NIEUWS

Brussels Philharmonic orkest brengt eigen app uit voor iOS en Android

Het Brussels Philharmonic orkest heeft een eigen app gelanceerd die geschikt is voor smartphones en tablets. Gebruikers van de app krijgen actuele informatie te zien en uiteraard hoopt het Brussel Philharmonic orkest de band met zijn luisteraars te versterken. Appbouwer Appmiral, die ook de apps voor Tomorrowland en Rock Werchter heeft gemaakt, gaat een extra dimensie geven aan klassieke concerten.

Primeur in België: klassiek symfonieorkest brengt eigen app uit

Het symfonisch orkest Brussels Philharmonic lanceert een gloednieuwe app genaamd ‘BXL phil’. De applicatie voor smartphone is naar eigen zeggen meteen een primeur voor België, want geen enkel ander klassiek ensemble heeft al een dergelijke app. BXL phil zal onder andere via podcasts en video’s voor een grotere beleving bij klassieke concerten zorgen en de muziek ook toegankelijker maken bij een breder publiek. BXL phil is in het Nederlands, Frans en Engels beschikbaar in de App store en Google Play store.

Niet toevallig is de app ontwikkeld door Appmiral, het bedrijf dat ook de apps van grote festivals als Tomorrowland en Rock Werchter bouwde. In de toekomst wil Brussels Philharmonic dankzij de app nog meer en sneller informatie aan de fans geven, en zo van hun concerten echte belevingen maken.

Volle concertzalen zullen er vanwege covid-19 voorlopig nog even niet zijn, maar Brussels Philharmonic kijkt al uit naar het moment waarop het opnieuw fans in de zalen mag ontvangen. In tussentijd heeft het orkest dus gewerkt aan een app die de muziekbeleving voor, tijdens en na (digitale) concerten nog intenser zal maken.

“We vonden het hoog tijd om onze werking een extra digitaal jasje te geven. We streven altijd naar vernieuwing, en deze app geeft ons heel wat mogelijkheden om op een laagdrempelige manier heel veel luisteraars nog nauwer bij ons ensemble te betrekken. De afgelopen jaren hebben we ons digitaal aanbod al sterk uitgebreid: we zitten op sociale media en Spotify, we maken podcasts en video’s, én we hebben uiteraard ook onze eigen website. Al deze info komt nu allemaal samen op één plaats: in de broekzak van onze fans. En zodra de deuren van de concertzalen weer open gaan, kan het publiek in de app ook info vinden over activiteiten die onze concerten omkaderen, zoals inleidingen, workshops en afterparties,” aldus woordvoerder Gunther Broucke van het Brussels Philharmonic.

Over covid-19 gesproken, de app zorgt er in deze onzekere coronatijden in de eerste plaats voor dat de muziekliefhebbers ten allen tijde op de hoogte kunnen blijven van wijzigingen in het programma of nieuwe concerten die Brussels Philharmonic via livestreams uitzendt. Ook de voorstellingen op Podium 19 (de pop-up cultuurzender) worden er mee aangekondigd. Voor elk concert maakt Brussels Philharmonic in de app ook toelichtingen, clips, teksten en biografieën beschikbaar: alles wat je normaal in een programmaboekje leest, maar dan in een handige mobiele versie.

Brussels Philharmonic app: jongere generatie bereiken

Met de app mikt het orkest ook volop op een breder publiek, waaronder de jongere generaties. In de reeks ‘bucket list’ podcasts (intussen al tien afleveringen) vertellen musici uit het orkest over een werk waar ze zelf enorme fan van zijn.

Voor de kleinsten zijn er doe-het-zelf fiches, DIY Symfomania, waarmee kinderen (vanaf acht jaar) samen met een grote broer of zus, leerkracht of (groot)ouders de wondere wereld van de klassieke muziek kunnen ontdekken.

Brussels Philharmonic BXL phil: Tomorrowland-app voor klassieke muziek

Appmiral, het Antwerpse bedrijf dat de app heeft gebouwd, gooide zijn jarenlange ervaring in het ontwikkelen van festival apps in de strijd. Dat is geen toeval: in de toekomst wil Brussels Philharmonic BXL phil uitbouwen tot een app die qua info en beleving kan tippen aan de Tomorrowland- of Rock Werchter app. Luisteraars zullen er tijdens een concert bijvoorbeeld – net zoals bij Spotify – live extra achtergrondinfo over de componist of het muziekstuk kunnen krijgen. Hoe dit overigens tijdens een concert precies zal gaan, is niet duidelijk. In een klassieke concertzaal dienen smartphones immers uit of in elk geval stil te staan en luisteraars die met hun telefoon gaan zitten spelen, kunnen – terecht – niet op waardering van andere concertbezoekers rekenen. Maar even praktisch: wie in de toekomst met de wagen naar een concert van Brussels Philharmonic rijdt, zal meldingen ontvangen over eventuele verkeersproblemen in en rond Brussel, of wanneer de parkings aan Flagey volzet zijn.

“Het maken van de app voor Brussels Philharmonic was voor ons een natuurlijke evolutie. We hebben onze expertise opgebouwd met het ontwikkelen van apps voor muziekfestivals, maar sinds enkele jaren maken we ook smartphone applicaties die het hele jaar door relevant zijn: voor, tijdens en na het daadwerkelijk event. Door de coronacrisis zijn we nog meer die weg ingeslagen. De apps voor Tomorrowland, Rock Werchter en het Nederlandse hardstyle label I Am Hardstyle kunnen qua muziek niet verder liggen dan Brussels Philharmonic, maar we maken de applicaties onderliggend wel op exact dezelfde technologie. Wij zijn dan ook zeer trots en bedanken het enthousiaste en innovatieve team van Brussels Philharmonic om dit project één van onze nieuwe paradepaardjes te maken,” aldus Robin Van den Bergh, Managing Director Appmiral.

Over Brussels Philharmonic

Brussels Philharmonic werd in 1935 opgericht door de Belgische openbare omroep (NIR), onder de naam Groot Symfonie-Orkest. Het orkest had als belangrijkste taak om het ‘ernstige’ repertoire naar het Belgische volk te brengen: Belgische en Vlaamse muziek, onontgonnen partituren uit het verleden, gekend 19de -eeuws werk en nieuwe, hedendaagse muziek.

Vandaag de dag brengt Brussels Philharmonic, onder leiding van muziekdirecteur Stéphane Denève, een veelzijdig en divers repertoire. Op internationaal vlak heeft Brussels Philharmonic een eigen plaats veroverd, met vaste afspraken in de grote Europese hoofdsteden en tournees in onder andere Japan en de Verenigde Staten.

Brussels Philharmonic profileert zich ook met het uitvoeren en opnemen van soundtracks voor films, series en games, met als highlights onder meer de opnames voor The Aviator en de Oscar-winnende muziek voor de film The Artist. Brussels Philharmonic is, samen met het Vlaams Radiokoor, een instelling van de Vlaamse Gemeenschap.


EDITORS' CHOICE