NIEUWSElipson

Elipson Heritage XLS11: drieweg luidspreker die aan vroeger doet denken

Het Franse audiobedrijf Elipson heeft de Heritage XLS11 uitgebracht, een drieweg basreflex luidspreker die met zijn vorm sterk doet denken aan het uiterlijk van de luidsprekers die in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw gangbaar waren. Elipson had de XLS11 al in mei 2022 op de High End audiobeurs in München aan het publiek getoond en inmiddels zijn de luidsprekers leverbaar. Optioneel kan Elipson stands bij de Heritage XLS11 leveren.

Elipson Heritage XLS11

De nieuws XLS11 van de Franse fabrikant Elipson is een beetje in dezelfde lijn ontworpen als de eerdere en grotere XLS15 (lees ook onze recensie over de Elipson Hertage XLS15). Volgens Elipson is de vormgeving van vroeger maar de techniek is van nu. De XLS11 is wat kleiner om meer flexibiliteit te bieden bij de integratie van de luidsprekers in de woonomgeving.

Met een gloednieuwe 2,2-inch koepelvormige driver voor het middenbereik, voorts een 0,87-inch zijden dome tweeter afgeleid van Elipson's beroemde vlaggenschip Prestige die voor de hoogtepunten zorgt, wordt het trio van drivers compleet gemaakt door een nieuwe 8-inch versie van de 12-inch woofer van de XLS15. Dat laatste wordt verder versterkt door een uitlopende front-firing poort afgestemd op 37 Hz. Cross-over frequenties liggen op 850 Hz en 5 kHz.

De XLS11 heeft, net als de XLS15, de extra flexibiliteit van fijnafstellingsknoppen aan de voorkant van de luidspreker, zodat de gebruiker de midden- en hoge frequenties met + of – 2 dB kan regelen, waardoor het gemakkelijker wordt om de luidsprekers af te stemmen op de luisterruimte.

Het opgegeven frequentiebereik loopt van 45 Hz tot 25 kHz (? 3 dB). De gevoeligheid is met 90 dB (1 Watt / 1 meter) aan de hoge kant dus ook een minder potige versterker kan de Elipson XLS11 makkelijk aansturen. De Franse fabrikant geeft een impedantie op van zes Ohm met een minimum van 3,4 Ohm bij 2,6 kHz.

Elipson kan optioneel passende stands bij de Heritage XLS leveren.

Elipson Heritage XLS11: prijs en leveringsinformatie

De Heritage XLS11 heeft een adviesprijs van 1.699 euro per paar. De optionele stands kosten 299 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE