REVIEWQnap

Review Qnap TVS 672N: snelle, flexibele en schaalbare cloudopslag in eigen beheer

SAMENVATTING

De Qnap TVS-672N is een NAS die gericht is op de echte audioliefhebber. Met de enorme hoeveelheid opslagcapaciteit zal de liefhebber van films en series ook niet klagen. Ondersteuning voor Roon, Linn Audio en de mogelijkheid voor virtualisatie zijn grote pluspunten. De schaalbaarheid van de hardware zorgt ervoor dat je klaar bent voor de komende jaren. De Qnap TVS-672N is voor de digitale audioliefhebber (bijna) een must have.

PLUSPUNTEN

  • Schaalbaarheid van hardware
  • Toekomst bestendig
  • Opslag capaciteit
  • Roon
  • Virtualisatie

MINPUNTEN

  • Prijs kan afschrikken
  • Je moet nog wel harde schijven kopen

Met de exponentiele groei aan streamingdiensten, zouden we bijna vergeten dat we niet heel lang geleden onze eigen streaming verzorgden of nog steeds doen. De NAS is hier een uitermate schikt systeem voor. NAS systemen hebben veel ontwikkelingen doorgemaakt en zijn tegenwoordig in staat om een hoop meer voor elkaar te krijgen. We gaan de Qnap TVS 672N bekijken en vragen ons tegelijkertijd af of het bezit van een NAS nog steeds interessant is.

Qnap TVS 672N: grote hoeveelheid lokale opslag in eigen beheer

Netflix, Disney+, Amazon, Videoland, Tidal, Spotify, Deezer en Qobuz. Zo maar even een snelle greep uit het enorme aanbod van streamingdiensten. Maar veel audioliefhebbers hebben al een enorme bibliotheek met muziek opgebouwd. En veel filmliefhebbers ook een collectie met films en series. Het zou natuurlijk raar zijn om een streamingdienst geld te betalen om naar films te kijken of muziek te luisteren die je al in bezit hebt. Dus waarom niet je eigen streamingdienst starten, gewoon thuis op je eigen computernetwerk?

We hebben van Qnap een zwaargewicht toegestuurd gekregen: de TVS-672N NAS server. NAS staat voor Network Attached Storage, of in gewoon Nederlands, opslagcapaciteit op het netwerk. Misschien een overkill voor de één, voor de ander een uitkomst. Wij zijn benieuwd wat de Qnap TVS-672N ons in het streaming tijdperk kan bieden.

Qnap TVS 672N: schaalbare hardware voor gebruiker(s)

Technologie heeft een houdbaarheidsdatum. Van een smartphone weet je dat er over een jaar een sneller en beter model op de markt komt. Een NAS server moet meer verouderingsvrij zijn. De Qnap TVS-672N heeft daarom een legio aan functionaliteit aan boord, die je kan schalen. Wij hebben het testmodel staan met 4 GB DDR4 RAM (RAM staat voor Random Access Memory, dat is werkgeheugen, niet opslaggeheugen). De processor aan boord is een desktop processor en ondersteund tot 32 GB RAM. Mocht de initiële hoeveelheid RAM dus niet genoeg zijn, kan je gewoon uitbreiden.

Dat geldt ook voor de opslagcapaciteit. Die is ook gemakkelijk uit te breiden. Ons testmodel TVS 672N heeft zes bays voor harde schijven. Deze kunnen eenvoudig aan de voorkant er in worden gezet. Daarnaast heeft het apparaat ook nog eens de beschikking over 2x m.2 NVMe ssd opslag slots (Gen 3 x2,2 GB/s). Hierdoor is ssd-caching mogelijk waardoor e algehele snelheid flink kan stijgen. Aan de voorkant zit ook een usb aansluiting voor eenvoudige en snelle bestandsoverdracht en een display om informatie af te kunnen lezen.

Aan de achterkant wordt het pas echt feest. Wat als eerste bij ons opvalt, zijn de twee uitbreidingsmogelijkheden met Pcie. Het is dus mogelijk om uit te breiden met bijvoorbeeld een (kleine) videokaart. Of de Qm2 kaart voor nog een extra SSD, mocht dat nodig zijn. We zien ook drie ethernetaansluitingen type RJ45. Deze hebben verschillende snelheden. 5G/2.5G/1G netwerkpoorten, maken het mogelijk om over het netwerk met grote bestanden te werken. Verder is er 1x een USB 3.2 Gen 1 poort aanwezig, 2x een Type C USB 3.2 Gen 2 poort en 2x Type A USB 3.2 Gen 2 poort. Omdat de Qnap TVS-672N uitgerust is met een desktop I3 8100T 3.1 GHz processor, heb je de beschikking over Intel graphics. Aan de achterkant vinden we ook een HDMI-aansluiting die 4K ondersteunt. Om het helemaal compleet te maken ook nog een 3.5 millimeter audio in- en uitgang.

Op de Qnap TVS-672N draait de eigen software van Qnap. Het Qnap operating system draait vanaf 5 GB flash geheugen en dat is lekker snel.

Dit is eigenlijk alleen nog maar de hardware die wij aan de buitenkant even snel zien. Dit geeft je als gebruiker, maar ook als kleine onderneming een enorme hoeveelheid aan functionaliteit. En dan hebben we nog niet eens gekeken naar de software. Het geeft wel aan dat deze NAS gericht is op de toekomst.

Qnap TVS 672N: Roon Ready

Het aansluiten en installeren is bijna net zo eenvoudig als een Sonos Five of Bluesound aansluiten in het netwerk. Qnap heeft hier op de juiste manier aandacht aan besteed om het de gebruiker(s) zo makkelijk mogelijk te maken. We stellen een wachtwoord in en belanden in de Qnap omgeving van de NAS server. Het eerst wat er moet gebeuren is toevoegen van opslag. We stellen een raid volume in. Dit zorgt ervoor dat we de kans op data verlies aanzienlijk verkleinen. De voorkeur gaat uit naar grote schijven in setjes van twee. De ondersteuning voor een grote hoeveelheid opslag is vanzelfsprekend aanwezig. Schijven tot 18 TB worden ondersteund mocht dat nu of in de toekomst nodig zijn. Vermenigvuldig dat met een factor zes en dan kunnen we aardig wat muziek en films kwijt, zelfs als raid volumes worden geconfigureerd.

Er is eigenlijk weinig wat je niet met de Qnap TVS-672N kan doen. Je kan de Nas inrichten voor kantoor of juist voor entertainment. En dat laatste is precies wat onze aandacht heeft. Qnap heeft zijn eigen stukje software voor muziek en films. Dat werkt prima en voor de gemiddelde liefhebber van muziek en video is dit meer dan voldoende. Maar……er is iets wat wij als audioliefhebber heel veel waarde aan hechten. Roon! One app to rule them all! Roon heeft geen verdere introductie nodig (Toch wel? Lees dan ons artikel over de software van Roon Labs). Maar zou je er toch meer over willen lezen, lees dan alles over hoe Qnap de werking van Roon mogelijk gemaakt op de NAS. Het kan als een app worden gedownload en geïnstalleerd. Er zit wel een klein addertje onder het gras. Om Roon goed werkende te krijgen, heeft Roon een paar vereisten. Zo zou Roon het beste draaien vanaf een aparte SSD van minimaal 120 GB en 4 GB RAM om het vlot te laten draaien. De SSD kan zowel intern als extern zijn. Tevens is 6 TB aan opslag geen overbodige luxe. Mocht je dus heel veel willen gaan doen op de Qnap TVS-672N, dan kan je altijd nog de hoeveelheid RAM opwaarderen. Denk bijvoorbeeld aan een mail en of Ldap server, tezamen met Roon en ook nog Plex. Want Roon is, zoals we weten een veeleisend stukje software. Toch is het fijn om te weten dat de Qnap TVS-672N er op voorbereid is.

Daar houdt de mogelijkheden echter niet op. Wij kiezen ervoor om Roon te installeren op een externe Samsung T7 SSD. De Samsung T7 SSD maakt namelijk gebruik van USB 3.2 Gen 2 en kan daardoor snelheden van 900 tot 1000 Mb/s halen. Plex is overigens iets minder veeleisend en kan zonder Diva gedrag worden geïnstalleerd.

Qnap biedt ook de mogelijkheid om virtuele systemen te draaien. Hiervoor gebruikt Qnap de software Container station. Hiermee heb je de mogelijkheid om virtuele Linux machine te draaien of gebruik te maken van Docker. Waarom kan dat handig zijn (en dan denken we voornamelijk in audio en video)?. Omdat het je de mogelijkheid geeft om een virtuele machine in te richten die puur en alleen gericht is op audio. Stel je hebt geen Roon maar Linn. Ook daarin voorziet Qnap. Maar wil je liever met een ander systeem werken, dan richt je een virtuele machine in die dient als audio streamer of database. Veel mensen vinden het geweldig om met een Raspberry Pi lekker bezig te zijn en dingen te proberen. Op de Qnap maak je gewoon een virtuele “Raspberry Pi” aan en ga je er mee aan de slag. Misschien heb je wel beveiligingscamera rondom je huis hangen en wil je de beelden nog enkele dagen terug kunnen kijken. Er zijn dus heel veel mogelijkheden en functionaliteit die de Qnap TVS-672N ons kan bieden.

Qnap TVS 672N: werken in je eigen cloud

Je kan vandaag de dag de krant of krant app niet openslaan of er staat een bericht in over een datalek. Weer een bedrijf dat gegevens kwijt is geraakt of gegevens die op straat kwamen te liggen. Werken in “the Cloud” is natuurlijk geweldig en biedt ook veel uitkomsten, maar “The Cloud” is kort door de bocht nog altijd een computer van iemand anders. En het gebruik van een computer van iemand anders is doorgaans niet onbeperkt  en ook niet gratis. Waarom dan niet gewoon je eigen cloud? Dat is in deze bijzondere periode, waarin wij allemaal steeds meer op verschillende plekken op afstand werken, helemaal geen gek idee.

Dit verliep bij ons eigenlijk organisch. We hadden de Qnap TVS-672N helemaal ingericht voor entertainment. Maar langzaam gingen we gebruik maken van meer functionaliteit. We gingen op de Qnap werken met tekstbestanden en foto’s, die we willen kunnen delen. Steeds meer begon de Qnap een digitale partner te worden in ons dagelijks gebruik. Met de app Boxsafe kan je de suite van Google koppelen of die van Microsoft Office 365.

Maar als er meer informatie op de Qnap wordt gezet, wordt er een ander aspect belangrijk. Helemaal als de server ook van het internet te benaderen is. We doelen hiermee op informatiebeveiliging. Dit is een onderwerp waar complete boeken en opleidingen aan gewijd worden. In één alinea vertellen hoe dit moet en werkt is gewoon weg niet mogelijk. Toch willen we wel een paar tips geven. Zorg voor goede wachtwoorden, maar liever een passphrase. Maak aparte gebruikers aan, anders dan Admin en geef die gebruikers niet de admin rechten. Hiermee scheid je de machten/rechten. Wil je gebruik maken van software van een derde partij, zorg dan dat je de herkomst van de software kan valideren. Het moet bij voorkeur een betrouwbare bron en maker zijn. Het is veiliger om gebruik te maken van het app center van Qnap zelf, maar in sommige gevallen is het niet anders.

Qnap TVS 672N: eindoordeel

De Qnap TVS-672N is een redelijk zwaargewicht. Met een prijs van 1.599 euro is de Qnap TVS-672N niet voor iedereen geschikt. De prijs van één of meer harde schijven komt daar nog bovenop, maar de gebruiker kan met één of twee schijven beginnen en eventueel later uitbreiden. Maar voor de digitale audio en video liefhebber is de Qnap TVS 672N een uitkomst en biedt meer dan voldoende mogelijkheid om te voorzien in opslag. Ook is de Qnap goed schaalbaar en zal je de komende jaren altijd nog kunnen upgraden. Denk aan meer RAM, een M.2 SSD of zelfs een videokaart. En als audioliefhebber hoef je geen aparte Roon server aan te schaffen, die installeer je gewoon op de Qnap. Een Intel Nuc die functioneert als server kost al snel rond de 300 a 400 euro (zonder opslag of geheugen), maar kan dus vervallen bij gebruik van een Qnap NAS.

Onze intiële vraag "is het bezit van een NAS interessant?" kunnen we met "ja" beantwoorden. Qnap heeft overigens kleinere modellen en ook meer uitgebreide modellen. Mocht de Qnap TVS-672N nu een zware overkill zijn of zelfs nog te kort schieten, dan is er vast en zeker een Qnap model dat wel past bij je persoonlijke wensen.

Qnap TVS 672N: conclusie

De Qnap TVS-672N is een NAS die gericht is op de echte audioliefhebber. Met de enorme hoeveelheid opslagcapaciteit zal de liefhebber van films en series ook niet klagen. Ondersteuning voor Roon, Linn Audio en de mogelijkheid voor virtualisatie zijn grote pluspunten. De schaalbaarheid van de hardware zorgt ervoor dat je klaar bent voor de komende jaren. De Qnap TVS-672N is voor de digitale audioliefhebber (bijna) een must have.

Hifi rating: vijf sterren

Prijs 1.599 euro


EDITORS' CHOICE