinavisch design.

Aan de zijkant van de behuizing zitten twee passieve woofers in plaats van klassieke baspijpen die de resonantiefrequentie verminderen om een dieper laag te creëren. Zij worden puur akoestisch aangedreven worden door de voorste woofer.

De Cue-100 steunt op een bijzonder vormgegeven staander in massief eiken of MDF die extra stijfheid toevoegt aan het geheel. Met vier verschillende kastcombinaties en vijf verschillende optionele stoffen hoezen is de Cue-100 beschikbaar in maar liefst 24 kleurencombinaties. Hierdoor kan hij perfect aangepast worden aan elk interieur waarin hij terecht komt.

Purifi luidsprekertechnologie

De Lyngdorf Cue-100 maakt gebruik van Purifi luidsprekertechnologie. Purifi, het Deense bedrijf rond Peter Lyngdorf, Lars Risbo en Bruno Putzeys, ontwikkelde een gloednieuw meetinstrument om speakers te testen. Willy: “Omdat dit meetinstrument nooit-eerder gemeten vervormingen kan opsporen, ontdekten de ingenieurs van Purifi nog wat verbeterpunten. Met als resultaat dat de nieuwe woofer quasi vervormingsvrije prestaties levert.”

Met de zogenaamde ‘Neutral Surround Geometry’ van deze midrange/woofer met aluminium conus, een met koper beklede spreekspoel op glasvezelbasis en een gegoten geventileerde korf, zet Purifi nieuwe maatstaven neer in luidsprekertechnologie. De ringvorm van de midrange/woofer bestaat uit ‘afwisselende bergruggen’, zoals ze dat bij Purifi noemen. “In gewone mensentaal, een woofer met een schijnbaar gerafelde rand”, verklaart Willy. “Het voordeel van deze vormgeving is dat de randen van de woofer bij elke beweging evenveel naar buiten als naar binnen bewegen. Dat levert een lange en evenredige slag op en een ultra-lage vervormingsgraad.”

Air Motion Transformer

De tweeter in de Cue-100, beter gezegd de ‘Air Motion Transformer’, is een elektromagnetische driver die de lucht in de tussen twee krachtige magneten opgehangen harmonicavormige constructie in beweging brengt. De verticale pompende beweging van de constructie brengt een veel snellere luchtstroom in beweging dan die van een traditionele tweeter. Door de strakke controle van het magnetisch veld wordt de kans op vervorming alweer een stuk kleiner.

Kortom, dank zij de bijzondere midrange/woofer en tweeter kun je met de Lyngdorf Cue-100 loeihard spelen zonder dat er vervorming optreedt. Al raden we natuurlijk aan om je oren geen geweld aan te doen.

We beluisteren de Lyngdorf Cue-100 in het auditorium van Hifi Corner in Schoten. De Cue-100 speakers worden aangestuurd door een Lyngdorf TDAI-3400 amp met ingebouwde muziekstreamer en een Lyngdorf CD-2 cd-loopwerk. De bekabeling is van AudioQuest.

Willy Van de Velde begint de luistertest met ‘1980 14 (Dorro Remix)’ van Affani en voert het volume behoorlijk op. “Tomorrowland in Schoten”, joelen twee zestigers die zich overgeven aan de zware beats om proefondervindelijk te bevestigen dat de Lyngdorf Cue-100 effectief in staat is om een geweldige geluidsdruk op te bouwen en je van je sokken te blazen. Maar dan wel perfect getimed en met een maximale controle.

Brothers in arms

Om te vermijden dat dit onze laatste gezamenlijke luistertest is vanwege plots ingetreden doofheid, schroeven we het volume terug tot respectabel huiskamerniveau en laten we ons verleiden door ‘Beautiful Life’ van Chantal Chamberland. We ervaren een uitstekende geluidszuiverheid. De stem van Chamberland, begeleid door een klaterend frisse piano en perfect gecontroleerde basgitaar zorgen voor een instant relaxed gevoel.

Dat gevoel wordt bestendigd met ‘Brothers in Arms’, een prachtige cover door Club for five. De diepe bariton van lead zanger Juha Viitala, begeleid door het fragiele achtergrondkoortje en een kelderdiepe bas vormen een rijkelijk, harmonisch geheel.

Een streepje Keb’ Mo’ met een orgelriedeltje, piano en blues-gitaar op ‘The Itch’ brengen ons in een melodieuze roes. Niet in het minst door de enorme detaillering die het gemakkelijk maken om de bandleden van Keb’ Mo’ te visualiseren, maar ook door het bijzonder ruimtelijk geluidsbeeld dat de Lyngdorfs schetsen. ‘Thanks to You’, een veelvuldig gespeeld nummer op audioshows vanwege de kelderdiepe baslijn die veel speakers in de fout doet gaan, maakt geen schijn van kans om de Cue-100 van zijn stuk te brengen.

‘Liberty’ van Anette Askvik dat eveneens tot de populairste show tracks behoort, zorgt voor het kippenvelmoment van de dag. We hebben dit nummer al zo vaak gehoord, maar vandaag ontdekken we er details in waarvoor we tot dan geen oog hadden. Vooral wanneer de sax zijn en de percussie hun intrede doen, wordt het eens te meer duidelijk dat de Cue-100 een nauwkeurige en rijkelijke muziekweergave biedt.

Voor elk wat wils

Uiteraard hebben we heel wat muziek de revue laten passeren. We zijn zelfs niet voor André Hazes teruggedeinsd. Gewoon om aan te tonen dat alle soorten muziek het verdienen om in de best mogelijke omstandigheden afgespeeld te worden. En dat is precies wat de Lyndorf Cue-100 doet.

Na een uiterst relaxerende luistertest komen we terug met de voetjes op de grond. Er hangt nog een belangrijke vraag in ons achterhoofd. Een Lyngdorf high-end speaker met een prijskaartje van 20.000 € per paar, is dat geen lichte vorm van kannibalisme ten opzichte van Steinway-Lyngdorf vragen we ons af? “Beslist niet”, zegt Willy Van de Velde. “De Model O van Steinway komt het dichtst in de buurt van de Lyngdorf Cue-100. Die heeft vanachter ook een passieve woofer en gebruikt weliswaar dezelfde tweeter. Maar vergeet niet dat de kostprijs om de Model O te bouwen en het afwerkingsniveau toch wel hoger ligt. Bovendien kun je de Model O niet kopen zonder de bijhorende Steinway-Lyngdorf processor omdat de Model O geen crossover aan boord heeft."

"Alle Lyngdorf versterkers kunnen de Cue-100 probleemloos aansturen. Van de kleinste TDAI-1120 met zijn onklopbare prijs-kwaliteitverhouding tot de TDAI-3400 die eindtrappen van Steinway-Lyndorf aan boord heeft. Laten we het er bij houden dat de Lyngdorf Cue-100 en de Steinway-Lyngdorf in elkaars verlengde liggen”, lacht hij. Aan Lyngdorfs eerste high-end speaker hangt een behoorlijk prijskaartje dat in de richting neigt van van Steinway Lyngdorf, het nec plus ultra uit de Lyngdorf-dynastie van Peter Lyngdorf. Met recht en reden, want de Cue-100 presteert op een bijzonder hoog niveau. Een niveau waar de Cue-100 moeiteloos een behoorlijk aantal concurrenten achter zich laat. En dan wordt het prijskaartje zelfs interessant.

Conclusie

Met zijn fraai, uitgesproken Scandinavisch design oogt de Lyngdorf Cue-100 totaal verschillend van alle andere Lyngdorf speakers. De Cue-100 is een lust voor het oog die letterlijk en figuurlijk in elk interieur past. Al zullen sommige Lyngdorf-adepten wel even een knop moeten omdraaien.

De Cue-100 is ook een lust voor het oor. Een speaker die zich gemakkelijk laat aansturen. Vooral in combinatie met een Lyngdorf versterker met RoomPerfect-technologie speel je de pannen van het dak. Wie de moeite doet om de Cue-100 uitvoerig te beluisteren kan niet anders dan besluiten dat de Denen met deze bijzonder muzikale speaker een mijlpaal in de geschiedenis van het merk neergezet hebben. Nooit eerder werden we door een Lyngdorf-systeem op zo’n relaxte manier uit onze sokken geblazen. Neem dat gerust van ons aan.

Ontdek meer over de Lyngdorf Cue-100 op de website van de fabrikant.

Specificaties:
Beschrijving: speaker op statief
Vermogen: 250 W
Tweeter: Air Motion Transformator, Kapton folie, Neodymium magneet
Midrange/woofer: 16.5 cm / 6,5 inch aluminium conus, 39 mm 4-lagige met koper beklede aluminium spreekspoel op glasvezelbasis, neutrale randgeometrie, gegoten geventileerde korf
Woofer: 2 x 16.5 cm / 6,5-inch passieve radiator, aluminium conus, neutrale randgeometrie, gegoten geventileerde korf
Behuizing: MDF, eik
Frequentiebereik: 35 - 22.000 Hz (-3 dB)
Nominale impedantie: 4 Ohm
Gevoeligheid: 83 dB 2,83 v/ 1 m
Frequentie: 2300 Hz
Aansluitingen: Vergulde luidsprekeraansluitingen
Aanbevolen plaatsing: Op statief (inbegrepen)
Afmetingen (B x H x D): 350 x 513 x 329 mm /13,8 x 20,2 x 13 inch
597 x 1196 x 520 mm (inclusief standaard)
Gewicht: 13,8 kg / 30,4 lbs - 16,2 kg (inclusief voet)
Standaard afwerkingen: wit/eiken onderstel, zwart/eiken onderstel, wit/wit onderstel, zwart/zwart onderstel, poten in eikenhout, optionele stoffen bekleding in verschillende kleuren

MERK

EDITORS' CHOICE