REVIEWSony

Review Sony WF-1000XM4: Update van de referentie

SAMENVATTING

Sony blijft een van de beste in het segment. De betere noise-cancelling, de sterke autonomie en de goede klank maken deze Sony een aanrader als je op zoekt ben naar draadloze oortjes die alles bieden.

PLUSPUNTEN

  • Weinig last van wind
  • Goede noise-cancelling
  • Uitstekende batterijduur
  • Licht en comfortabel

MINPUNTEN

  • Sommige functies zijn eerder gimmicks

Sony was een van de eersten die true wireless in-ears op de markt gooiden. Incluis noise-cancelling, wat die eerste oortjes een nog sterkere prestatie maakt. Inmiddels zijn we een paar jaar en een lockdown verder, en wemelt het in de winkel van draadloze oortjes. Hoe kan pionier Sony nu met zijn nieuwe WF-1000XM4 nog indruk maken? Het antwoord is – zoals altijd bij het Japanse merk – met méér features.

De gloednieuwe Sony WF-1000XM4 zijn draadloze in-ears uit het hoogste segment, uitgerust met veel snufjes en noise-cancelling. Zoals de naam al aangeeft zijn het de langverwachte opvolgers voor de WF-1000XM3, de in-ears die we twee jaar geleden vijf sterren schonken. Op dat moment waren de Sony-oortjes ook echt klasseleidend, niemand kwam in de buurt qua noise-cancelling of geluidskwaliteit. Anno 2021 kan de situatie wel eens helemaal anders zijn. Onder meer omdat fabrikanten zoals Qualcomm kant-en-klare chipsets uitbrachten, hebben veel meer merken hun eigen draadloze in-ears uitgebracht. De prijskaartjes vallen daarbij heel goed mee, zoals we zagen bij de recente tests van de Lenovo HT10 en de Yamaha TW-E3A.

Wat stelt Sony met de WF-1000XM4 tegenover die stortvloed aan betaalbare (en ook minder betaalbare) concurrenten? Het korte antwoord: technologie. De nieuwe Sony’s pronken met een batterijduur van 8 uur (2 uur langer dan de norm), betere noise-cancelling via de nieuwe V1-chip, en ondersteuning voor audio in hogere kwaliteit via de LDAC-codec. Voeg daarbij nog een aantal andere nieuwe snufjes, zoals een botgeleidingssensor om te zorgen dat de microfoons bij het bellen enkel je stem registreren.

Daarnaast bezitten deze in-ears een aantal comfortfuncties die we al kennen van eerdere Sony-hoofdtelefoons. Zo past de ruisonderdrukking zich automatisch aan naargelang je gaat zitten of weer gaat wandelen.

Compacte case

De consument heeft dit type oortjes in elk geval echt wel omarmd. Ze verkopen enorm goed, wellicht omdat veel mensen nu meer thuiswerken terwijl ook andere gezinsleden in de buurt Zoom-vergaderingen bijwonen of virtueel les volgen. Deze in-ears zijn trouwens ook handig onderweg en bevatten microfoons, zodat je ze kunt gebruiken als het jouw beurt is om je hoofd te laten zien in een Microsoft Teams-call.

Ten slotte zijn draadloze oortjes zoals de WF-1000XM4 populair omdat steeds meer smartphones geen hoofdtelefoonuitgang bezitten. Bluetooth is de eenvoudigste manier om naar muziek te luisteren, en meteen ook discreter en handiger dan een grote koptelefoon over de oren. Ook deze nieuwe Sony’s passen in een meegeleverd doosje dat je probleemloos in je jaszak of handtas kunt laten glijden.

De voorgangers van de WH-1000XM4 kwamen met een doosje met een zekere blingbling-factor, onder meer dankzij koperkleurige accenten. De witte toestellen die wij enkele weken voor de lancering vandaag ontvingen zitten echter in een doosje dat heel discreet en onopvallend is. Wat wel opvalt is de papieren verpakking waarin deze Sony’s komen; heel bescheiden en bedoeld als mileuvriendelijk.

Compact, dat is de case nu meer dan ooit. Het past zo in je handpalm. Een handigheid is dat je het nu draadloos kunt opladen (of via een USB-kabel). Een van de grote pluspunten van de nieuwe Sony’s is dat ze uitpakken met een autonomie van 8 uur. Dat is echt lang, gegeven dat draadloze in-ears zoals deze heel klein zijn. De goede batterijduur is te danken aan die nieuwe V1-chip, die nog betere noise-cancelling zou leveren dan de chip die in de (over-ears) WH-1000XM4 wordt gebruikt. Echt handig is dat je de oortjes vijf minuten in de case kunt stoppen en daarna nog eens een uur kunt luisteren. Dat is zo’n functie waar je echt blij van wordt als je net voor de pendeltocht richting huis ontdekt dat de accu van de oortjes leeg is.

Tot 990 kbps

De V1-chip is niet het enige nieuwe in deze in-ears. Sony zegt ook aangepaste, grote drivers te hebben ontwikkeld – al is dat niet op zich een garantie dat de geluidskwaliteit beter wordt. Er zijn ook verbeterde doppen ontworpen die omgevingsgeluid sterker zouden weren. Van deze Noise Isolation-doppen vind je er zoals gebruikelijk een aantal paar in de doos, telkens in een andere maat. We vinden die dopjes wel een stap vooruit.

De WF-1000XM4’s zaten tijdens de testperiode heel stabiel en licht in de oren. Het lijkt misschien anders op foto’s, maar de toestellen raken je oorschelpen nauwelijks. Lekker comfy. Wat trouwens ook bijzonder is: bij het instellen van de oortjes via de Headphones-app van Sony, word je gevraagd om ze te kalibreren voor 360 Audio (zie verder). Dat doe je door foto’s te maken van je oren – sarcastische opmerkingen van huisgenoten terwijl je dit doet krijg je er gratis bij.

Bij hoofdtelefoons die over de oren passen is ondersteuning voor ‘betere’ Bluetooth-codecs die meer audiodata streamen ingeburgerd. Bij draadloze oortjes is dat minder het geval, al komt daar verandering in nu de nieuwste Qualcomm-chipsets uitgerust zijn met aptX-ondersteuning. Sony zet in op wat zij High-Resolution Audio Wireless noemen, een andere term voor de LDAC-codec, die aan 990 kilobit per seconde streamt. Om LDAC te gebruiken moet je wel streamen vanaf een Android-toestel met Android 10 of hoger – eentje van de voorbije twee jaren, dus. Ben je een iPhone-bezitter? Dan werk je met de AAC-codec. Ook niet slecht, maar minder audiodata dan LDAC.

Adaptieve noise-cancelling

De WF-1000XM4’s zitten propvol functies die je nergens anders vindt. Dat ontdek je zodra je de Headphones-app opent en koppelt aan de oortjes. Omdat wij voor de lancering al oegang kregen tot de toestellen konden we enkel werken met een iOS-versie van die app. Maar uit ervaring weten we dat de app op Android nauwelijks verschilt.

Er zit zoveel in deze app dat je wel eens overweldigd kunt raken. Gelukkig koos Sony om de essentie in het hoofdscherm te plaatsen, en de functies die je maar zelden wil aanpassen verder weg te stoppen. Af en toe denken we wel: “Is dit nu echt nuttig?”. Dat je de noise-cancelling automatisch laat schakelen naargelang je activiteit (bij het wandelen wil je bijvoorbeeld iets meer van je omgeving horen) lijkt nuttig, maar dat je de ruisonderdrukking ook automatisch kunt laten schakelen aan de hand van een locatie… Tja, maakt dat een verschil? Wel handig is bijvoorbeeld het goedwerkende Spreek-om-te-chatten-functie: als je begint te praten tegen iemand, schakelt de noise-cancelling tot na het gesprek uit. Het is handig als je even in een koffieplek binnenduikt en iets bestelt, zonder dat je die oortjes moet uitnemen. De uitgebreide equalizer vinden we ook waardevol. Je hoeft het niet te gebruiken, maar Sony heeft voor een aantal nuttige presets gezorgd om het geluid te tunen, of je kunt dat zelf doen via een equalizer.

Nog meer instellingen nodig? Er is Ambient Sound (of, zoals in de app vertaald, Ctrl omgevingsgeluid), waarbij je in twintig stappen omgevingsgeluid via de microfoons kunt doorlaten. Deze functies werken meestal op de zenuwen omdat ze lawaai oppikken via de microfoons en net irritanter maken, maar bij de WF-1000XM4 is het effect stukken natuurlijker.

Je kunt de oortjes ook bedienen door erop te drukken. Kort, lang, meermaals, het kan allemaal iets anders doen, zoals het volume regelen of de Google Assistant oproepen. Het goede nieuws is dat je in de app deze bediening kan aanpassen of zelfs uitschakelen. Soms is het meer een afleiding dan een hulp, maar dat is vast persoonlijk.

Hoe goed filteren ze?

Eerste ding om te testen: hoe goed werkt de ruisonderdrukking? Volgens Sony is de noise-cancelling in de WF-1000XM4 bij de beste die je kunt krijgen. Een vlucht nemen zit er nog altijd niet in, dus grijpen we weer naar de video met een winterse treinrit die we altijd gebruiken voor NC-tests en spelen het op een hoog volume af. We doen dat even met adaptieve-modus uitgeschakeld, zodat we zeker zijn dat we de noise-cancelling op z’n hoogste stand ervaren. Passief wordt al heel wat geweerd, de nieuwe dopjes doen vrij goed hun werk.

Een zeer lichte ruis is wel nog merkbaar, typisch voor oortjes met NC. Van de treingeluiden wordt het merendeel gefilterd, maar zelfs met die nieuwe V1-chip evenaren de WF-1000XM4’s niet de prestaties van de beste over-ears. Er komt nog wel wat laag gerommel door. Het lawaai wordt wel voldoende gedempt om je op een document of een film te kunnen concentreren. En gek genoeg: als we in de tuin zaten, werden de hogere stemmen van spelende kinderen op de school dichtbij wel goed geëlimineerd.

We vergeleken ook snel met de WF-1000XM3’s die we nog in een lade hadden liggen. Vergeleken met de Sony’s van twee jaar geleden is de noise-cancelling een beetje beter, kregen we de indruk. Of je dan per se moet upgraden? Niet enkel hiervoor. De betere autonomie – daarvoor misschien wel.

Klinken ze goed?

De WF-1000XM3’s klonken veel beter dan de meeste van hun rivalen. Maar inmiddels zat de concurrentie niet langer stil en moet je niet een topprijs betalen voor in-ears die goed klinken.

Neemt de WF-1000XM4 dan weer een voorsprong op het peloton? Luisterend naar ‘Man Made’ van Greentea Peng zouden we stellen: een beetje. Uit de Sony-oortjes rolt een warmere sound, ondersteund door diepe beats die zeker bij een mellow album als deze wat tam overkomen. Niet echt een probleem, je kan er uren naar luisteren zonder vermoeid te worden.

De WF-1000XM4’s presenteren ook een diepere, bredere soundstage zodat instrumenten en vocals niet op elkaar gepropt staan. Bij ‘The Weight of Things’ van The Gloaming kun je opgaan in het gezang in Gaelic, terwijl de fiddle ver weg speelt en de piano mooi onderscheiden is. Er zit behoorlijk wat detail in de weergave, soms met een heldere toets. Gelukkig is die equalizer er, zodat je zelf kunt tweaken. Dat deden we bijvoorbeeld toen we luisterden naar de Franse techno van Rone op ‘Tohu Bonus’. 

De WF-1000XM4’s zijn ook een goede keuze om onderweg een film of tv-serie mee te pikken. Omdat ze audio wat grootser neerzetten, heb je al gauw een beetje een bioscoopgevoel. 360 Audio – de hype die Sony wil lanceren – zou daar nog meer aan kunnen bijdragen, maar dit is er enkel bij ondersteunde apps. Momenteel lijkt dat enkel Tidal te zijn, die reeds via Dolby Atmos-tracks in surroundmuziek is gestapt. Voor alle duidelijkheid: 360 Audio is echter iets anders en gebaseerd op MPEG-H, niet Atmos.

Conclusie

De WF-1000XM4’s bouwen verder op de leiderpositie van de twee jaar oude WF-1000XM3’s. Inmiddels is er wel meer concurrentie, zelfs op het hoogste niveau. Toch blijft Sony nog altijd een van de beste in het segment. De betere noise-cancelling, de sterke autonomie en de goede klank maken deze Sony een aanrader als je op zoekt ben naar draadloze oortjes die alles bieden.

Sony WF-1000XM4
280 euro | www.sony.com
Beoordeling 4,5 op 5


EDITORS' CHOICE