De nieuwste luidsprekers van Vienna Acoustics heten Haydn SE Signature en Liszt Reference

De in Oostenrijk gevestigde luidsprekerfabrikant Vienna Acoustics heeft een tweetal nieuwe luidsprekers gepresenteerd. De Haydn SE Signature is een tweeweg monitormodel en de Liszt Reference is een drieweg vloerstaander.

Vienna Acoustics Haydn SE Signature

Met de Signature Series presenteert de Oostenrijkse fabrikant Vienna Acoustics een nieuwe versie van het compacte tweeweg model Haydn SE. De Haydn SE Signature is uitgerust met de gepatenteerde Spidercone X3P woofer, die door de speciale vorm van het chassis zorgt voor een betere ophanging van de conus. De conus van de X3P bestaande uit drie verschillende polymeren en dat zorgt volgens de ontwerpers voor een groot frequentiespectrum met een hoog detailniveau en controle over de weergave van lage tonen.

Als tweeter wordt de met de hand beklede zijden dome-tweeter gebruikt, die ook in de Beethoven Concert Grand Reference wordt gebruikt. Zelfs de fijnste nuances worden volgens de fabrikant op natuurlijke wijze weergegeven. De cross-over heeft een lineair circuitontwerp. Hoogwaardige componenten zorgen voor nauwkeurige weergave en hoge resolutie. Ongewenste ruis en vervorming worden volgens de makers geëlimineerd.

Zoals bij alle luidsprekers van Vienna Acoustics is bij de Haydn SE Signature grote zorg besteed aan ontwerp en bouw van de behuizing. Voor de kersen- en palissanderversies worden uitsluitend exclusieve fineren van echt hout gebruikt. De Haydn is ook verkrijgbaar in zwarte of witte pianolak.

Vienna Acoustics Haydn SE Signature: technische specificaties 

 • Impedantie: vier Ohm
 • Frequentiebereik: 40 Hz tot 20 kHz
 • Gevoeligheid: 88,5 dB
 • Aanbevolen versterkervermogen: tussen 50 en 180 Watt
 • Tweeter: 1,1 inch soft dome
 • Midrange-driver: 6 inch Spider-Cone X3P
 • Type behuizing: basreflex
 • Cross-over: tweeweg 6 dB / 12 dB
 • Gewicht: 20 kilogram per paar
 • Afmetingen (B x H x D): 174 x 361 x 265 millimeter
 • Afwerkingen: kersen, palissander, zwarte pianolak, witte pianolak

 

Vienna Acoustics Liszt Reference

Franz Liszt was waarschijnlijk de technisch meest geavanceerde pianist van zijn tijd en stond bekend om zijn verbluffende improvisaties en innovatieve nieuwe vormen van muziek. Net als zijn naamgenoot is de nieuwe vloerstaande Liszt Reference een wonder van technische beheersing.

Aan de bovenkant van de Liszt Reference is een volledig onafhankelijke module geplaatst, waardoor de luisteraar de sweetspot beter kan controleren en positioneren. Om te voorkomen dat trillingen worden doorgegeven aan het bovendeel, is het opgebouwd uit een hoogwaardig aluminium draaimechanisme. Het voordeel van deze opstelling is dat de sweetspot optimaal kan worden uitgelijnd op de luisterpositie en bovendien is de bovenkant volledig gescheiden van de onderkant waarin drie woofers zijn geplaatst.

Het hart van de top is een compleet nieuwe versie van de gepatenteerde 15 centimeter platte membraan Spidercone driver. Dit is in wezen een concentrische opstelling van een tweeter die zich in het midden van de middentoner bevindt waardoor voor hoge tonen en middentonen een puntbron wordt gecreëerd.

Terwijl de topmodule verantwoordelijk is voor de middentonen en hoge tonen, werken drie zeven inch X4P platte-membraan Spidercone-drivers met een ingebed stoffen middenmembraan in de in compartimenten verdeelde basbehuizing. Eén kamer is uitgerust met de twee onderste drivers die de lage frequenties genereren. De andere kamer is uitgerust met de bovenste driver, die verantwoordelijk is voor de ideale overgang naar het middengebied.

Vienna Acoustics: composietconus

Het vlakke oppervlak van de Spidercone-conus biedt het voordeel van nauwkeurige en zuigerachtige bewegingen. Het diafragma beweegt als een geheel op en neer en trillende bewegingen die ongecontroleerde trillingen veroorzaken komen niet voor. Het vlakke membraan, bestaande uit een glasvezelmengsel, is door de stutten extreem stijf en toch licht. De stutten aan de achterkant van het membraan zijn zo geconstrueerd dat de gehele impulsenergie gelijkmatig wordt verdeeld, zo legt Vienna Acoustics uit. Aangezien de membraanconstructie is gebaseerd op een zeer grote spreekspoel, is het uitstralende oppervlak in het centrum zeer groot en daarmee een belangrijke bepalende factor voor de klank.

De nieuw ontwikkelde tweeter is een coaxiale aanpassing van de supertweeter die wordt gebruikt in het vlaggenschip “The Music”. De overstap naar een coaxiale tweeter brengt aanzienlijke sonische voordelen met zich mee. Het resultaat is precisie en ruimtelijkheid, terwijl de Ringradiator-constructie een verbluffende definitie biedt met behoud van natuurlijkheid.

Ook de Liszt Reference heeft een behuizing die met geselecteerd fineer kan worden afgewerkt. Wie geen fineer wil kan kiezen uit pianozwart of pianowit.

Vienna Acoustics bouwt al zijn producten met de hand in Oostenrijk.

Vienna Acoustics Liszt Reference: technische specificaties

 • Nominale impedantie: vier Ohm
 • Frequentiebereik: 28 Hz tot 35 kHz
 • Gevoeligheid: 91 dB
 • Aanbevolen versterkervermogen: 50 - 400 Watt
 • Coaxiaal chassis: driekwart inch ringradiator gecombineerd met een zes inch Spidercone midrange chassis
 • Woofer: 3 x zeven inch Spidercone baschassis
 • Type behuizing: basreflex
 • Cross-over: drieweg 6 dB / 12 dB
 • Gewicht: 49 kilogram per stuk
 • Afmetingen (B x H x D) 295 x 1.210 x 435 millimeter (incl. standaard)
 • Afwerkingen: kersen, palissander, zwarte pianolak, witte pianolak

 

Vienna Acoustics Haydn SE Signature en Liszt Reference: prijzen en leveringsinformatie

De luidsprekers zijn per direct beschikbaar bij de dealers van distributeur Hifi Matters. Prijzen:

Vienna Acoustics Haydn SE Signature vanaf 2.950 euro per set
Vienna Acoustics Liszt Reference vanaf 15.000 euro per set

MERK

EDITORS' CHOICE