REVIEWHiFi Rose

Review: Hifi Rose RS201E veelzijdige mediaspeler

Jamie Biesemans | 29 maart 2021 | HiFi Rose

SAMENVATTING

De RS201E is een veelzijdige mediaspeler met een hoog ik-wil-hem-hebben-gehalte. Door zijn immens groot aanraakscherm en zijn kleine formaat is deze HiFi Rose een perfecte oplossing voor trendsetters op zoek naar goede geluidskwaliteit en een ervaring zoals hun smartphone hen biedt.

PLUSPUNTEN

  • Prachtig display toont muziekinformatie groots
  • Zeer huiskamervriendelijk
  • Videospeler via HMDI tot 4K60
  • Belachelijk veel mogelijkheden
  • Prima versterking voor zijn prijsklasse

MINPUNTEN

  • Geen HDMI-ARC, tv-geluid doe je via optische kabel
  • Nederlandse interface is er pas in mei
  • Niet voor de hifi-purist

HiFi Rose is een jong audiobedrijf uit Korea dat zeker weet op te vallen. Kijk maar eens naar deze RS201E, een alles-in-Ă©Ă©n versterker met veel streamingopties Ă©n een fijn afgewerkte, compacte behuizing. De echte blikvanger is het immense 8,8-inch touchscreen dat het hele voorpaneel inneemt. Ah ja, je kunt er ook 4K-video mee afspelen op je televisie. Of cd’s rippen. Of mediaserver spelen. Zet het ook koffie? Neen, dat nĂ©t niet.

HiFi Rose

Laten we meteen bij het voor de hand liggende starten: de RS201E is geen toestel voor de audiopurist die graag werkt met losse componenten die elk een eigen, gespecialiseerde rol spelen. HiFi Rose heeft wel interessante toestellen voor die groep kritische muziekliefhebbers, waar we binnenkort op terugkomen als we de high-end RS150-netwerkspeler testen. Wat we in dit artikel bekijken is eerder een opmerkelijke inzending als het gaat om zoveel mogelijk functionaliteit in Ă©Ă©n kastje te stoppen. Het is een echte alleskunner, interessant voor wie in de woonkamer iets meer wil zonder de bijbehorende kabels en stapel forse apparaten. Enkel een paar speakers aansluiten en je kunt naar muziek luisteren, dat is de belofte.

HiFi Rose onderscheidt zich daarbij van mainstreamproducten als de Sonos Amp of Harman Kardon’s Citation-versterker die hetzelfde beloven door heel wat extra’s en hifi-waardige opties te bieden. Tegelijkertijd is dit toestel ook iets anders dan de grote geïntegreerde versterkers met ingebakken streaming, zoals de Arcam SA30 of NAD M33. Het lijkt wel alsof de CEO van HiFi Rose bij elke feature-request van ontwikkelaars zei: “Doe maar”.

Een premiumdesign met een groot touchscreen is Ă©Ă©n element waarmee HiFi Rose ver boven het maaiveld uitsteekt. Maar ook de vele streamingopties, waaronder Spotify Connect (komt er aan), AirPlay en Roon. We gaan de RS201E in deze review voor het gemak als ‘versterker’ omschrijven, maar je zou ook kunnen spreken van een universele mediaspeler. ‘Universeel’, want het speelt niet enkel muziekbestanden, maar ook video’s. De rol van mediaserver ligt hem ook nog.

Klein maar fijn 

Na het uitpakken van de RS201 staat er op de testplank in de testruimte een wel heel compact apparaatje. Het is niet veel groter dan die multiroomversterkers van Sonos of Harman Kardon waar we net naar verwezen, maar vertoont veel meer standing. Dat komt door de mix van aluminium aan de bovenkant en de voorzijde van de HiFi Rose, en donkere kunststof die de zijpanelen vormen. Nu ja, eigenlijk is er niet veel metaal te bespeuren aan die voorkant, want het wordt bijna volledig ingenomen door een gigantisch touchscreen.

HiFi Rose gaat hier veel verder dan NAD bij de M10, de ene versterker die we kennen die op eenzelfde manier een compact formaat huwt met een groter aanraakscherm. Verder gaan we die twee toestellen niet al te veel vergelijken, want de RS201E doet toch wat andere dingen en kost ongeveer de helft van de M10. De mini-NAD komt dan ook met een aantal high-end zaken, zoals Hypex-versterking en Dirac-kamercorrectie.

HiFi Rose schenkt de RS210E een heel helder, kleurrijke 8,8-inch display dat, zodra je muziek afspeelt, de albumhoes en informatie op een prachtige manier tentoonstelt. In theorie kun je deze kleine versterker gerust uit het zicht verstoppen, aangezien je hem via een app kunt bedienen en de meegeleverde remote werkt met Bluetooth. Maar waarom zou je dat doen? Het grote scherm is net een van de grote aantrekkingspunten.

Streamen – maar ook meer 

De RS201E is een alles-in-Ă©Ă©n-versterker die sterk inzet op streaming. Daar is ook alles voor aanwezig (zie verder). Maar het bezigt ook heel wat aansluitingen om externe apparaten aan te sluiten. We denken dan vooral aan de televisie, hoewel je ook pakweg een cd-speler of draaitafel (met versterkte uitgang of phono-amp er tussen) met de HiFi Rose kunt verbinden. Tv? Ja, je vindt achteraan op dit toestel een HDMI-poort. In tegenstelling tot bij de duurdere HiFi Rose RS150-netwerkspeler is het echter niet ARC-compatibel. Dat wil zeggen dat deze HDMI-poort enkel in Ă©Ă©n richting werkt. Je gebruikt het om video naar een tv te sturen, wat je een manier geeft om albumart en muziekinformatie op een groot scherm knap te presteren. En om video af te spelen, maar daar hebben we het zo dadelijk over.

Wil je de RS201E inzetten om een beter tv-geluid te krijgen? Dan verbind je de televisie met een optische kabel met de HiFi Rose-versterker. Dat is prima voor een stereo-oplossing, uiteraard was Ă©Ă©n HDMI-ARC-verbinding net iets eleganter geweest. Maar laten we veronderstellen dat wie de RS201E als tv-audio-oplossing wil inzetten, de speler vast bij het tv-toestel zal plaatsen. Dan maakt die extra kabel niet zo veel uit.

Dit toestel blijkt ook flexibeler dan we eerst dachten. Naast de line-in (die je kun gebruiken voor een bron zoals een draaitafel) is er ook een line-out. Dat is een nuttige optie voor mensen die gewoon een compacte speler/DAC zoeken voor een versterker die ze al bezitten. Nog ongewoner is dat er een optische input Ă©n output is voorzien. Zo kun je de RS201E als pure netwerktransport gebruiken bij een versterker met eigen DAC-gedeelte, of als je een excentrieke combinatie wil maken met een soundbar.

Een tweetal USB-poorten (twee voor opslag, de derde USB-C-poort is voor service-doeleinden) en een sleuf voor een microSD-kaart bieden je veel opties om eigen bestanden af te spelen. Verbinden met het netwerk kan dan weer via WiFi of via een ethernetkabel. Dat laatste is een aanrader als je grote mediabestanden wil streamen.

Bijna-universele mediaspeler 

Dankzij het DAC-gedeelte op basis van een ESS Sabre ES9018K2M-chip en de apps die je kunt installeren kun je op de RS201E nagenoeg alle muziekbestanden afspelen. Het speelt alles af dat we aanbieden, incluis DSD256 en PCM tot 384 kHz/32-bit. Ja, ook meer exotische formaten zoals Ogg Vorbis, APE en zelfs die multikanaals FLAC’s die we op Qobuz kochten.

Wat verrassender is dat het toestel eveneens videobestanden kan afspelen. De ondersteuning qua videoformaten blijkt daarbij uitstekend. Dat verbaast ons niet, want HiFi Rose was slim en koos ervoor om de openbron VLC-app in te bouwen. VLC is al jaren de standaard qua ondersteuning van videocodecs; als deze app het niet kan spelen, dan zal wellicht niets het doen. Als we de RS201E loslaten op videobestanden die op een Synology-NAS geparkeerd zijn, merken we inderdaad dat de RS201E alles wel lust, incluis 4K60-videobestanden die gecodeerd zijn met de VP9- of HEVC/H.265-codecs. De speler verwerkt eveneens videobestanden met surroundaudio – uiteraard wordt wel alles in stereo afgespeeld. We keken onder meer naar een Full HD-videobestand van ‘Angel Has Fallen’, wat vlekkeloos verliep. De vele geweerschoten en explosies in deze niet bepaald hoogstaande actiefilm knalden in elk geval met veel kracht uit de Dali Rubicon 2’s die op dat moment aan de RS201E hingen. Ook een zware 4K-video van ‘Dark Phoenix’ speelde soepel af.

De RS201E is op dit vlak iets heel uniek. Alles-in-één-versterkers zijn er wel meer, maar eentje dat dubbelt als een videospeler? Dat is bijzonder. Wat het plaatje helemaal compleet zou maken zijn apps van streamingdiensten als Netflix of Disney+. We vermoeden dat dit technisch geen probleem kan zijn, gegeven de aanwezige hard- en software. Maar bij streamingdiensten komen er ook specifieke eisen aan te pas, onder meer op vlak van DRM of rechtenbeheer. Met andere woorden, een Netflix-app kan misschien technisch wel, maar Netflix zelf moet daar zijn zegen voor geven. Dit is wellicht waarom je op de RS201E wel een eigen YouTube-speler vindt, maar niet de officiële app van Google. Misschien komt dit nog wel; we stellen alleszins de vraag aan HiFi Rose. Grappig: als je videobestanden afspeelt en de tv-aansluiting is er niet of is niet geactiveerd? Dan zie je de film gewoon op het scherm van de RS201E verschijnen. 

Rippen en verdelen van muziek

Stel: je wil af en toe ook een schijfje uit je oude cd-collectie beluisteren. Een volwaardige cd-speler aansluiten kan, maar de RS201E geeft je alweer een andere optie. De uitslover. Je kunt op een van die USB-poorten achteraan namelijk ook een USB cd-drive aansluiten om schijfjes af te spelen. Een interessante optie die eerder valt onder de hoofding ‘gelegenheidsoplossing’.

Veel boeiender is dat je de muziek op die schijf meteen kunt rippen en bewaren op een aangesloten opslag. Vandaar de aanwezigheid van twee USB-poorten: eentje voor USB-opslag (een T5 SSD van Samsung bijvoorbeeld), eentje voor een cd-drive. Het digitaliseren van een muziek-cd gaat bijzonder vlot. Je kunt daarbij kiezen tussen rippen naar FLAC of WAV.

De bestanden die de RS201E gecreëerd heeft, kun je blijkbaar enkel bewaren op lokaal aangesloten opslag. Misschien kan het ook wel naar de NAS op het netwerk, maar dat vonden we niet meteen terug in de handleiding. Wel wordt de HiFi Rose-versterker na het aansluiten van een USB-schijf zelf een mediaserver. Die geripte bestanden (en muziekbestanden die al op de opslag stonden) vind je terug in een DLNA-spelerapp zoals BubbleUPnP en kun je dan afspelen op een ander toestel in een andere kamer.

Gebaseerd op Android 

De RS201E die we ter test ontvingen was volledig functioneel. Ook de software – die bij dit apparaat nog meer dan anders een sleutelrol speelt – was helemaal gebruiksklaar. Tegelijkertijd merkte de importeur op dat er nog enkele schoonheidsfoutjes in de software te vinden zijn en dat HiFi Rose regelmatig updates wil uitbrengen (tijdens de testperiode van enkele weken ontving ons testtoestel er alvast een of twee). Een belangrijke verbetering verschijnt circa mei. Dan is er een Nederlandstalige versie van de interface beschikbaar, tot dan is het werken in het Engels (of het Koreaans, als u die taal machtig bent). Updates aanbrengen is trouwens even makkelijk als je smartphone updaten. Je krijgt een bericht op het scherm, je tikt om te bevestigen en een paar minuten later is de software geïnstalleerd.

De software van de RS201E komt beter afgewerkt over dan bij sommige apparaten die we in de voorbij jaren op bezoek kregen. Toch kwamen we soms kleine dingen tegen die volgens ons makkelijk op te lossen zijn met een bescheiden update. Zo biedt de HiFi Rose-interface je enorm veel opties en keuzes, en dat is aanvankelijk een beetje overweldigend. Dat zou al eenvoudig op te lossen zijn door enkele minder belangrijke functies dieper weg te stoppen in de menu’s zodat het dagelijkse gebruik wat eenvoudiger en strakker wordt. Zo heb je op het hoofdscherm een icoon om de DLNA-functie opnieuw op te starten. Maar eigenlijk doe je dat enkel als er iets fout gaat, wat tijdens onze tests nooit echt aan de orde was.

Maar als je even afstand neemt van die eerste indruk, zie je wel dat de software goed in elkaar steekt. Het is gebaseerd op Android 7, wat weliswaar een oude versie is maar wel een vertrouwde gebruikservaring biedt. Zo kun je apps installeren van een aantal streamingdiensten (Tidal en Qobuz zijn de belangrijkste) en met een aantal extra functies. Op het hoofdscherm vind je bijvoorbeeld knoppen om AirPlay of Bluetooth in te schakelen, mocht je die streamingopties willen gebruiken. Een belangrijk pluspunt vinden we dat de RS201E soepel reageert. Als we pakweg in Roon een nieuwe track aantikken of via de bijhorende app in Qobuz een playlist selecteren, begint deze kleine alleskunner meteen de gekozen muziek te spelen.

Kan wel wat aan 

Bij veel audiotoestellen nuanceren we toch het belang van een mooi scherm en bediening op het apparaat zelf. Luisteren naar muziek doe je immers vanuit de sofa – en wie wil uit zijn stoel komen om een nieuw album te zoeken in de nieuwe release-lijst van Qobuz? Dat doe je gewoon met de remote of via een app. Ook bij deze HiFi Rose geldt die opmerking ergens, maar persoonlijk merkten we dat we toch wĂ©l het touchscreen van de RS201E vaak gebruikten. Dat komt misschien wel omdat het zo fijn is om te bedienen, maar eveneens omdat de app (iOS en Android) en de interface op het scherm elkaar perfect aanvullen. Op een iPad-scherm werkt het bijzonder prettig, met een rij iconen onderaan die je snel naar je muziek, Qobuz, Tidal of videobestanden brengt. Hier en daar zijn er nog detailpunten waar wat werk aan is, zoals bij de podcasts- en internetradio-opties, waar je niet veel lokale opties vindt. Maar dat heeft vooral te maken met het aanpassen aan de Nederlandse en Belgische markt. We verwachten dat de update die voor mei op de planning staat hier voor meer stations en podcasts zorgt.

Dat de RS201E waanzinnig veel kan, dat zal wel duidelijk zijn. Maar hoe klinkt ‘em? Toen we de versterker in huis kregen, sloten we hem eerst aan op een set Polk Reserve R600-speakers die reeds opgesteld stonden voor een andere test. Niets mis met de combinatie, maar de HiFi Rose speelt toch op een iets hoger niveau. Na een weekje met de KEF R3’s – lekker strak en met een mooie basweergave – schakelden we over naar de Dali Rubicon 2’s, speakers die zowel qua design als klank wel heel huiskamervriendelijk zijn. De klasse D-versterking, goed voor 2 x 50 Watt, kon die drie luidsprekermodellen op degelijke wijze aansturen, zonder te scherpe kantjes. Je zou misschien verwachten dat bij een toestel dat zoveel functionaliteit bevat het versterkingsgedeelte een zwak punt in het verhaal zou zijn. Die indruk krijgen we niet, al zal je met een toegewijde versterker vast beter uitkomen. Maar dan eindig je weer met een toren van toestellen en kabels - en dat wil niet iedereen. Heb je echt veeleisende luidsprekers, dan kan de bescheiden RS201E misschien wel tegen zijn limieten aanlopen.

We zijn enorm fan van Roon en gebruiken vooral die software bij het beluisteren van muziek. De HiFi Rose-speler is honderd procent Roon Ready, dus dat is geen probleem. In Roon tikken we een playlist aan, meteen toont de albumhoes en muziekinformatie op de display van de versterker en (als we dat inschakelen) op de tv. Een klein verschil dat opvalt, vergeleken met het afspelen van eigen muziekbestanden via de ingebouwde speler: je hebt niet de optie om op het RS201E-scherm VU-meters te tonen. Ja, het kan zelfs in – we citeren even – “MicIntosh-blauw”. Ook de uitgebreide en knap gepresenteerde equalizer is niet beschikbaar als je streamt via Roon, maar dat is minder erg. De VU-meters zijn er wel bij andere streamingopties.

Conclusie

De RS201E is een veelzijdige mediaspeler met een hoog ik-wil-hem-hebben-gehalte. Door zijn immens groot aanraakscherm en zijn kleine formaat is deze HiFi Rose een perfecte oplossing voor trendsetters op zoek naar goede geluidskwaliteit en een ervaring zoals hun smartphone hen biedt.

Het concept is bijzonder origineel, het enige waarmee we deze RS201E zouden kunnen vergelijken is de duurdere, uitstekende NAD M10. Maar niet helemaal. De RS201E is uniek omdat het niet enkel je tv-geluid een forse upgrade kan geven, maar ook nog eens een 4K-videospeler is die nagenoeg alle videoformaten kan afspelen. De vele streamingopties voor muziek vormen dan de kers op de taart. Kortom, dit is een gebruiksvriendelijke muziekspeler waarmee je veel mogelijkheden en een goede kwaliteit naar je woonkamer brengt – zonder kabelspaghetti.

Neen, dit is geen Zwitsers zakmes van de audio. Het is een soort Koreaanse animerobot die zich kan transformeren naar een schier oneindig aantal gedaantes. Maar je espresso-automaat vervangt het niet. Nog niet.

HiFi Rose RS201E
1.799 euro | networkmediasystems
Beoordeling 4,5 op 5

MERK

EDITORS' CHOICE