REVIEW

Review Pura The Ammonite: dubbele netwerkswitch made in The Netherlands

René van Es | 27 januari 2022 | Fotografie Fabrikant

SAMENVATTING

The Ammonite vormt een mooie brug tussen het goedkopere en het duurdere segment. Presteert overeenkomstig en laat zich in diverse varianten leveren. Reken op een serieuze verbetering in de weergave als u nog een goedkope computerswitch gebruikt en reken op een verfijning als u al een (kleine of middelgrote) stap had gezet.

PLUSPUNTEN

  • Alles in één
  • Zeer goede voeding
  • Klokgenerator naar keuze
  • Nederlands fabricaat
  • Slimme en bewezen opzet
  • Netsnoer en zekeringen naar keuze
  • Gunstige prijs-prestatieverhouding in vergelijk met andere merken

MINPUNTEN

  • Alleen inzetbaar als laatste switch direct aan de speler ivm 100Mbps poorten
  • Slechts 5 poorten in totaal voor LAN en apparatuur beschikbaar

De trend is niet meer te stoppen: netwerkswitches zijn een hot item in de audio geworden na de opkomst van streaming. Tevens begint de acceptatie te groeien en is er het besef dat data niet bestaat uit 1 en 0, maar uit een analoog signaal dat getransporteerd moet worden. Een wisselende spanning die helaas vaak de nodige common mode noise bevat, een vervelende ruis op hoge frequenties welke zorgt voor het negatief beïnvloeden van achterliggende apparatuur. Wifi en galvanische isolatie helpen om overdracht van HF-ruis tegen te gaan, ongewenste aarde verbindingen te voorkomen, maar introduceren weer op ander gebied problemen. Vooralsnog is wellicht de beste oplossing om een dedicated audio netwerkswitch te gebruiken net voor de streamer, op weg naar het beste muziekresultaat.

Pura The Ammonite

Een profeet wordt in eigen land niet geëerd is het spreekwoord. Laten we daar van af gaan stappen en het resultaat onderzoeken van de inspanningen van Miquel Blauw (Dion Audio) en Koen Gelderman (Purecable), die in 2021 in samenwerking Pura Power Supplies zijn begonnen. Voortkomend uit de ontwikkeling van voedingen voor eigen gebruik. Spin-off van de activiteit is het vervaardigen van een in eigen beheer ontwikkelde dual netwerk switch met de naam The Ammonite.

In en bij netwerkswitches zijn een paar dingen onderhand wel bewezen: het nut van een zeer goede voeding, het in serie zetten van switches en het weghalen van alle andere apparatuur behalve de streamer op een switch. Waar in de vakkringen de meningen sterk over verdeeld zijn, is het nut van een erg goede klok in een switch, de toegepaste zekering en het netsnoer. Pura heeft daarom een basismodel neergezet, dat naar believen van de klant op een paar punten kan worden aangepast.

Opbouw

Wie net als ondergetekende de neiging niet kan bedwingen om aan de binnenkant van de strakke en netjes afgewerkte behuizing van The Ammonite te kijken, zal als eerste verbaasd zijn over de grote ringkerntransformator die Pura toepast. Een medical grade -type met een eigen statische afscherming, aangesloten op een Furutech net-entree en zekeringhouder. In gebruik om de dubbele, inwendige Dodo voedingen van spanning te voorzien. De voedingen dienen elk een andere taak: één voeding is in gebruik voor de twee ingebouwde switches, de tweede voeding is geoptimaliseerd voor de digitale klok en het zacht schijnende, groene LEDje aan de voorzijde van The Ammonite. In de switch die ik kreeg zit een OCXO module op een separaat printje. Voordeliger is het model met een TCXO oscillator, in beide uitvoeringen stuurt de klok de twee 5-poort switches aan, zodat synchronisatie is gewaarborgd.

De twee switches delen slechts het chassis, de voeding en de klok, ze zijn verder onafhankelijk van elkaar. Het zijn 100Mbps modellen, snel genoeg voor data verkeer naar de streamer, sterker nog, het besef dat een verbinding over 100Mbps te prefereren is boven 1Gbps dringt langzaam door. De bovenste switch is bedoeld voor de LAN verbinding, een NAS en/of andere apparaten, op de onderste komt uitsluitend en alleen de netwerkspeler te zitten. Een kort, meegeleverd kabeltje verbindt de switches onderling over ethernetpoorten. Effectief heeft u dus boven vier poorten vrij en onder slechts één. The Ammonite is daarmee duidelijk bedoeld als laatste switch voor de netwerkspeler en niet om ergens in het netwerk neer te zetten waar overig dataverkeer gaat lopen. Door het toepassen van twee switches intern daalt de ruis die toch al heel laag is vanuit de voeding.

Inzoomend op de Dodo vinden we een zeer nauwkeurige voeding met een ultra lage eigen ruis. Geperfectioneerd voor de switches en indien los aangeschaft ideaal voor routers, netwerkspelers en D/A-converters, die ieder voor zich last kunnen hebben van common mode noise doorgegeven via ethernet verbindingen. Vooral de digitale oscillators in de vorm van OCXO en TCXO profiteren van het ontbreken van storing en zoals u wellicht weet, is elk digitaal apparaat afhankelijk van zijn eigen digitale klok. De Dodo voeding gaat zich niet anders gedragen als hij zwaarder of juist minder wordt belast. De spanning zal niet gaan zakken of meer ruis in zich dragen. Wat te maken heeft met de snelheid van de voeding, opgebouwd met Nichicon en Panasonic Audio Grade Low ESR condensatoren, PPS hoogfrequent ontkoppel condensatoren en Schottky gelijkrichter diodes.

In tegenstelling tot de vaak als ideaal beschouwde grote hoeveelheid buffering in de condensatoren, kiest Pura voor een kleine, juiste waarde om de voeding snel te maken. Op de website van Pura staat een aardig vergelijk tussen een te grote en een juiste hoeveelheid buffering.

Standaard wordt The Ammonite geleverd met een keramische zekering, tegen meerprijs kan op de site worden gekozen voor een Hifi Tuning Supreme 3 zekering of een Synergistic Research Orange. Bij de Pura The Ammonite zit geen netsnoer en geen ethernetkabel om naar de netwerkspeler te gaan, daarin is uw keuze vrij. Bovendien, Purecable heeft genoeg modellen beschikbaar en iedere audiofiel heeft zo zijn voorkeuren. The Ammonite verbruikt ongeveer 10 Watt, meet 295x140x50mm en weegt 3,3 kilo. De kleur van de behuizing is zwart. Prijzen voor The Ammonite beginnen rond de 1300 euro voor de TCXO klok en keramische zekering. Oplopend tot pakweg 1.950 euro voor een OCXO klok en Synergistic zekering. Het ons toegestuurde exemplaar zit rond de 1.800 euro met keramische zekering en OCXO.

Onderbouwen

Volstaan met de opmerking: The Ammonite is een goed uitgekiende switch met fraaie prestaties, is vast niet genoeg. Het is wel de kern van het resultaat van diverse luistersessies verdeelt over meerdere dagen. Waarbij is gewisseld tussen de diverse switches door het omsteken van de LAN kabel en de ethernetkabel naar de netwerkspeler. Dat omsteken kost even tijd, dus om te zorgen dat mijn bevindingen zuiver zijn, is er ook alleen om de dag gewisseld en niet altijd per track. Zodat de getrokken conclusie gebaseerd is op veel muziek spelen. Daaronder van Angelina Wismes haar ode aan de Franse zangeres Barbara, de samenwerking tussen Pat Metheny en Anna Maria Jopek op “Upojnie” en Diana Reeves met “That day”. Klassiek werk van componisten als Händel, Bach en Vivaldi, Scandinavische jazz en dat alles gelardeerd met wat popmuziek.

In bijna elk opzicht is The Ammonite de middenmotor tussen een verderop beschreven Melco en een Silent Angel. Zo is de klankindruk die The Ammonite achterlaat helderder dan wat een Bonn weet te brengen en donkerder van aard dan hetgeen de Melco geeft. Hetzelfde gaat op voor het stereobeeld, al weet The Ammonite erg veel diepte aan te brengen, ten koste van wat breedte. Hoogte afbeelding is prima in orde. Zelfs de detaillering aangebracht in de weergave zit maar net onder het Melco (met een verbeterde voeding) niveau.

Gewoon luisterend naar The Ammonite merk je dat er kalmte heerst in de weergave. Muziek luisteren is ontspannend en niet inspannend. Nooit “digitaal”, nooit vermoeiend, ook niet na uren luisteren (wat heb ik toch een vervelend vak hè?). Muziek blijft speels, fraai in evenwicht qua klankbalans. De weergave brengt rust en legt de nadruk op de muziek zelf, waardoor je telkens bij de les getrokken moet worden. Want niet alleen zelf genieten is aan de orde, ook de oren spitsen op wat er met de weergave gebeurt.

Solisten worden in focus gehouden, plaatsing van stemmen en instrumenten bewegen niet in het stereobeeld, tenzij dat in de opname is vastgelegd. Lage tonen zijn krachtig, terwijl loopjes op een contrabas zich in toonhoogte gemakkelijk laten onderscheiden. Pianospel is helder en krachtig, heldere noten komen voluit los. Zachte stemmen van dames kunnen zwoel en meeslepend zijn. Mannen komen uit de weergevers met een diepe bas uit de borstkas. Drukke muziek speelt net zo gemakkelijk als singer/songwriter met alleen gitaar of piano. Kortom, The Ammonite doet wat wordt verlangd en doet dat bovendien uitstekend.

Totaalplaatje

Geluisterd is met een set die begint bij een Silent Angel Bonn N8 switch met Forester F1 voeding, afgewisseld met een Melco S100-BB switch met Audiophonics voeding. Daarachter een Auralic Aries G1 streamer en Metrum Acoustics Adagio level 3 converter. Versterker is een EAR-Yoshino 8L6 met Falcon LS3/5a Gold Badge luidsprekers. Luidsprekers staan op Custom Design stands met IsoAcoustic dempers. Netfilter een AudioQuest Niagara 3000 en daarbij een Furutech NCF Clear Line.

Netsnoeren zijn allemaal AudioQuest, AES/EBU digitale interlink is Ricable, analoge interlink en luidsprekerkabels zijn In-akustik AIR. Heel even is nog een Linksys switch gebruikt, netjes met een iFi voeding, maar die is geen partij in meer voor serieus luisteren. Oh ja, de ethernetkabels zijn allemaal AudioQuest Vodka, behalve het doorluskabeltje van Pura zelf. Gespeelde muziek is uit eigen collectie, via Roon software draaiend op een NUC, gehaald vanaf een Melco opslag.

Bewezen nut

Netwerkswitches, de controverse blijft bestaan of en welk nut ze hebben. Niet voor mij, jaren en jaren geleden bemerkte ik al hoorbare verschillen, maar toen waren en nog geen ethernetswitches die echt gemaakt waren voor audio. Streaming stond immers nog in de kinderschoenen nam pas later een vlucht. Gelukkig zijn verschillen onderkend en daardoor is er Inmiddels een behoorlijke keuze, variërend van een gewone switch met een betere voeding, tot kant-en-klare producten zoals een Pura The Ammonite. Bedacht vanuit de voeding en kabelfilosofie, aanvullend op de eigen producten van Purecable en Dion Audio. Een switch die tussen een groeiende concurrentie zeker zijn plaats zal veroveren als kopers vertrouwen hebben in Nederlandse waar. En waarom zou dat niet het geval zijn, er komt meer fraais uit ons land dan menigeen denkt.

The Ammonite vormt een mooie brug tussen het goedkopere en het duurdere segment. Presteert overeenkomstig en laat zich in diverse varianten leveren. Klok-oscillator en zekeringen zijn naar keuze, kabels komen in uw eigen favoriet of van Purecable. Inwendig is de switch opgebouwd met fraaie componenten, is er gelet op waar de nadruk komt te liggen: in bestrijden van common mode ruis en aarding problematiek. Daarvoor zorgen een statisch afgeschermde transformator, een dubbele voeding, een zuivere klokgenerator, plus de gescheiden switches voor netwerk en speler.

Het is het eindproduct van wat op fora en facebook door velen wordt genoemd als vereisten. Hoe gemakkelijk is het dan om gewoon naar Pura te stappen en een eindproduct te kopen. Met garantie, uit Nederland, op een vertrouwd adres. Reken op een serieuze verbetering in de weergave als u nog een goedkope computerswitch gebruikt en reken op een verfijning als u al een (kleine of middelgrote) stap had gezet.

Achter een mooie netwerkspeler hoort een switch te staan die geen eigen ruis meeneemt, de goede eigenschappen van de netwerkspeler in een systeem benadrukt en zorgt voor rust. Zodat muziek kan vloeien en zal blijven boeien. The Ammonite is daarvoor op zijn plaats.

Pura The Ammonite
€ 1.299,54 tot € 1.957,78
www.purapowersupplies.com


EDITORS' CHOICE