REVIEWiFi

Review iFi Nova en SupaNova netsnoeren: passief en actief

SAMENVATTING

Wie graag beter wil dan het netsnoer uit de doos, maar niet al te veel wil uitgeven doet een goede koop aan de Nova. Wie zich het onderste uit de kan gunt en onderlinge beinvloeding wil voorkomen koopt voor elk apparaat een SupaNova.

PLUSPUNTEN

  • Prettig om naar te luisteren
  • Redelijk flexibel
  • SupaNova profiteert van de ingebouwde AC iPurifier
  • AC iPurifier heeft fase en aarde aanduiding
  • AC iPurifier heeft overspanningsbeveiliging
  • Kwaliteit stekkers
  • Fraaie afwerking verraadt een lange levensduur

MINPUNTEN

  • Apparaatstekkers mogen meer klemmen
  • Nova kan de lage tonen aanzetten
  • Alleen leverbaar in 1,8 meter lengtes

Het is niet verwonderlijk dat een bedrijf als het Britse iFi Audio zich gaat begeven op de markt voor netsnoeren. iFi levert immers al jaren slimme oplossingen in de vorm van voedingen, AC iPurifiers en stekkerblokken. Een netsnoer is een logisch vervolg. iFi heeft de zaak gelijk goed aangepakt en komt met twee betaalbare types, de Nova en de SupaNova. Hoewel laatstgenoemde in opbouw gelijk is, heeft de SupaNova als extra een ingebouwde AC iPurifier gekregen. Goed afgewerkte kabels, dik en toch makkelijk buigbaar, volgens iFi met een opbouw die onderscheidend en slim is. Tijd om nader kennis te maken met de prestaties.

Opbouw

Zowel de Nova als de SupaNova zijn opgebouwd met een vijftal geleiders, getrokken uit OFHC ofwel zuurstofvrij koperdraad. Geïsoleerd met een polymeer en daarna voorzien van een afscherming. De geleiders zijn samengeslagen rond de middelste ader die de aarde vormt. De vier andere geleiders vormen tweemaal de fase en tweemaal de nul. Waarbij door het bundelen van de aders in combinatie met polymeer buisjes met lucht gezorgd is dat elke fase-nul precies in tegenfase met elkaar is.

Een fraaie gebalanceerde opbouw zonder magnetisch veld. Op die manier krijgt ook RFI veel minder kans om kwaad te doen en wordt het diëlektricum van de kabel sterk verbeterd. Om het geheel is een doorzichtige mantel aangebracht die goed de opbouw van de kabel laat zien. De geleidende delen van de connectoren zijn van een goudcoating voorzien zodat oxidatie geen kans krijgt. De stekker voor de wandcontactdoos steekt stevig in de muur, de apparaatstekker mag van mij wat extra klemkracht krijgen. Hij laat zich net wat te gemakkelijk uit het apparaat trekken. Beide kabels zijn voorlopig uitsluitend verkrijgbaar in een lengte van 1,8 meter.

De SupaNova is zoals beschreven precies zo opgebouwd als de Nova, maar dan gecombineerd met een SilentPower AC iPurifier. Op twee derde van de lengte zit een dikke huls waarin die AC iPurifier is verstopt. iFi’s Active Noise Cancellation is een actief systeem dat niet in de stroomketen zit, maar parallel aan de geleiders werkt. De toegepaste Active Noise Cancellation2 (ANC2) is een techniek afkomstig uit de defensie-industrie en werkt op basis van het in tegenfase opwekken van het vervormingscomponent. Daarmee is een afname van -40dB aan vervorming te realiseren.

Ter vergelijk, ANC2 is een soort van elektrische variant op wat in een hoofdtelefoon noise cancellation is. iFi heeft gelijk twee LED’s gemonteerd die laten zien of de aarde in orde is en of de fase goed is gekozen. Overspanningsbeveiliging is ook in de huls gerealiseerd. Mocht uw apparaat niet voldoen aan de juiste fase/nul aansluiting en moet de kabel ‘verkeerd’ in de wandcontactdoos worden gestoken, dan werkt de noise cancellation nog steeds optimaal.

Waar en met wat

De keuze voor een Nova of SupaNova is mijns inziens snel te maken. De SupaNova kan worden aangesloten op een ongefilterd stekkerblok of een all-in-one apparaat. Denk aan Naim Uniti, NAD M10 en M33, een actieve luidspreker of een hoogwaardige soundbar. De Nova sluit apparaten aan vanuit een stekkerblok. Of als u de SupaNova te kostbaar vindt rechtstreeks vanuit een wandcontactdoos. Uiteraard is er niets op tegen om elk apparaat zijn eigen SupaNova te geven achter een stekkerdoos om onderlinge beïnvloeding van voedingen te voorkomen. Ideaal en de filosofie volgend van iFi is het gebruik van een iFi Powerstation, het zesvoudige verdeelblok. Ook dat blok heeft een AC iPurifier aan boord, die gaat samenwerken met de AC iPurifier in de SupaNova kabels. Omdat het parallel aan de stroomweg werkende apparaatjes zijn die dus niet in de stroomweg zitten is parallel schakelen van AC iPurifier’s geen enkel probleem.

Tja, dan wil je gaan werken met de netsnoeren van iFi, terwijl hier geen walhalla van stekkerdozen in de kast staat, of ligt achter apparatuur, en geen wirwar van netsnoeren in een rij wandcontactdozen steekt. Dus moet een keuze gemaakt worden waar én het effect goed hoorbaar is én waar een Nova of een SupaNova op zijn plaats is. Uiteindelijk is een heel praktische oplossing uit de bus gekomen door de beide netsnoeren te gebruiken in combinatie met een PrimaLuna buizen eindversterker. Aangestuurd vanuit een Metrum DAC met volume regeling en een Auralic streamer. Met fijne Falcon LS3/5a luidsprekers.

Normaliter staat er een AudioQuest Niagara netfilter tussen het systeem en de stroomvoorziening. De PrimaLuna is achtereenvolgens aangesloten op het lichtnet met een gewoon snoer ‘uit de doos’, met een iFi Nova en met een SupaNova. De Nova is verder geprobeerd achter het AudioQuest filter en zo vergeleken met de SupaNova gestoken in dezelfde wandcontactdoos als het filter.

Filters

Het gewone netsnoer gestoken in de Niagara 1200 viel al snel af. Natuurlijk is daar niets mis mee, maar het kan zoveel beter. Waarom genoegen nemen met een platte weergave, met een harde S-klank, een wat metalig en technisch geluid met scherpe randjes, als het voor niet al te veel geld allemaal beter kan worden. Om een referentie te hebben aan de normale situatie is eerst gewisseld naar een Nova netsnoer. Dat werd een te verwachten verbetering ten opzichte van een gewoon snoer. Weg harde S, weg met dat technisch geluid en op naar vloeiende muziek. De weg naar een groter stereobeeld waarin diepte gaat komen en dat los raakt van de weergevers. Dat hoeft u niet te geloven van mij, op voorwaarde dat u het zelf eens probeert. Baat het niet dan schaadt het niet. In uw systeem geen hoorbare verbetering? Dan bespaart u geld. Zo eenvoudig kan het zijn zolang er maar geen ongefundamenteerde meningen worden gespuid “dat het toch niks uitmaakt”.

Met de Nova in de Niagara 1200 is een vergelijk gemaakt naar de SupaNova welke voor het filter in een wandcontactdoos steekt. Gelet is op de fase en de aarde. Volume is nooit een millimeter verdraaid. Toch is het lastig vergelijken. Immers de versterker moet worden uitgezet. Moet even afkoelen en weer opwarmen. Drie minuten ben je al snel verder voordat het luisteren naar een ander snoer kan aanvangen. Bovendien wil ik best een paar keer verwisselen, maar niet constant om de versterker heel te houden. Daarom is er tevens een paar uur achter elkaar geluisterd per snoer.

Ons geheugen laat ons dan in de steek wat betreft verschillen in details, stereobeeld en klank. Zaken als hoe lang is er te luisteren zonder moe te worden, hoe hard kun je spelen zonder irritatie of hoeveel plezier beleef je aan het luisteren spelen dan een rol. De conclusie was overduidelijk in het voordeel van de SupaNova. Waar de Nova in de Niagara best lekker speelde was er toch een beperking te vinden zoals een kleiner en compacter stereobeeld, een vlakkere weergave en minder uitdiepen van de klanken.

De PrimaLuna met een SupaNova rechtstreeks in de wcd leeft duidelijk meer. Speelt speelser en sneller/dynamischer. Maakt dat de muziek verder vrijkomt van de luidsprekers en levendiger wordt. Terug te leiden naar een vergroot stereobeeld met extra diepte en hoogte. Een stem verkrijgt meer emotie, wordt menselijker, een grauwsluier is weggetrokken. Tonen houden langer aan met de SupaNova die duidelijk beter werkt op deze PrimaLuna dan een Niagara filter. Hoorbaar met muziek van Alicia Olatuja, Alison Krauss en Stacey Kent.

Nova versus SupaNova

Met de conclusie dat een SupaNova superieur is aan de Nova/Niagara kan ik leven. Maar hoe verhoudt zich de Nova ten opzichte van de SupaNova indien gewisseld wordt tussen de twee netsnoeren gestoken in dezelfde wcd? Is de Nova dan anders in gedrag dan achter het filter? Het antwoord is “ja”, de Nova blijkt een uitstekend netsnoer, al is het gebrek aan filtering van invloed. De weergave wordt met een Nova warm en rond, met een stevig fundament in de lage tonen. Dat legt de nadruk op het laag, zet best druk op de oren en maakt het de kleine LS3/5a’s soms lastig. Het kan een voordeel zijn aan een luidspreker in een ruimte waar lage tonen worden geabsorbeerd, of een nadeel in een harde ruimte waar staande golven toch al een last zijn. Los van de bas levert de Nova details, uitstekend verstaanbare stemmen van Melody Gardot en Youn Sun Nah, meeslepende klanken van Anouar Brahem. De weergave blijft dynamisch, is ruimtelijk en komt mooi los van de weergevers. In het stereobeeld is vooral de hoogte opvallend goed aanwezig.

Wisselen naar de SupaNova brengt meer rust en diept de klanken verder uit. Is duidelijk minder drukkend op de oren in de lage tonen vanwege de ontstane, betere balans. Het stereobeeld brengt echt nog wat meer diepte. Muziek speelt losser in een breder beeld, al zitten de Nova en de SupaNova daarmee redelijk dicht bij elkaar. De SupaNova is dynamischer, wat een illusie kan zijn omdat stemmen meer naar voren gezet zijn. De natuurlijke S-klank komt geprononceerder uit de tweeters. Met dank aan het betere stereobeeld ontstaat een duidelijker scheiding tussen instrumenten onderling, vooral hoorbaar met de instrumentale klanken van Brahem.

Muziek is met de SupaNova lekker levendig, tonen sterven langer uit dankzij de toegenomen stilte op de achtergrond. Met lange luistersessies is de indruk niet anders. Met een SupaNova luister je prettiger, langer en met plezier. De Nova laat je iets eerder afhaken, betrekt minder in de muziek, maar zal evenmin gaan vermoeien of irriteren. Gedraaid is jazz van bijvoorbeeld het Bobo Stenson Trio en veel klassieke muziek.

(On)gelijk

Om mij heen krijgen netsnoeren diverse commentaren die eigenlijk niet zouden moeten voorkomen. Een netsnoer mag per definitie niets aan de klank van een stem of instrument toevoegen of weglaten. Het behoort neutraal te zijn in gedrag, presentatie en prestatie. Dat ideaal zullen we helaas nooit bereiken. Zoals alles in de audio heeft ook een netsnoer zijn invloed. Je maakt er een slechte set niet beter mee, je voorkomt met een goed snoer wel dat de prestatie van een apparaat achterblijft bij wat het werkelijk kan. Zoals zonlicht de natuur doet opleven. De bomen worden niet anders, de kleuren van bladeren worden verdiept en komen naar voren. Netsnoeren kunnen invloed hebben op het stereobeeld: van wijds naar compact. Op presentatie: van dichtbij naar op afstand. Op detaillering en helaas ook op klankkleur.

Tegelijk heb ik vaak genoeg ondervonden dat de eigenschappen van een netsnoer minder afhankelijk zijn van de aangesloten apparatuur dan van de filosofie die erachter steekt. Een wijds spelend snoer doet dat aan merk A, merk B tot en met merk Z. Voor een snoer dat compact is en muziek richting luisteraar duwt geldt dat net zo. In meer of mindere mate hoorbaar, maar niet ineens anders. Daarom is het verdedigbaar om de iFi SupaNova en Nova wat algemene eigenschappen toe te kennen. Zo is het stereobeeld erg fijn, ruimtelijk in drie dimensies. En kan de bas wat aan de zware kant zijn als een Nova snoer niet in combinatie met een filter wordt gebruikt.

Conclusie

De snoeren remmen geen dynamiek, kennen geen scherpe randen en zorgen voor een natuurlijke speelsheid in de muziek. De SupaNova doet er een schepje bovenop met zijn AC iPurifier door de achtergrond stiller te maken, extra rust toe te voegen tijdens het spelen, waardoor details beter opvallen. De SupaNova is een ideale en voordelige keuze aan een all-in-one speler, geen stekkerblok nodig, geen dubbele wcd en toch profiteren van een schonere stroomvoorziening. Het kan ook de keuze zijn om een iFi of ander merk stekkerblok te voeden en daarachter door te gaan met Nova netsnoeren. Wie graag beter wil dan het netsnoer uit de doos, maar niet al te veel wil uitgeven doet een goede koop aan de Nova. Wie zich het onderste uit de kan gunt en onderlinge beïnvloeding wil voorkomen koopt voor elk apparaat een SupaNova.

iFi Audio 
iFi Nova 1,8 meter: € 199
iFi SupaNova 1,8 meter: € 399
www.networkmediasystems.eu

MERK

EDITORS' CHOICE