REVIEWSonos

Review Ikea Symfonisk schilderijspeaker: slimme speaker verpakt als kunst

Rob Nijman | 08 juli 2021 | Sonos

SAMENVATTING

Het Ikea Symfonisk Picture Frame doet in eerste instantie meer aan als gimmick dan als audioproduct. En in tweede instantie misschien ook wel. Tegelijkertijd ontstijgt het weergaveniveau de verwachtingen, en laat Sonos nog maar eens zien heer en meester te zijn in het toegankelijk maken van muziek, altijd en overal - zelfs in een stukje budgethotelkunst aan je muur.

PLUSPUNTEN

  • Audioweergave ontstijgt de gimmick
  • Uitstekende, veelzijdige streamingopties
  • Gebruiksvriendelijk en toegankelijk
  • Geschikt als achterkanalen bij de Sonos Arc

MINPUNTEN

  • Mist wel wat detaillering en dynamiek
  • Geen Bluetooth (maar mis je dat?)
  • Trueplay instellen vereist nog altijd iOS-toestel
  • Aanbod van panelen erg smaakspecifiek

IKEA en SONOS zijn twee merken uit de categorie Luxaflex en Xerox: brand names die niet alleen het eigen merk vertegenwoordigen, maar meteen de hele productcategorie laden. Wie IKEA zegt, zegt toegankelijke meubelen en woonartikelen, en wie aan SONOS denkt, denkt aan streaming audio – hét merk als je praat over snelle en gebruiksvriendelijke toegang tot je digitale muziekbibliotheek thuis of op het wereldwijde web. Geen wonder dus dat de twee giganten elkaar gevonden hebben, deze keer met de Symfonisk streaming audio schilderijspeaker – die je overigens niet zelf in elkaar hoeft te zetten. 

Ikea Symfonisk picture frame: wat is het?

Onder de naam Symfonisk hebben de twee bedrijven eerder al gezamenlijk speakers ontwikkeld: een rechthoekige boekenplankspeaker voor 99 euro die je net als dit schilderij rechtop of liggend kunt gebruiken (waarover later meer), en een modernistische tafellamp voor 179 euro. Daar is door Ikea inmiddels een heel assortiment omheen gebouwd, waaronder hoezen, frontjes, wandbevestigingen en losse afstandsbedieningen. En nu dus een schilderij aan toegevoegd, vanaf 15 juli verkrijgbaar. Die gaat 179 euro kosten, en heeft dus hetzelfde prijskaartje als de tafellamp.

Het frame meet 57 x 41 x 6 centimeter en hangt dus op 6 centimeter afstand van je muur, omwille van de brok techniek aan de achterzijde. Voor de voorkant krijg je één paneel meegeleverd. Extra panelen komen in september in de winkel en kosten tussen de 15 en 30 euro, afhankelijk van het ontwerp. 

Het concept 'speaker als kunst' is bepaald niet nieuw, nog even los van ontwerpen als de Nautilus van Bowers & Wilkins of het lijnenspel bij Vivid Audio. Kijk bijvoorbeeld naar de BeoSound Shape, of de bijzondere SoundFrame-modellen waar Monitor Audio tien jaar geleden al mee kwam. Daarnaast zien we op de ISE ook steevast speakers in schilderijen verwerkt, bijvoorbeeld bij Stealth Acoustics.

Voor Ikea zelf waren de bestaande modellen in de Symfonisk-lijn overigens ook niet de eerste audioproducten. Al bijna 10 jaar geleden brachten de Zweden het Uppleva TV-meubel op de markt, een totaalconcept met ingebouwde televisie en audiosysteem. Om meer precies te zijn; een 24-inch televisie, een Blu-rayspeler en een 2.1 speakersysteem met draadloze subwoofer, allen van het Chinese TCL Multimedia. Het möbel van zo’n 700 euro bleek destijds voor AV-media erg lastig aan te vragen (we hebben het geprobeerd!), maar we weten niet of dat een reflectie op de weergavekwaliteiten was. Die hebben we namelijk nooit ervaren, dus daar kunnen we simpelweg niets over zeggen.

Sinds de samenwerking met Sonos is dat een ander verhaal, waardoor je bij het verschijnen van nieuwe producten van het warenhuis ook steevast op onze reviews kunt rekenen – zoals de bevindingen van Jamie bij de eerste Symfonisk-producten. Vanaf 15 juli kun je bij Ikea ook terecht voor een Symfonisk Picture Frame, of schilderijlijst, waar HIFI.NL al enkele weken over kon beschikken. We nemen je mee in onze ervaringen.

Wat kan het?

De Ikea Symfonisk schilderijlijst is, je raadde het al, meer dan een interieurverrijker alleen. Ondanks dat Sonos ontbreekt in de naamgeving (je vindt de beide merknamen wel subtiel op de rand van het frame) is het kunstwerkje namelijk voorzien van de nodige techniek van de Amerikaanse streaminggigant. Zodoende kan het schilderij via wifi verbonden worden aan een smartphone, die met de Sonos S2-app de speaker kan aansturen.

De luidspreker is een stand-alone oplossing – die je dus als losse alles-in-een speaker kunt aanschaffen – maar kan ook samenwerken met andere producten van Symfonisk, en natuurlijk het gehele ecoysysteem van Sonos – zoals de Sonos Arc. In dat laatste scenario zou je zelfs twee schilderijen boven je bank kunnen hangen als achterkanalen voor je soundbar. Een stereopaar kan alleen gevormd worden met een andere Symfonisk-schilderijspeaker. 

Hoewel alle bovenstaande ontwerpen in 'portrait'-modus zijn, kun je de speaker ook 'landscape' plaatsen. Liggend dus, in plaats van rechtop. Ook hoef je de Symfonisk niet aan je muur te hangen: het frame komt met voetjes om 'm bijvoorbeeld op een boekenkast te plaatsen. 

Het draaien van de Symfonisk biedt ook weer wat potentie voor nieuwe ontwerpen. Zo zou ik graag de mogelijkheid zien om zelf een foto aan te leveren, zoals bij eerdergenoemde merken ook kan. Wellicht staat er een partij op om custom hoezen aan te bieden om het bestaande palet uit te breiden? Enerzijds zodat je deze Symfonisk echt uniek kunt maken, maar vooral zodat je weg kunt blijven van de bestaande designs, die zonder uitzondering afschuwelijk zijn, uit de categorie standaard interieur van expat appartementen en budgethotels – al is dat uiteraard smaak. 

Het doel van de Symfonisk sluit aan bij hetgene waar Sonos al sinds het begin voor staat: eenvoudig overal in huis in muziek voorzien, en dat zonder van cd of plaat te hoeven wisselen of steeds opnieuw te moeten verbinden. Het schilderij is daarom voorzien van Sonos-techniek om je muziek te ontvangen, maar ook om het weer te geven: met twee drivers aan boord, waarbij voor de tweeter een speciale waveguide is geplaatst om de hoge tonen beter te spreiden.

Hoe je met zo’n plat frame in een fatsoenlijke muziekpresentatie kunt voorzien? “Dankzij de samenwerking met de ontwerpers hebben we de rand van de lijst dun kunnen houden en daarachter een diep, akoestisch volume kunnen verstoppen”, zegt Sara Morris van Sonos. “In combinatie met de waveguide krijg je dan een geluid dat de hele kamer vult.” Maar laten we niet op dat laatste vooruitlopen.

Hoe werkt het?

Aan de slag met de Symfonisk is zoals we van Sonos gewend zijn kinderlijk eenvoudig, zelfs voor degenen die net als ondergetekende twee linkerhanden hebben en bij voorbaat al chagrijnig worden van Ikea-knutselwerk (de vrouw is de designated opzichter in dit huis, en opmerkingen over het ontwerp van de Symfonisk terzijde zijn we goed voorzien in Zweedse huisraad). Je steekt de stekker in het stopcontact, haalt bij de Apple of Google Play Store de Sonos S2-app en volgt de instructies. Binnen een minuut komen de eerste deuntjes uit je schilderij, gegarandeerd. Zeker als je smartphone voorzien is van NFC, want dat verbindt helemaal vlot. Ikea levert 3,5 meter stroomkabel mee, en via daisy chaining kan ook een tweede schilderijspeaker van stroom voorzien worden.

De Symfonisk Picture Frame ondersteunt naast de Sonos app ook Apple AirPlay. Dus heb je een iPhone of iPad? Dan kun je ook muziek aanleveren via AirPlay 2, rechtstreeks vanuit de app van je favoriete muziekdienst. Zij kunnen de Sonos-app dus negeren. Heb je een Android-toestel en gebruik je Spotify? Dan kun je je schilderij wel rechtstreeks vanuit de Spotify-app aansturen, ook vanaf je pc of Mac. 

Vanuit de Sonos app zijn alle standaard Sonos-functies aan boord, inclusief equalizeraanpassing en compatibiliteit met meer dan 100 streamingdiensten, evenals Sonos Radio. Dat betekent in mijn geval dat ik m’n Tidal abonnement in de app toevoeg, en zo rechtstreeks bij al m’n playlists kan. Nu staat Tidal Hifi van 240 euro per jaar niet in verhouding met een schilderijspeaker van 180, maar dat is het punt niet. 

Aan de achterzijde van de lijst, net achter het randje en heel handig gefotografeerd nádat ik het schilderij aan de muur hing, vind je drie knopjes. Daar kun je eenvoudig bij omdat die rand 6 centimeter van je muur afhangt.

De onderste twee knopjes zijn voor respectievelijk volume hoger en lager, maar de bovenste heeft meerdere functies, te weten: eenmaal drukken om de muziek aan of uit te zetten; tweemaal drukken om naar het volgende nummer te gaan; drie keer om naar het vorige nummer te gaan. Dat is handig omdat je het schilderij in de praktijk ook fysiek wil kunnen bedienen, en niet alleen vanuit de app. Althans, dat was in mijn geval zo, waarover later meer. Tot slot kun je de knop ingedrukt houden om de muziek die in een andere kamer wordt afgespeeld toe te voegen.

Hoe klinkt het? 

Persoonlijk heb ik volop ervaring met Sonos, maar heb ik nog niet eerder een Symfonisk-product aan het werk gehoord. Van Jamie weet ik dat de eerdere modellen behoorlijk goed klinken, zeker in relatie tot de prijs. Maar dat je dat laatste er inderdaad altijd bij moet halen. En dat is hier niet anders. De audiokwaliteiten verrassen dan wel, dat zeker. Maar het is natuurlijk ook allemaal niet super gedetailleerd, en qua vol stereobeeld gaat er ook wel wat mis. Dat is de korte versie, die niemand zal verbazen.

Wat bij deze nieuwe toevoeging aan de Symfonisk-lijn misschien zal overheersen, is: ‘heel degelijk – voor een schilderij.’ Waarbij je dan zelf moet invullen of de klemtoon op de eerste twee, of de laatste drie woorden hoort. Na de eerste weken neig ik naar het tweede, want op basis van de weergavekwaliteit is het doel van een speaker in deze prijsklasse niet veel anders dan het idee van een schilderij in deze prijsklasse: prima voor de achtergrond, maar je gaat er niet voor zitten. Of had je verwacht voor 179 euro een Van Gogh in huis te halen?

Vanuit die insteek bleek het in de praktijk een verrassend prettige aanvulling op het audioaanbod hier in huis, en dan vooral in de categorie toegankelijkheid. Ik noemde eerder de knopjes op de achterzijde al, want daar dacht je misschien: wat moet je met fysieke knopjes als je alles met een app doet? Wel, omdat de audio die je via de app aan je Symfonisk voert via het wifi-netwerk afgespeeld wordt, is die muziek ook bereikbaar als je telefoon niet in de buurt is, of überhaupt niet aanstaat. En dat is handig als je muziekvoorkeur vooral is: nu, please.

De drie meest gebruikte manieren van muziekconsumptie hier in huis: de ‘grote set’ in de woonkamer (gevoed door televisie en fysieke media), de actieve desktopspeakers op het bureau op kantoor boven (gevoed vanuit de computer), en een hoofdtelefoon aangesloten op een smartphone of DAP. Stuk voor stuk geen vergelijk mee te maken in termen van audiokwaliteit ten opzichte van deze Symfonisk, maar geen van allen komen in de buurt van het gemak waarmee ik nu in muziek kan voorzien. Je loopt naar het kunststukje aan de muur, drukt op de bovenste van de drie knopjes en presto – muziek! En dat is mooi, want nu hoef ik ’s ochtends geen smartphone te pakken of computers aan te slingeren om m'n ochtendrituelen met muziek op te luisteren. En hoeven 's avonds die felle beeldschermen niet aan als ik in omgekeerde volgorde vergelijkbare rituelen uitvoer.

Conclusie

Het Ikea Symfonisk Picture Frame doet in eerste instantie meer aan als gimmick dan als audioproduct. ‘Goed geluid – voor een schilderij’ is een snel gemaakt oordeel. Wat volledig in lijn is met onze eerdere bevindingen van de Bose Frame audiozonnebrillen, waar je hetzelfde over kunt zeggen: 'prima speaker, voor een zonnebril' – wat op zich een bizarre uitspraak is. Tegelijkertijd zijn de Bose Frames te lomp als zonnebril, en te beperkt als speaker. De Symfonisk heeft een stuk minder last van dat twee-keer-niks. Já, het is een gimmick, en onder de streep is het ook in tweede en latere instanties meer schilderij dan speaker. Tegelijkertijd ontstijgt het weergaveniveau de verwachtingen van dit product voor deze prijs, en laat Sonos nog maar eens zien heer en meester te zijn in het toegankelijk maken van muziek, altijd en overal – zelfs in een stukje budgethotelkunst aan je muur. 

IKEA Symfonisk Picture Frame
€ 179 | www.ikea.com/nl | verkrijgbaar vanaf 15 juli
Beoordeling: 4 / 5


EDITORS' CHOICE