MoFi Electronics kondigt monitorluidspreker SourcePoint 10 aan

De Amerikaanse audiofabrikant MoFi Electronics (MoFi) is vooral bekend van zijn draaitafels en daaraan gerelateerde accessoires. Het bedrijf heeft nu zijn eerste paar luidsprekers aangekondigd en niemand minder dan de bekende luidsprekerontwerper Andrew Jones is verantwoordelijk voor het ontwerp. De nieuwe luidspreker heeft de naam SourcePoint 10 gekregen en is een tweeweg luidspreker met een coaxiale driver. De levering zal naar verwachting in de loop van december beginnen.

MoFi SourcePoint 10: tweeweg ontwerp met coaxiale driver

De nieuwe SourcePoint 10 luidsprekers van MoFi Electronics, die zijn ontworpen door Andrew Jones, zullen hun werelddebuut maken op het komende Capital Audiofest in de VS. De luidsprekermarkt is een zeer volle markt en een fabrikant, zeker een nieuwkomer, moet iets doen om op te vallen. Een van de belangrijkste doelen van MoFi Electronics met de SourcePoint 10 is om de overvolle luidsprekermarkt te doorbreken met een uniek model dat zowel qua geluid als visueel opvalt. Hoe dan?

De MoFi Electronics SourcePoint 10 omvat de ontwikkeling van MoFi's eigen aangepaste driver, een 10 inch concentrisch type. Hoewel ontwerper Andrew Jones een wereldwijde reputatie heeft vanwege zijn expertise t.a.v. coaxiale drivers (ook wel concentrische drivers genoemd), omhelst de SourcePoint 10 een afwijking van zijn eerdere ontwerpen. In plaats van een traditionele drieweg implementatie met kleine drivers te bouwen, bedachten Jones en MoFi een tweeweg luidspreker met een grote driver.

MoFi SourcePoint 10: behuizing en baffle

Er is volgens de fabrikant veel aandacht besteed aan de kast en de vorm van de twee centimeter dikke baffle (frontplaat). De baffle heeft meerdere facetten rondom de driver om diffractie te verminderen. Gemaakt van één inch dikke MDF-panelen voor de zijkanten, bovenkant, onderkant en achterkant, heeft de kast zelf een intern volume van vijftig liter.

Dit formaat gaf MoFi de gewenste combinatie van basextensie en efficiëntie, met een gevoeligheid van 91dB, een laagfrequentiepunt van 42 Hz en een echte impedantie van acht Ohm met een minimum van 6,4 ohm.Hierdoor is de MoFi Electronics SourcePoint 10 gemakkelijk aan te sturen. Twee extra beugels versterken de binnenkant van de behuizing. De buitenkant is afgewerkt met echt houtfineer van gesatineerd walnoot of zwart essenhout.

MoFi SourcePoint 10: concentrische driver

Volgens de fabrikant is een diameter van tien inch gekozen als de ideale diameter voor de concentrische tweerichtingsbeweging om de conusbeweging te minimaliseren en een diepe bas te produceren. MoFi werkte vanuit een papierpulpmix en ontwikkelde een conusvorm die zowel het resonantiegedrag optimaliseert als voldoet aan de vereisten van de tweeter-golfgeleider. Jones koos voor papier na evaluatie van een verscheidenheid aan exotische materialen. Hij voegt eraan toe dat papier de typische combinatie van eigenschappen heeft voor de grootte van de kegel die hij nodig had.

MoFi SourcePoint 10: tweeter

De tweeter heeft een 1,25-inch soft dome die in staat is om te werken op een1,6 kHz cross-overfrequentie dankzij de brede rolrand en de spreekspoel met grote diameter. De brede surround verlengt de lage en hoge frequentierespons van de tweeter, terwijl de belasting van de golfgeleider de lage-end efficiëntie verhoogt.

MoFi SourcePoint 10: twin-drive magneetsysteem

De SourcePoint 10 wordt aangedreven door een magneetsysteem dat MoFi 'Twin-Drive' noemt. Na maandenlang magnetische veldsimulaties te hebben uitgevoerd, selecteerde Jones neodymiummagneten met hoge flux voor de woofer en tweeter die precies zijn gekoppeld om een samengesteld effect te creëren: de één helpt de ander bij het aandrijven van de flux over de woofer- en tweeteropeningen. De Twin-Drive magneetstructuur is ook gebouwd om een volledig symmetrisch magnetisch veld te creëren, dat fluxmodulatie elimineert voor lage intermodulatievervorming (IMD) en nauwkeurige reproductie.

“Het is niet genoeg om alleen de frequentierespons van de woofer en tweeter te optimaliseren,” zo verklaart Jones. “Het is ook van cruciaal belang om vervorming in de motorstructuur van de aandrijfeenheid te minimaliseren. Als de motor vervorming heeft, genereert deze nieuwe frequenties buiten het oorspronkelijke signaal. We zijn heel bewust geweest bij het ontwerp van de motor om deze vervormingen te verminderen.”

De nieuwe luidsprekers zijn het resultaat van achttien maanden onderzoek en ontwikkeling onder leiding van hoofdontwerper Andrew Jones. SourcePoint 10 is ontworpen als een kostenloze luidspreker en is volledig op maat gemaakt met gepatenteerde technologie. “Ongeacht wat een audioproduct kost, mijn passie is het leveren van een geluidskwaliteit en een ervaring die ver boven de vraagprijs ligt,” aldus Andrew Jones.

MoFi SourcePoint 10: technische specificaties 

  • Type: tweeweg basreflex, concentrische driver
  • Frequentiebereik: 42 Hz tot 30 kHz
  • Nominale impedantie: acht Ohm, minimaal 6,2 Ohm
  • Gevoeligheid: 91 dB (2,83 Volt / 1 meter)
  • Cross-overfrequentie: 1,6 kHz
  • Maximaal ingangsvermogen: 200 Watt
  • Tweeter: 1,25 inch brede rol soft dome
  • Woofer: 10 inch papieren conus
  • Afwerking kast: satijnzwart gelakte baffle, kast afgwerkt met echt walnoot of zwart essenfineer
  • Luidsprekeraansluitingen: geschikt voor blank draad, bananenstekkers, en vorkjes
  • Afmetingen (B x H x D): 368 x 572 x 406 millimeter zonder rooster, 368 x 572 x 422 met rooster
  • Gewicht per stuk: 21 kilogram

 

MoFi Electronics SourcePouint 10: prijs en leveringsinformatie

De SourcePoint 10 wordt vanaf december geleverd voor net geen 5.000 per paar.

MERK

EDITORS' CHOICE