NIEUWSSchiit

De Tyr van Schiit Audio is een differentiële monoblock eindversterker

Het Amerikaanse audiobedrijf Schiit Audio heeft een mono eindversterker gelanceerd genaamd Tyr. De nieuwe Tyr is meteen het vlaggenschip van de versterkerlijn van de Schiit Audio. De voeding heeft een choke-ingang en de Tyr kan 200 Watt aan acht Ohm en 350 Watt aan vier Ohm leveren. We weten nog niet wanneer de levering in Europa gaat beginnen.

Schiit Audio Tyr: mono eindversterker

Mono eindversterker klinken niet per definitie beter dan stereo-exemplaren, maar een mono-model deelt geen enkel component met het andere kanaal. Dat geeft potentieel een beter kanaalscheiding en dynamiek omdat ieder kanaal zijn eigen voeding en behuizing heeft.

“De Tyr is ons nieuwe vlaggenschip,” zegt Jason Stoddard, medeoprichter van Schiit Audio en hoofd analoog ontwerp. “Mike Moffat wilde al jaren een versterker met choke-ingang maken – dat is letterlijk 30 jaar, we speelden met het idee in de vroege jaren negentig van de vorige eeuw – en nu hebben we het eindelijk gedaan.”

Schiit Audio Tyr: choke-ingang

Choke-ingangsvoedingen zijn een oude techniek, die grotendeels is verlaten vanwege de kosten en het gewicht van de choke. De choke in Tyr is even groot als de transformator en weegt met circa vijf kilogram ongeveer hetzelfde. Smoorspoelen slaan energie op, zoals moderne condensatorbanken, en zorgen voor grote vermogensreserves in de Tyr.

De kracht van de Tyr is echter niet alleen het resultaat van een choke en een condensatorbank van 160.000 uF. De eindtrappen zijn voorzien van 24 halfgeleiders die elk 15 Ampère kunnen verwerken opgesteld in een differentiële door Schiit zogenoemde en gepatenteerde Nexus- en Continuity-configuratie.

“Nexus is onze vlaggenschip discrete differentiële topologie,” zo verklaart Jason Stoddard. “Het stelt de Tyr in staat om naadloos zowel XLR-gebalanceerde als RCA single-ended ingangen te accepteren zonder een van beide te converteren, waardoor de integriteit van het originele signaal behouden blijft. Het is gekoppeld aan een verfijning van onze continu-transconductantie Continuity-uitgangstrap die de voordelen van klasse A werking overneemt ook als geen sprake is van pure klasse A werking. Dat gezegd hebbende, de Tyr is kan tot 5 Watt in klasse A werken en dat is voldoende voor veel toepassingen.” (red.: bij lage volumes werkt de Tyr dus in klasse A).

Schiit Audio Tyr: functies en ingangen

De Tyr bevat ook gemaks- en beschermingsfuncties die passen bij een moderne versterker. De gebruiker heeft de beschikking over een cinch-ingang en een XLR-ingang, evenals een aan de voorzijde gemonteerde stand-byschakelaar die de versterker grotendeels uitschakelt, de in- en uitgangen dempt en de stroomafname reduceert tot slechts 5 à 6 Watt. Bescherming tegen overstroom, te hoge temperatuur en eventuele gelijkspanning op de uitgang wordt voorkomen door Schiit's op maat gemaakte, microprocessorgestuurde intelligente besturingssysteem.

De Tyr heeft volgens de fabrikant een frequentiebereik van 3 Hz tot 500 kHz op niveau -3 dB. Op niveau -0,1 dB loopt het frequentiebereik van 20 Hz tot 20 kHz. de dempingfactor is 220 bij acht Ohm. De S/R-verhouding is groter dan 125 dB bij volledige uitsturing.

Zoals alle producten van Schiit Audio, wordt de Tyr gemaakt in de VS, specifiek ontworpen en gebouwd in Californië. Het overgrote deel van de totale productie van het product, inclusief de vervaardiging van de behuizing en de printplaten, gaat naar in de VS gevestigde bedrijven die in de VS produceren.

Schiit Audio Tyr: prijs en leveringsinformatie

De Schiit Audio Tyr staat op de Amerikaanse website van de fabrikant voor 1.600 dollar per stuk. Dit is slechts een indicatie voor de prijs in Europa. Schiit Audio heeft ook een Europese website waar de prijzen in euro’s staan genoteerd, maar daar hebben we de Tyr nog niet zien staan. Voor stereogebruik zijn natuurlijk twee exemplaren van de Tyr nodig.


EDITORS' CHOICE