REVIEWDynaudio

Review: Dynaudio Emit 30

SAMENVATTING

Doordat de Emit 30 een enorm relaxte, maar wel zeer gedetailleerde weergave biedt, kan deze luidspreker met veel muziekstijlen overweg. Wil je rock? Prima. Wil je klassiek, doen ze met grote klasse. Wil je elektronische muziek, jazz, pop, house… Allemaal geen enkel probleem. Kanttekening daarbij is wel dat je ze via een potige geïntegreerde of eindversterker aanstuurt. Daarnaast klinken ze op een gemiddeld hoog volume het best, wat ze niet voor iedere luisteraar en/of situatie geschikte luidsprekers maakt.

PLUSPUNTEN

  • Zeer ontspannen weergave
  • Goede laagextensie
  • Relatief makkelijk te plaatsen
  • Veel detail zonder te vermoeien
  • Afwerking is mooier dan het prijskaartje doet vermoeden

MINPUNTEN

  • Potige versterker is een must
  • Op laag volume zijn ze iets te ingetogen

Deze vriendelijke vloerstaanders zullen velen aanspreken. Geen rare vormgeving, beschikbaar in drie vrij standaard kleuren, maar zeer netjes afgewerkt en met een zeer breed inzetbare klanksignatuur en dat voor een alleszins acceptabele prijs. Veel van onze trouwe lezers zullen al enige ervaring hebben met Dynaudio. Dit is echter het eerste paar van de Denen wat ik aan de tand ga voelen. De review had door beperkte beschikbaarheid van de speaker zelf en mijn eigen tijd wat vertraging, maar ik heb dan toch eindelijk uitgebreid kennis gemaakt met de nieuwe Emit 30 van het Deense Dynaudio. Wat ik ervan vond? Lees lekker verder.

Dynaudio Emit

De Emit serie van Dynaudio is de instapserie van het merk. Dat betekent niet dat je prul krijgt voor je geld. Wat Dynaudio doet is deze speaker en de drivers volledig in eigen huis ontwerpen in Denemarken en laten produceren in China. Dat zorgt al voor een mooie kostenreductie waardoor de prijs relatief laag kan worden gehouden. Daarbij wordt er natuurlijk veel tijd gestoken in research voor hun duurdere modellen, waarbij de opgedane kennis en ontwikkelde technieken op den duur op goedkopere wijze geproduceerd kunnen worden en hun weg kunnen vinden naar de lagere series.

Zo is er voor de nieuwe Emit serie gebruik gemaakt van de welbekende Cerotar tweeter met Hexis binnen dome, wat exact dezelfde tweeter is als degene die in de Evoke serie wordt gebruikt. De Cerotar is vervolgens weer een afgeleide van de Esotar Forty anniversary tweeter, gebruikt in de Special Forty en van de Esotar Pro tweeter uit de Core studioreferentiespeakers.

Naast de tweeter is ook voor de midrange en bass drivers goed gekeken naar de techniek van de drivers die in de Evoke serie te vinden zijn, echter zijn ze niet Ă©Ă©n op Ă©Ă©n identiek. Zo is er bijvoorbeeld voor de Evoke serie voorzien in een gegoten aluminium basket en voor de Emit in een stalen basket. In de Emit 30 een 14 cm MSP woofer gebruikt voor zowel de midrange als de laag weergave.

MSP staat voor Magnesium Silicate Polymeer. Een materiaal wat volgens de Denen een ultieme combinatie geeft van stijfheid, gewicht en demping. Kortom, veel techniek die zijn weg vanuit de hogere series naar deze instapserie heeft gevonden.

Emit 30

De Emit 30 is de kleinste vloerstaander in de serie, die verder bestaat uit de Emit 10 en Emit 20 monitors en de forse Emit 50 vloerstaander. Voor de thuisbioscoopfanaten is ook een Emit 25C centerspeaker verkrijgbaar.

Zoals ik net al beschreef is de Emit 30 voorzien van een 28mm Cerotar dometweeter welke direct afkomstig is uit de hoger gepositioneerde Evoke serie. Het gebruikte materiaal voor de softdome is echt ontzettend dun. Letterlijk doorzichtig, want schijn je er met een zaklamp op, dan zie je achter de zeer dunne softdome de Hexis-dome duidelijk zitten. Een ingenieus ding, want het zorgt voor een resonantievrije weergave doordat de specifieke vorm van de honingraat structuur, ervoor zorgt dat de luchtwervelingen achter de tweeter met meer controle voortbewegen. Het duo van de zeer dunne dome met kenmerkende zichtbare draadjes met daarachter de Hexis, zorgt voor een bijzonder ontspannen, ongekleurde weergave met een vlak frequentieverloop tot aan 35kHz.

Onder de Cerotar tweeter is een duo MSP drivers aangebracht. De bovenste voor het midlaag (44Hz tot 3550Hz) en de onderste alleen voor de laagweergave (44Hz tot 1000Hz). Een gestapelde magneet fungeert als motor voor de 14cm grote MSP drivers. Doordat voor de spreekspoelen aluminium met kopercoating wordt gebruikt voor de wikkelingen is het gewicht van de conussen lager en omdat aluminium met de coating dunner is dan alleen traditioneel koper, kunnen er meer wikkelingen worden toegepast waardoor er meer kracht te halen is uit minder gewicht, en dus meer snelheid en finesse.

Aan de achterzijde van de Emit 30 is een tweetal basreflexpoorten te vinden, welke op een manier zijn afgewerkt die ervoor zorgt dat je geen hinderlijke bijgeluiden hoort. Er zitten een soort groeven in het kunststof in een spiraalvorm. Daardoor zijn er nergens scherpe hoeken of randen te vinden. Het doet me een beetje denken aan de binnenkant van de loop van een geweer. Het zogenaamde chuffing is dus geheel afwezig.

De speakers zijn alleen met een enkele speakerkabel aan te sluiten. Bi-wiring of bi-amping is dus niet mogelijk. Echter hoef je zo dan ook niet te investeren in hoge kwaliteit jumpers. Elk nadeel heeft een voordeel. De Emit 30 is maximaal belastbaar tot 180 Watt bij 4 Ohm. Met een gevoeligheid van 87dB is een potige versterker toch echt wel aanbevolen. De klankkast is gemaakt van 18mm dik MDF en afgewerkt met een vinyl laag.

De Emit 30 is met meegeleverde voetjes 94,6cm hoog. De kast zelf is 17cm breed en 27,1cm diep. Het gewicht komt op ruim 15,5 kilo. Ze zijn verkrijgbaar in zwart, welke ik ook ter beschikking had voor de review, en in het wit en in walnoot afwerking en kosten 1498 euro per paar.

Testopstelling

Tijdens de reviewperiode van een kleine maand heb ik uitsluitend in een stereo opstelling gebruikgemaakt van de Dynaudio Emit 30. Mijn NAD C 658 streaming DAC is middels Ricable Dedalus XLR-kabels aangesloten op de NAD C 298 Purifi Eigentakt eindversterker. De stroomkabels zijn van AudioQuest, evenals de Rocket 44 luidspreker-kabels. De C 658 is bekabeld aan het internet gekoppeld middels AudioQuest Pearl kabels via een Netgear GC510P netwerk switch. Kortom, allemaal kabels en apparatuur die qua prijs erg goed bij de Emit serie passen.

De Emit 30’s stonden licht ingedraaid richting de luisterpositie. Onderling stonden ze twee meter uit elkaar. De dichtstbijzijnde zijwand van de kamer op 1 meter en zo'n 40cm vanaf de akoestisch behandelde achterwand.

Even wennen

Voordat ik echt ga zitten voor een review moet de te reviewen hifi zich altijd eerst even nestelen in mijn brein. Even mijn eigen speakers in dit geval vergeten en wennen aan de andere sound van de tijdelijke vervanging. Ik had echter bij de Emit 30 wat langere gewenningstijd nodig. Ik heb er ook over gesproken met mijn collega’s. Max had daarbij de meest accurate omschrijving die ik zelf even vertaal als: de Dynaudio Emit 30 is een stuk subtieler in het hoog in vergelijking met mijn eigen speakers, maar ik mis echter niks.

Mijn eigen speakers die ik specifiek voor hun snelle hoogweergave heb gekozen, maken gebruik van een AMT tweeter, wat echt wel anders is dan een dome. Daarbij komt ook nog dat de softdome tweeter in de Emit 30 voor mijn gevoel nog wat meer ingetogen is dan bijvoorbeeld de softdomes van DALI. Toen ik er echter eenmaal aan gewend was kon ik een paar avonden eens goed gaan zitten om uitgebreid naar muziek te gaan luisteren.

Heldere luchten

Ik heb Mariecke Borgers Bright Sky hoog op mijn favorietenlijstje staan. De heerlijk rustige luistermuziek met country invloeden en de zachte stem van Mariecke zijn een waar genot om naar te luisteren. Kleine details zijn ondanks mijn eerste gewenningsperikelen, gelukkig, waar te nemen. Iets waar ik in eerste instantie bang voor was. Dat is dus wat ik bedoel met dat ik niks miste. Op een of andere manier krijgt Dynaudio het dus voor elkaar een tweeter te ontwikkelen die voor jou een opname onder een vergrootglas legt zonder dat er kunstmatig wat verscherpt of aangedikt wordt. Waarbij je denkt dat het vergrootglas in eerste instantie niet scherp lijkt te stellen, maar als je even goed kijkt zie je alsnog alles. Dat maakt het luisteren naar muziek via de Emit 30 als een ervaring die nooit zal vermoeien. Ook niet op hoog volume.

Bij de openingstrack Rising op Bright Sky komt na te korte intro van rond de 15 seconden een laidback ritme in het spel met een behoorlijk fundament in het laag. Ook dat is goed voor mekaar. De laagweergave is rijk van textuur, met veel kracht en met veel snelheid. De Emit 30 blijkt met 40cm vanaf de achterwand voldoende de kamer in te staan om de laagweergave strak en niet te wollig te maken. Ik heb zelfs nog wat geprobeerd ze iets dichter op de wand te zetten, wat ook niet slecht klonk. Dit geeft wat mij betreft ook wel aan dat ze best makkelijk te plaatsen zijn in een gemiddelde woonkamer zonder al te veel ruimte in te nemen.

Antistatisch luistergenot

Iets compleet anders wat op dit moment hoog op mijn favorietenlijstje staat is de elektronische muziek van Martin Nonstatic. De in Nederland geboren, maar al geruime tijd in Oostenrijk wonende Martin van Rossum produceert heerlijke soundscapes met mooie diepe baslijnen en puntige bliepjes en klikjes. Ok, zijn muziek beschrijven moet je niet aan me overlaten, maar mijn tip; ga vooral eens luisteren. Ik ben collega Max in elk geval dankbaar dat ie de track Okalite ooit op de HIFI.NL playlist heeft gezet, want daardoor ben ik meer van Nonstatic gaan luisteren.

Prachtige EP is wat mij betreft Apana. De openingstrack Apana, Pt. 1 is heerlijk zweverig met een enorm brede soundstage, belachelijk veel kleine details en verderop een opzwepend ritme met een krachtige laagweergave. Gedurende precies 12 minuten neemt Nonstatic je mee in een trip die zijn weerga niet kent. De Emit 30 laat daarbij feilloos elk klein klikje en bliepje horen. Het feit dat ik geen enkele luistermoeheid ervaar, beweegt me er telkens toe die volumeknop meer open te draaien. En het is daar waar de Emit 30 volledig tot zijn recht komt, op een stevig doch beheerst volume. Daar laten ze hun ware aard zien en hun ware kracht horen.

Conclusie

Mijn eerste persoonlijke kennismaking met Dynaudio in het algemeen en met de Emit 30 in het bijzonder smaken eigenlijk wel naar meer. Wat Dynaudio met de Emit 30 erg goed weet te brengen is echte hifi voor een schappelijke aanschafprijs. En daar krijg je keurig afgewerkte speakers, boordevol vanuit de high-end modellen doorgesijpelde techniek voor terug. Ze zijn relatief makkelijk te plaatsen en in de meest voor de hand liggende kleuren beschikbaar en daarmee passen ze uitstekend in vele interieurs.

Doordat de Emit 30 een enorm relaxte, maar wel zeer gedetailleerde weergave biedt, kan deze luidspreker met veel muziekstijlen overweg. Wil je rock? Prima. Wil je klassiek, doen ze met grote klasse. Wil je elektronische muziek, jazz, pop, house… Allemaal geen enkel probleem. Kanttekening daarbij is wel dat je ze via een potige geïntegreerde of eindversterker aanstuurt. Daarnaast klinken ze op een gemiddeld hoog volume het best, wat ze niet voor iedere luisteraar en/of situatie geschikte luidsprekers maakt.

Dynaudio Emit 30
749 euro per stuk | www.dynaudio.com
Beoordeling 4,5/5

MERK

EDITORS' CHOICE