REVIEWDevialet

Review: Devialet Gemini Earbuds - Franse hifi-pionier kruipt in je oren

SAMENVATTING

Je ontdekt tijdens een zoektocht naar draadloze in-ears snel dat er heel veel opties zijn. Deze categorie van toestellen zit enorm in de lift en veel fabrikanten werpen zich in de strijd om je gunsten. Devialet hoort bij de beste draadloze oortjes, met een ruisonderdrukking die goed werkt en vooral een geluidskwaliteit die in vergelijking met de rest van het speelveld uitstekend mag genoemd worden. De BPA-technologie in het bijzonder bewijst zijn meerwaarde, want de Gemini’s leggen een dik en strak basfundament onder je muziek zonder dat vocalprestaties of detailweergave aangetast worden.

PLUSPUNTEN

  • Klasseleidende geluidskwaliteit
  • Indrukwekkende basweergave
  • Nuttige EQ-opties
  • Degelijke noise-cancelling
  • Premiumafwerking en -design

MINPUNTEN

  • Hogere prijsklasse

Op zoek naar de avant-garde van de hifi? Dan kom je snel bij Devialet uit, bekend van de ultraplatte high-end Expert Pro-versterkers en de futuristische designiconen met kilowattvermogens die Phantom heten. Met hun nieuwe Gemini-lijn gooien de Fransen het over een andere boeg en presenteren ze draadloze in-ears die competitief geprijsd zijn.

Het is niet zo vaak dat Devialet een nieuw product lanceert. Het Franse hightechbedrijf concentreert zich meestal op zijn draadloze Phantom-designspeakers en zijn baanbrekende Expert Pro-versterkerlijn. En natuurlijk ook op de occasionele samenwerking met een telecom- of IT-merk, zoals Huawei of Belkin. Devialet is doorgaans ook geen merk dat op hippe trends springt. Het doet het gewoon zijn eigen ding. Maar in het geval van de Gemini’s presenteert het wel producten die momenteel heel goed in de markt liggen. De trendsetter wordt dus voor een keertje iets meer een trendvolger, maar dat is niet erg. Er zijn nu eenmaal weinig ‘volbloed’ hifi-merken die draadloze oortjes hebben uitgebracht.

De Gemini’s zijn totaal draadloze oortjes of in-ears, kleine apparaatjes die zonder een kabel werken en die via Bluetooth verbinden met je favoriet mobiele toestel. Met ruisonderdrukking en, uiteraard, een stevige scheut eigen Devialet-technologie. Het zal niemand verbazen dat de bouwer van de Phantom en de Expert ook zijn best gedaan heeft om de Gemini’s een eigenzinnig design cadeau te doen.

Aangezien Devialet toch eerder mikt op het premiumsegment – de goedkoopste Expert Pro begint bij 5.000, de duurste zit niet ver van 28.000 euro – zou je verwachten dat de Gemini’s veel prijziger zijn dan de vele rivalen die nu in de winkels liggen. De sticker op de doos leest echter ‘299 euro’, wat niet sterk afwijkt van wat je bij andere merken vindt voor een set totaal draadloze oortjes met noise-cancelling.

Tot 24 uur lang muziek

Zoals alle draadloze in-ears komen de Gemini’s met een case die meer doet dan de oortjes beschermen als je ze niet aan het gebruiken bent. Het doosje dubbelt eveneens als de lader voor de twee toestellen, met dank aan een eigen ingebouwde accu. Steek de oortjes weer in de case en ze worden automatisch opgeladen, daarbij door magneten op hun plaats gehouden. Dat kan een drie-viertal keer, zodat je in totaal 24 uur muziek kunt luisteren vooraleer je het doosje zelf met een USB-C-kabel aan de lader moet hangen om in z'n geheel te laden. De Gemini’s kun je een zestal uur lang gebruiken vooraleer ze in hun doosje even moeten gaan bijtanken. Dat is betrekkelijk kort vergeleken met draadloze over-ears hoofdtelefoons, maar voor Bluetooth-oortjes met veel minder plaats voor een batterij is het een zeer respectabele autonomie.

De Gemini-case heeft echt iets Devialets. Het is wat groter dan doorsnee doosjes van draadloze oortjes – maar ziet er ook waardevoller en specialer uit. Het openen doet je ook niet op een standaardmanier. Het deksel schuift naar één richting, zodat je bij de oortjes kunt. Het voelt meteen aan als iets bijzonder; als je lichtjes duwt met je duim, biedt het dekselmechanisme even weerstand om daarna plots weg te glijden. Het enige gevaar hier is dat ongeduldige types die het product niet kennen aan het deksel beginnen te trekken, denkende dat het openklapt. 

De oortjes zelf zijn kleine apparaatjes die heel weinig wegen: 8 gram per stuk. Eens je ze insteekt, vergeet je snel dat je ze draagt. Het is moeilijk om qua design iets echt bijzonders te doen met piepkleine dingen zoals deze, maar ze hebben toch een eigen uiterlijk. Vooral opvallend is het D-logo van Devialet op elk oortje. Het dubbelt als knop om muziek te pauzeren of te schakelen tussen ruisonderdrukking of transparantiemodus.

Zeer goede app

Bij de meeste draadloze oortjes hoort een app. Dat is ook bij de Gemini’s het geval. We maken er meteen kennis mee, want na het pairen met onze Huawei P30 Pro-smartphone haalt deze aantrekkelijke app meteen een firmware-update voor de Gemini’s binnen. Een tip voor wie problemen heeft met het pairen: naast de twee stickers die de contacten op de Gemini’s tijdens transport beschermen, moet je ook een minuscuul transportstickertje aan het deksel van de case verwijderen vooraleer het koppelen lukt.

De Devialet-app (iOS en Android) heeft wel wat te bieden. Via het tot de essentie herleide hoofdscherm schakel je bijvoorbeeld heel snel tussen noise-cancelling, geen ruisonderdrukking en een transparantiemodus. Bij dat laatste – lees vooral transparantie, niet transpiratie – worden die microfoons aan de buitenkant van de Gemini’s ingeschakeld zodat je gesprekken rondom beter kunt verstaan. Handig als je bijvoorbeeld geconcentreerd zit te werken en een collega even langs je bureau loopt om je iets te vragen. Je moet dan de oortjes niet uitnemen, gewoon even tegen je oor tikken.

Zowel de ruisonderdrukking als de transparantiemodus kun je meer of minder effectief maken, naargelang de situatie. Dat doe je ook via het hoofdscherm van de app. Als je daarna tussen NC en transparantie schakelt door te drukken op de oortjes, ga je naar het werkingsniveau die eerder in de app koos.

Het is zeker de moeite om even dieper in de instellingen te duiken, voornamelijk om bij ‘Audiovoorkeuren’ de equalizer uit te proberen. Je vindt hier een aantal presets en de mogelijkheid om op een grafische equalizer zelf de weergave aan te passen. Dergelijke EQ-functies zijn vaak minder nuttig en doen meer om de klankkwaliteit aan te tasten, maar dat is hier niet het geval. Je kunt echt wel subtielere aanpassingen maken.

Uitstekende basweergave

Een goede pasvorm is bij in-ears cruciaal om de beste ervaring te krijgen. Zitten oortjes iets te los, dan zwakken bassen snel af en word je constant afgeleid door een storend ‘vallen-ze-nu-uit-of-niet’-sensatie. Om de ideale pasvorm te vinden levert Devialet zoals de meeste fabrikanten meerdere siliconen-tips mee. Ongewoner is dat je in de app een pasvormtest vindt die je adviseert over de gekozen dopjes en tegelijkertijd ook een meting maakt van je binnenoor. Met de juiste tips rusten de Gemini’s stabiel in je oorschelpen.

Soms worstelen we toch wel met het aanbrengen van oortjes, wat meestal eindigt met het verwisselen van de standaarddopjes door exemplaren van Comply. De Gemini’s passen echter meteen goed en blijven prima op hun plaats zitten. Misschien komt dat wel door die ongewonere ovale vorm van het gedeelte dat in je oorkanaal past.

We hebben de Gemini’s aanvankelijk een tijdje gebruikt met de P30 Pro, maar omdat die continue meldingen van messagingapps het luisterplezier toch wat tenietdeden, schakelden we over naar een iPad Air. Qua Bluetooth-verbinding stap je dan wel van de aptX-codec naar AAC, maar dat was niet zo’n probleem.

De machtige, ultradiepe bassen bij ‘Yaw Yaw Yippee’ op de nieuwste worp van het Jamaicaanse duo Sly & Robbie maken meteen indruk. Devialet zegt een nieuwe technologie te hebben toegepast (Pressure Balance Architecture of PBA) die zorgt dat de basweergave niet beïnvloed wordt door drukopbouw binnenin de oortjes. Het lijkt wel goed te werken.

Het Sly & Robby-nummer stelt op zich niet zoveel voor, maar als basstest kan het wel tellen. Het is lekker strak en zeer, zeer diep. Ook bij Richters ‘War Anthem’ komt de percussie aardschokkend binnen, terwijl de strijkers mooi en onderscheiden naar voren treden. Bij de standaard-EQ blijft die dramatische vioollijn nog deel van het geheel, met een lichte tweak komt het wat meer in de schijnwerpers te staan.

We hebben inmiddels al een twintigtal draadloze oortjes uitgeprobeerd, de performance van de Gemini’s zit bij de beste die we tot nu toe gehoord hebben. Ze bieden ook iets anders dan andere sterkhouders, zoals de Galaxy Buds+ van Samsung of LG’s FN-7. Waar die vaak mikken op een soort optimale gemene deler-klank geïnspireerd door de Harman-curve, blijft Devialet toch trouwer aan zijn hifi-wortels. Echt wel heel knap, hoe de Avishai Cohen en Big Vicious-versie van Beethovens ‘Moonlight Sonata’ door de Devialet-oortjes wordt neergezet.

Het valt ook op dat de ruisonderdrukking weinig impact heeft op de weergave – dat is vaak anders. Als je niets afspeelt, hoor je wel een heel lichte ruis van de NC, maar dat is niet ongewoon. En zeker niet storend. Zodra je zelfs heel stille muziek afspeelt, verdwijnt het helemaal naar het achterplan.

Voldoende effectief

En hoe zit het met die noise-cancelling? We halen alweer onze testvideo van een treinrit door een sneeuwstorm boven en spelen hem op maximale volume door de iMac-speakers. Zonder muziek en met de ruisonderdrukking op Plane-stand, hoor je nog altijd wel wat rolgeluid. Helemaal lawaai elimineren lukt dus niet, maar dat hebben we bij draadloze in-ears nog nooit meegemaakt. NC op een over-ears blijft nog altijd effectiever, onder meer omdat je oren helemaal bedekt worden. Maar bij de Devialets wordt het geruis wel voldoende onderdrukt dat we naar een rustig nummer van Aimee Mann kunnen luisteren zonder gestoord te worden.

Ook een aflevering meepikken van het allesbehalve utopische ‘Utopia’-remake op Prime Video lukt prima. Er zit geen lag op de Bluetooth-verbinding, zodat we geen lipsync-problemen ervaren (iets dat wel een probleem was bij oudere draadloze in-ears). Dankzij de noise-cancelling is de verstaanbaarheid uitstekend. Dat maakt de Gemini’s een goede keuze om niet enkel naar muziek te luisteren, maar ook om video’s te bekijken tijdens het pendelen of een vlucht. Ook niet te vergeten: de Gemini’s functioneren als headset bij het telefoneren of bij de zoveelste videovergadering van deze maand. Ook daar zijn ze goed voor geschikt.

Conclusie

Je ontdekt tijdens een zoektocht naar draadloze in-ears snel dat er heel veel opties zijn. Deze categorie van toestellen zit enorm in de lift en veel fabrikanten werpen zich in de strijd om je gunsten. Devialet hoort bij de beste draadloze oortjes, met een ruisonderdrukking die goed werkt en vooral een geluidskwaliteit die in vergelijking met de rest van het speelveld uitstekend mag genoemd worden. De BPA-technologie in het bijzonder bewijst zijn meerwaarde, want de Gemini’s leggen een dik en strak basfundament onder je muziek zonder dat vocalprestaties of detailweergave aangetast worden.

Devialet Gemini
299 euro | www.dendaudio.nl
Beoordeling 4,5 op 5


EDITORS' CHOICE