REVIEWRega

Review Rega System One: Kyte speakers met Planar 1 en IO

René Smit | 16 januari 2022 | Fotografie Fabrikant | Rega

Rega heeft voor de liefhebber van analoge weergave tegen een heel aantrekkelijke prijs een complete set samengesteld met de naam System One. De basis is een set Rega Kyte luidsprekers en een Rega Planar 1 draaitafel met Carbon-element, aangevuld met een Rega IO-versterker en bijpassende kabels. Wil je daar zelf nog digitale weergave bij, dan volstaat het toevoegen van een betaalbare streamer zoals de Bluesound Node2i. Met in het achterhoofd dat Rega één van de grootste draaitafelfabrikanten ter wereld is en het feit dat de elektronica met regelmaat prijzen in de wacht sleept, zijn de verwachtingen voor de System One hooggespannen.

Rega IO versterker

Om met de IO versterker te beginnen, die naam is waarschijnlijk gebaseerd op zijn grotere broer de Brio. De IO is voorzien van exact dezelfde phonotrap en het eindversterkerdeel is nagenoeg gelijk. De IO levert 30 watt per kanaal bij 8Ohm in klasse A/B terwijl de Brio het tot 50 watt schopt. Het gewicht wat deze kleine versterker in de schaal legt, bijna drie kilo, is deels te verklaren door de grote trafo. Het vermogen is voldoende om een niet al te veeleisende speaker aan te sturen en een gemiddelde ruimte met muziek te vullen.

Ondanks de relatief lage prijs is deze versterker voorzien van kwaliteitscomponenten zoals bijvoorbeeld Sanken output condensatoren en een Alps volumeregelaar. Aan de achterzijde 3 sets analoge ingangen waarvan input één gereserveerd is voor een draaitafel met MM element. (MM versus MC, hoe zat dat ook weer?). Het is duidelijk dat Rega de draaitafel als hoofdbron ziet. Het netsnoer is afneembaar en kan indien gewenst vervangen worden door een beter exemplaar, hoewel ik in deze prijsklasse verwacht dat dit niet zo snel aan de orde zal zijn. De luidsprekerklemmen zijn van goede kwaliteit en accepteren spades, banaanstekkers of blanke draad.

Het is fijn dat er ondanks de bescheiden afmetingen van de kast, 180 x 68 x 290 millimeter, voldoende ruimte is om wat grotere connectoren te gebruiken. Aan de voorzijde links een kleine druktoets om de IO in te schakelen, daarnaast de hoofdtelefoonaansluiting geflankeerd door een kleine toets om te wisselen tussen de verschillende bronnen. Middels 3 kleine rode led’s is te zien welke ingang gekozen is en of de versterker in mute staat. Rechts de volumeregelaar. Jammer genoeg is de volumestand niet van afstand af te lezen omdat een led of display ontbreekt. Standaard levert Rega de io met een kleine maar functionele afstandsbediening.

Tijdens het gebruik valt op dat de kast best warm wordt, dus zorg voor voldoende ventilatie. Rega kiest bewust voor een volledig analoge opzet om, voor de relatief lage prijs, een maximale geluidskwaliteit te realiseren.

Rega Planar 1 draaitafel

De vernieuwde Planar 1 draaitafel is leverbaar in mat wit en mat zwart. Het uitpakken en speelklaar maken is werkelijk een fluitje van een cent. Vond ik destijds het speelklaar maken van de Pro-Ject T1 SB al een gemakkelijk klusje, deze Planar 1 van Rega maakt het de nieuwe eigenaar nog eenvoudiger. Na het uitpakken zie je op het draaiplateau een kaart met de te volgen handelingen.

Allereerst dient de transportbeveiliging verwijderd te worden onder het plateau, vervolgens het contragewicht op de arm schuiven tot de aanslag. Voeding en interlink aansluiten, en de P1 is klaar om in actie te komen.

Zelfs iemand die voor de allereerste keer met een draaitafel aan de slag gaat kan binnen vijf minuten een plaat afspelen. Fabrikant Rega voorziet de Planar 1 van een handgemaakte RB110 arm uitgevoerd met ultra low friction lager. Standaard wordt de Planar 1 met een Rega Carbon element geleverd maar andere opties zijn mogelijk. De snaar aangedreven Rega gebruikt een 24 V low noise synchroon motor.

Om te wisselen tussen 33 en 45 toeren dien je als gebruiker de nieuwe EBLT snaar te wisselen op de andere pulley onder het plateau. Niet moeilijk maar net iets minder gebruiksvriendelijk dan elektronische snelheidsregeling. Rega gaat echter voor maximale geluidskwaliteit ten opzichte van de verkoopprijs. Dit zie je terug in alle gebruikte materialen, zoals Phenolic voor het plateau en de speciale isolerende voeten onder de plint voor goede stabiliteit en minimale vibratie. Standaard is de Planar 1 ook nog voorzien van een stofkap. Kortom een echt serieuze draaitafel met upgrademogelijkheden, goed voor jarenlang luisterplezier.

Met een mooie versterker en leuke draaitafel is er nog steeds geen muziek te horen. Essentieel onderdeel van de Rega System One set is de Rega Kyte luidspreker. Het gros van de luidsprekers in deze prijsklasse is qua kastvorm traditioneel rechthoekig en gemaakt van materialen als MDF of daaraan gerelateerd. Rega doet het met de Kyte wezenlijk anders. Ingegeven door de vraag uit de markt om luidsprekers een verlengstuk te laten zijn van het interieur design ging men op zoek naar alternatieven. Rega heeft geïnvesteerd in een spuitgietmachine waarmee de kast van de Kyte gemaakt kan worden. Hiervoor gebruikt men Phenolic hars, inderdaad ook gebruikt voor het plateau van de P1 draaitafel, een materiaal wat van nature een hoge stijfheid bezit. Dit maakt het bij uitstek geschikt voor de kast van een luidspreker. Deze is intern nog verstevigd met een keramisch materiaal en cross bracing. De kast is door deze speciale spuitgiettechniek volkomen naadloos en niet rechthoekig van vorm. Dit geeft de speaker een fraaie industriële, maar eveneens vriendelijke uitstraling.

Aan de achterzijde is een basreflex poort te vinden en stevige aansluitterminals. De luidsprekerunits zijn een, door Rega zelf ontworpen, ZRR dome tweeter en een handgemaakte MX-125 mid laag unit. Aangezien de speakers niet voorzien zijn van frontdoeken wordt de tweeter beschermd door een, op een Mercedes-ster gelijkende, kunststof kruis. Wanneer je de speaker neerzet helt deze licht achterover. Mocht dit, gezien de luisterpositie, niet wenselijk zijn dan kun je de standaard meegeleverde voetjes aan de achterzijde van de speaker monteren waardoor ze waterpas komen te staan.

Nog even de technische specificaties, een Kyte speaker meet 325x188x232 millimeter en weegt 3,73 kilo. Het rendement is 89dB en de nominale impedantie is 6Ohm. Over het frequentiebereik geeft Rega geen informatie.

System One set-up

In eerste instantie sluit ik de complete set aan in de woonkamer. De IO versterker en Planar 1 draaitafel krijgen een plekje in mijn Quadraspire rack en de Kyte luidsprekers komen aan weerszijden van de flatscreen op een stevig dressoir. Voor de speakers maak ik gebruik van de meegeleverde voetjes voor het juiste afstraalgedrag ten opzichte van de luisterpositie. Aansluiten is straight forward, luidsprekerkabels van de versterker naar de speakers, de vaste interlink van de Planar 1 inprikken op de phono ingang van de IO versterker. Netsnoeren in het stopcontact en klaar.

De luistersessie start ik met Boys Of Summer van Don Henley. Het eerste wat opvalt, is hoe helder en gedetailleerd de beatring wordt weergeven door de set. Wat verder direct duidelijk is, is dat de speaker een maatje te klein is om in mijn woonkamer (zo’n 35 vierkante meter) voldoende laag weer te geven. Ik probeer nog wat andere muziek om geen voorbarige conclusies te trekken maar de eerste indruk blijkt juist. Dus verplaats ik de complete set naar de zolderkamer die met circa negen vierkante meter een stuk kleiner is. De speakers vinden een plek op twee stevige bijzettafels waardoor de tweeter op ooghoogte komt. Ongeveer twee meter uit elkaar en een centimeter of 10 van de achterwand. De P1 draaitafel en IO versterker zet ik op een dressoir.

Nu echt muziek

Bij de eerste plaat die ik op het plateau van de P1 leg is direct duidelijk dat de Kyte zich nu meer op zijn gemak voelt. Fifty Ways To Leave Your Lover van Paul Simon, met die strakke drum solo, wordt met een stevig fundament in het laag neergezet. Wat het meest opvalt, is de klank van de drumvellen. Deze is heel natuurlijk en trilt heel mooi na. Gezien de prijs van de set opvallend goed.

Wat bijvoorbeeld duidelijk naar voren komt is het gemak waarmee de muziek wordt weergeven en de pace & rhythm kwaliteit. Het swingt de pan uit! Wrecking Ball van Bruce Springsteen is een album wat het moet hebben van de sfeer, zou de set daar ook toe in staat zijn? Het antwoord is ja, geen enkel probleem. De stem van Bruce is zeer herkenbaar en staat zelfs los van de instrumenten.

Natuurlijk is er niet de impact van mijn grote set, maar dat ervaar ik niet als een gemis in de kleinere luisterruimte. Wat ik er voor terug krijg is heel veel luisterplezier. Het draait minder om de zogenaamde audiofiele parameters en veel meer om lekker muziek luisteren. Het is echt een pret set die je aanzet om lp na lp op het plateau van de P1 te leggen. Plaatjes draaien is echt iets anders dan het streamen van muziek. Je skipt niet van het ene naar het andere nummer maar luistert minimaal 1 kant van het album. Op deze manier ontdek je zogenaamde “album pareltjes" of krijg je meer inzicht in de bedoelingen van de artiest.

Smooth en lekker lazy is Is It A Crime van de zwoele zangeres Sade. Haar stem klinkt warm en sensueel, de gestopte trompet blijft beheerst en wordt niet scherp. Triangel en barchime zijn goed te volgen. Alleen wanneer de saxofoon uithaalt is het oppassen geblazen met het volume om de boel niet te laten ontsporen. Het orgel is duidelijk hoorbaar maar mist uiteraard het echte fundament.

Wanneer The Sweetest Taboo begint merk ik dat mijn voet meteen mee begint te tikken op de maat. Kleine percussie instrumentjes zijn redelijk goed te volgen waarbij ik het gevoel krijg dat de draaitafel hier de beperkende factor is. Echter wanneer je niet regelmatig naar een veel hoger geprijsde, lees nog betere kwaliteit, set luistert, zal je aangenaam verrast zijn naar wat deze Rega combinatie voorschotelt.

Opnieuw neem ik een duik in mijn platenkast op zoek naar wat fijne exemplaren. Bijvoorbeeld Turn Back The Clock, een heerlijk eind jaren tachtig popalbum van de band Johnny Hates Jazz. Shattered Dreams en Turn Back The Clock zijn de meeste bekende tracks. Het klinkt misschien wat gepolijst maar ook erg lekker. Weer is er die drive en de swingende manier van weergeven wat de muziek extra aanstekelijk maakt. Blazers netjes op de achtergrond los van de backing vocals, solo stem vooraan en verspreidt door de mix allerlei kleine percussie en elektronische geluidjes. Het titelnummer opent met een stevige beat waar de Kyte luidspreker wel raad mee weet. Echter zonder te overheersen, de strijkers en percussie krijgen voldoende ruimte.

Mag het subtiel en klein zijn? Maar natuurlijk! Signalen van de veelzijdige Herman van Veen is een schoolvoorbeeld van breekbare zang waar toch kracht in zit. De boodschap die hij wil overbrengen wordt zonder moeite door deze Kyte One set aan de luisteraar gepresenteerd. Het instrumentale gedeelte aan het einde van het nummer, wat op de cd versie ontbreekt, is prachtig met een hoofdrol voor de klarinet. Zelfs de aanblaasgeluiden zijn hoorbaar. De Kyte luidspreker blijkt een weergever te zijn die een heel neutraal en schoon karakter heeft. In combinatie met de licht warm afgestemde IO versterker zorgt dit voor een heel aangename weergave. De Planar 1 brengt ritme, schwung en het lastig te duiden analoge gevoel in de weergave.

Het Carbon element blijkt behoorlijk ongevoelig voor beschadigingen in het afgespeelde vinyl. De elpees die ik al vanaf mijn jeugd in bezit heb bevatten hier en daar best een krasje. De hiermee gepaard gaande spetters en tikjes voeren tijdens het afspelen niet de boventoon en al snel vallen ze niet meer op. Tussen de tracks door met het volume wat hoger is de draaitafel muisstil en volledig vrij van enige brom. Vele muziekstijlen passeren de revue, van Hounds Of Love van Kate Bush tot 4Us van Doe Maar. Het wordt allemaal met gemak weergegeven, subtiel en gedetailleerd waar nodig, of swingend en opzwepend als de muziek daar om vraagt.

Conclusie

Het is waarschijnlijk wel duidelijk dat deze System One combinatie mij aangenaam verrast heeft. Wat kan het luisteren naar vinyl toch heerlijk zijn. Deze set laat horen dat hiervoor geen high-end set met astronomisch prijskaartje nodig is. Naast betaalbaar neemt de set ook weinig ruimte in beslag waardoor er al snel een plekje gevonden kan worden.

De Kyte luidsprekers zijn fraai vormgegeven en mogen gerust in het zicht geplaatst worden. Mits de ruimte niet te groot is en de speakers niet al te ver van de achterwand geplaatst worden trakteert deze Kyte de luisteraar op stevige laagweergave die bovenal gelaagd en natuurlijk klinkt. Het hoog is transparant en de algehele weergave is zeer neutraal. Door de kastvorm komen instrumenten en stemmen lekker los van de kast en is de hotspot niet al te kritisch.

De IO versterker is licht warmbloedig en stuurt met gemak grotere speakers aan. De combinatie met mijn Audiovector R3 Arreté luidsprekers in de grote ruimte ging verrassend goed. De Planar 1 draaitafel is een snoepje, perfect geschikt voor de beginnende plug&play vinylliefhebber, en voor een gevorderde luisteraar prima te upgraden. Ritmisch en swingend van karakter met het aangename van analoge weergave. Het is dat mij de fondsen ontbreken anders had deze Kyte One combinatie een permanente verblijfsstatus op mijn zolderkamer gekregen!

Rega System One
€ 1.599 totaalprijs incl bekabeling | www.rega.co.uk

Losse componenten
Rega Planar P1: 409 euro
Rega IO versterker: 560 euro
Rega Kyte: 790 euro per set

Met dank aan importeur Joenit, www.joenit.com

MERK

EDITORS' CHOICE