REVIEWDALI

Review DALI Opticon 2 Mk2: huiskamervriendelijke allrounders

SAMENVATTING

Deze goed gebouwde DALI weet te overtuigen met een volwassen, kamervullende presentatie dat je echt in de muziek laat afdalen. Niet als een archeoloog op zoek naar een klein detail, wel als een dromer die zich ter plekke in de concertzaal waant. Dit is typisch DALI’s, als je het ons vraagt

PLUSPUNTEN

  • Verrassend volwassen muzikale prestaties
  • Vocals staan als een huis
  • Brede, gezinsvriendelijke sweetspot
  • Mooi afgewerkt
  • Dynamisch geen doetjes

MINPUNTEN

  • Vereisen een stand
  • Betere versterker is geen must, wel aanrader

Onlangs bekeken we de vlaggenschepen uit de DALI Opticon MK2-familie: de Opticon 8. Heb je minder plaats of wil je gewoon iets compacters, dan is de Opticon 2 MK2 die we hier bekijken veel toepasselijker.

DALI Opticon 2 Mk2 

De Opticon 2 MK2 is de tweede luidspreker uit de vernieuwde Opticon-lijn van DALI. In tegenstelling tot de gigant die de Opticon 8 MK2 is, neemt deze compacte luidspreker heel wat minder plaats in onze luisterruimte in beslag. Minuscuul is deze Made in Denmark-speaker nu ook weer niet, maar het is in elk geval een subtielere verschijning in je interieur.

Met een prijs van 549 euro per stuk (of 1.098 euro/paar) out de Opticon 2 MK2 zich als een betere middenklasser-luidspreker. Rond dit prijspunt vind je wel meer geslaagde speakers, dus het is wel een drukke arena die deze nieuwe prijsvechter van DALI betreedt. Wat we al gauw noteren bij het beluisteren van vele soorten muziek: het fijne aan deze Opticon 2 MK2’s is dat ze zich goed voelen in beide traditionele speakerrollen. Kritische muziekweergave of verschaffer van sfeer, beide functiebeschrijvingen staan op hun lijf geschreven. Je kunt ze gebruiken om te ontspannen met een playlist van favoriete tracks die niet per se gekozen zijn omdat ze audiofiel uit de hoek komen maar gewoon omdat ze je raken.

Ook voor kritisch luisteren zijn deze DALI’s geschikt, ontdekten we onder meer toen we in Roon uit nieuwsgierigheid klikten op het overzichtsalbum ‘Cinema’ van Italiaanse filmcomponist Ludivico Einaudi. Zijn achternaam lijkt misschien het begin van een slechte Duitse mop, met dank aan de DALI’s kwamen we toch weer een nieuwe interessante hedendaagse componist op het spoor.

Precies het juiste formaat

De Opticon 2 MK2 is te groot om een boekenplankspeaker te worden genoemd. Hij hoort thuis op een stand of misschien een breed tv-meubel, al moet je zien dat je de speaker nu ook niet te laag bij de grond parkeert. Het is dus eerder een staander- of standmount-luidspreker, een type dat we persoonlijk wel kunnen waarderen.

Een goede staander kan het beste van beide werelden bieden: de volwassen prestaties die eerder aan een vloerstaander doen denken, maar de relatief bescheiden afmetingen die beter passen in een moderne woonkamer. Of anders gezegd: een betere hifi-weergave zonder je interieurharmonie te verstoren. Een compromis, maar wel een goeie, die je verkocht krijgt. Enfin, mocht je in de situatie zitten dat je van je partner geen grote vloerstaanders mag plaatsen – probeer het eens met een standmount zoals deze. Je kunt altijd achteraf een subwoofer de woonkamer insmokkelen.

Binnen de Opticon 2 MK2-familie is er trouwens nog de kleinere Opticon 1 MK2-speaker, te koop voor 399 euro per stuk, helemaal links afgebeeld. Het is een heel stukje kleiner en goedkoper; als je de plaats hebt voor de Opticon 2 MK2 ga je wel een vollere en diepere weergave cadeau krijgen.

MK2: tweede generatie

De MK2 in de naam van deze DALI-speaker geeft aan dat het hier gaat om een update voor de oorspronkelijke Opticons uit 2016. Wat er juist is aangepast, hebben we al behandeld in de test van de Opticon 8 MK2. Daar kan je altijd een blik op werpen als je meer wil weten over de technische ingrepen van de Deense ontwerpers. En als je toch op zoek bent naar een eindbaas-vloerstaander in de middenklasse, dan moet je zeker op de link klikken.

Aan de esthetische kant brengt de MK2-upgrade nieuwe kleurafwerkingen. Onze testspeakers waren afgewerkt in een zwart fineer met een fraaie matzwarte voorkant, aangevuld met een luidsprekergrille met een donker Scandinavisch stofje. Puik afgewerkt, misschien wat anoniem in deze kleurstelling, maar wel met een uitstraling die hoort bij een duurdere speaker. Je kunt deze Opticon 2 MK2 ook krijgen in een aparte Tobacco Oak-afwerking (donkerbruin fineer met dezelfde matzwarte baffle) of een satijnwit die komt met lichtgrijze Scandi-frontjes. Daar vallen we zelf altijd voor, maar dat is uiteraard helemaal persoonlijke smaak.

Om het nog over het visuele te hebben: als je de frontjes in de doos laat, heeft die witte uitvoering wat ons betreft toch nog een iets andere look dan de twee donkere edities. Dat komt door het contrast tussen de witte voorzijde en de pikzwarte aluminiumplaat waarin de dome-tweeter gemonteerd is. Die gaat fraai over in de cirkel van de 6½-inch woofer, iets dat bij die witte editie net meer opvalt.

In tegenstelling tot de meeste Opticon MK2’s is de Opticon 2 MK2 niet uitgerust met de combinatie van een dome- en ribbontweeter. Die dualtweeter is iets typisch voor DALI, maar de fabrikant past het niet toe bij kleinere modellen. Wellicht vanwege plaatsgebrek. Dat is ook zo bij de DALI Rubicon 2’s die we soms voor testing gebruiken, en net zoals bij die duurdere speakers ervaren we dat bij Opticon 2 MK2’s zelden als een gebrek.

Beetje power nodig

Wat heb je nodig om de Opticon 2 MK2 aan te sturen? Staanderspeakers profiteren vaak van een betere versterker, en dat is hier ook wel het geval. De gevoeligheid van 86,5 dB betekent dat je om het beste uit deze DALI’s te halen best hoger dan het budgetsegment mikt als je gaat shoppen voor elektronica. De NAD C 658 en C 298 die we voor de test van de Opticon 8 MK2 gebruikten zijn financieel misschien wat overkill, al passen deze voor/eindtrap en speakers perfect bij elkaar. Indien je gelooft in je elektronica ‘overspeccen’ ten opzichte van de speakers, dan kan deze combinatie echt wel kloppen.

Een random play in Roon gooide nog eens ‘Heavy Metal Fruit’ van Motorpsycho op, wat niet alleen een goede reminder was hoe goed en muzikaal avontuurlijk deze Noren wel zijn. We draaien de volumeknop heel ver open: alles bleef perfect onder controle, heel beluisterbaar, zelfs bij de 13-minuten durende chaos die ‘X-3 (Knuckleheads in Space)’ wel is. Die trumpet die soms opduikt is heel natuurlijk en leidt een leven los van de wall of sound. Ja, het is meer een jamsessie dan een afgelijnd liedje. Moeilijk om boeiend weer te geven, maar deze set kan het. (Overigens zonder Dirac op de C 658 in te regelen, dan was het wellicht nog strakker en afgelijnder).

Om het toch levensechter te maken, testen we deze kleinere DALI’s vooral met de Bluesound PowerNode van de laatste generatie. De nieuwe versie, die naast een betere DAC-gedeelte ook krachtigere HybridDigital-versterker kreeg toegestopt, bleek bij onze tests probleemloos de Opticon 2’s aan te sturen. Verbazend eigenlijk wat dit kleine doosje van 899 euro kan. En hetzelfde geldt voor zijn kleinere broertje: de Bluesound Node.

Hier kiezen we voor die mooie ‘Mozart Momentum 1785’ die dirigent en pianist Leif Ove Andsnes en het Mahler Chamber Orchestra in mei uitbracht. Het is een heel fraaie opname in een knappe ruimte, de Philharmonie in Berlijn. Op z’n coronas, met de muzikanten ver uit elkaar. Misschien is het daarom dat het net iets anders klinkt. De Opticon 2 MK2’s brengen de aparte sfeer treffend over. Het is alsof de piano van Andsnes maar een paar rijen van je verwijderd is, terwijl de rest van het orkest in een grote boog verder weg is opgesteld. Fijn ook dat je niet stokstijf moet stilzetten om de beste weergave te krijgen. Met deze DALI’s mag je shaken in je stoel of gewoon als koppel luisteren, zonder dat iemand opeens buiten de sweet spot treedt.

De PowerNode hangt ook via HDMI aan de tv in de testruimte. Handig, want zo kun je meteen je muzieksysteem ook gebruiken voor een upgrade van het tv-geluid. De Opticons voelen zich ook goed in die rol, al wisten we dat eigenlijk al omdat we de Opticon MK2-reeks al in een surroundopstelling hadden gehoord. Hun brede uitstraling en neus voor midhoog zijn bij tv-kijken met het gezin echte pluspunten. Als je het ons vraagt, ga je Netflix-bingewatching met een stereo-opstelling zoals deze veel boeiender worden dan met een doorsnee soundbar.

Conclusie 

De Opticon 2 MK2 is zeker niet je enige optie als je op zoek gaan naar een betere staanderspeaker. De hifi-liefhebber is gezegend met een aantal goede keuzes op dit moment. Deze goed gebouwde DALI weet te overtuigen met een volwassen, kamervullende presentatie dat je echt in de muziek laat afdalen. Niet als een archeoloog op zoek naar een klein detail, wel als een dromer die zich ter plekke in de concertzaal waant. Dit is typisch DALI’s, als je het ons vraagt. Je krijgt een totaalbeeld, waarin individuele muzikanten wel nog een eigen leven leiden maar vooral de som van het geheel je beroert.

DALI Opticon 2 MK2
549 euro p/st | www.dali-speakers.com | www.dalibenelux.nl
Beoordeling 4,5 op 5

2-wegs staanderspeakers
Gevoeligheid: 86,5 dB
Nominale impedantie: 4 Ohm
Crossover: 2.000 Hz
Gewicht: 7,7 kilo
Afmetingen: 35,1 x 19,5 x 29,7 centimeter

MERK

EDITORS' CHOICE