REVIEW

Review: Huawei FreeBuds Studio - Sierlijke en goede koptelefoon met ruisonderdrukking

SAMENVATTING

Huawei is wellicht geen merk dat top of mind is als je gaat shoppen voor een hoofdtelefoon. Onterecht, want het timmert al een tijdje naarstig aan de weg en weet steeds betere producten voor te stellen. Over de FreeBuds Studio’s kunnen we veel positiefs zeggen, en weinig negatiefs.

PLUSPUNTEN

  • Licht en zeer comfortabel
  • Open, ruimtelijke weergave
  • Slimme ruisonderdrukking
  • Effectieve noise-cancelling
  • Dual-connectmodus

MINPUNTEN

  • Touchcontrols makkelijk ongewenst te activeren
  • Autonomie met ANC aan is redelijk, niet klasseleidend
  • Geen aptX of LDAC

Met de FreeBuds Studio brengt Huawei voor het eerst een koptelefoon uit die over de oren past. Het is meteen een topmodel met slimme noise-cancelling en een fraai design, een onverwachte uitdager voor de marktleiders van Bose, Bowers & Wilkins en Sony.

Huawei, dat is toch de smartphone en 5G-netwerkfabrikant die ruzie heeft met Trump? Inderdaad  maar het is ook de firma die steeds meer audioproducten op de markt brengt, te beginnen bij heel veel oortjes en een slimme speaker die het merk samen met Devialet ontwikkelde. De FreeBuds Studio zijn de logische volgende stap: een over-ears draadloze hoofdtelefoon met ingebouwde ruisonderdrukking die zich aanpast aan de situatie.

De verkoop van dat soort hoofdtelefoons zit in de lift, niet enkel vanwege het pendelen maar ook omdat het thuiswerken met een heel gezin in de achtergrond zo iets draaglijker wordt. Ja, dat ‘Buds’ in de naam doet wat denken aan oortjes, maar dit is een echte hoofdtelefoon met grote kussens. Met een prijskaartje van net geen 300 euro situeert de FreeBuds Studio zich bovenaan het segment, al betaal je nog 50 tot 100 euro meer voor de meeste voornaamste concurrenten.

Huawei freeBuds Studio

Van de vele noise-cancellingkoptelefoons die we getest hebben is de FreeBuds Studio zonder twijfel een van de elegantste. De kopergoudkleurige versie die wij ontvingen zal misschien niet iedereen bevallen qua kleur – maar er is ook een fraaie zwarte uitvoering. Ze zijn ook comfortabel. Het gewicht van 260 gram is nagenoeg gelijk aan die van de Sony WH-1000XM4 of de Bose NC700, twee koptelefoons die van de lichtste op de markt zijn. Net zoals de Bose versterkt de Huawei de subjectieve pluimgewichtindruk, onder meer dankzij die dunne metalen verbinding tussen hoofdband en driverbehuizingen. Een mooi designelement is hoe dat scharnierend staafje in de behuizing past. Ook met de gewichtsverdeling zit het prima, waardoor je geen drukkend gevoel op je kruin hebt. Voeg daarbij nog lekker zachte oorkussens en een binnenkant van de hoofdband die goed gewatteerd is, en je krijgt een koptelefoon die we uren probleemloos konden dragen. Qua comfort zijn de Studio’s bij de beste.

Uit de specs leren we – en merken we ook bij gebruik – dat de accu 24 uur meegaat als je ruisonderdrukking niet gebruikt. Met NC is het toch wel een stuk korter; op dit vlak is Sony dé sterkhouder. Een pluspunt is dat de FreeBuds Studio snelladen ondersteunt. Zo kun je met tien minuten laden weer vijf of acht uur luisteren (met of zonder ruisonderdrukking).

Bijhorende app

Net zoals bij de Huawei-oortjes gebruik je de AI Life-app om de Studio helemaal juist in te stellen. De naam lijkt misschien wat merkwaardig, maar het doet zijn werk prima en is helder. Om eerlijk te zijn: in AI Life ga je waarschijnlijk enkel komen om de Studio’s in te stellen zoals je wil. Het kan gebruikt worden om bijvoorbeeld de noise-cancelling in te schakelen en een NC-modus te kiezen, maar die zaken doe je sneller via de knopjes op de hoofdtelefoon zelf. De Studio heeft naast enkel toetsen ook een touchpad; in de app stel je in wat er juist gebeurt als je tikt en veegt. Het bedienen van muziek en volume is mogelijk, net zoals het beheren van een oproep. De touchpad reageert heel kwiek, al merkte we zeker in het begin dat je makkelijk per ongeluk een functie activeert terwijl je tast naar de NC-knop. In tegenstelling tot pakweg Sony vind je in de app geen overvloed aan audio-opties of een equalizer. Als je iets aan de klankweergave wil doen, ga je dat moeten regelen via een muziekspelerapp.

Dynamische ruisonderdrukking

Noise-cancelling op een topmodel moet dynamisch, intelligent of *vul-je-eigen-marketingterm-in* zijn. Eigenlijk komt het altijd neer op een ruisonderdrukking die zich qua efficiëntie aanpast aan de situatie. Als je rondloopt wil je bijvoorbeeld iets minder noise-cancelling zodat je niet per ongeluk door een rinkelende fietser omver wordt gemaaid. Ook de FreeBuds Studio schakelen zelf naar een gepaste noise-cancelllingniveau (zoals het gezellig klinkende ‘Cozy’), maar je kunt dat ook handmatig doen. Op ‘Ultra’ wordt lawaai rondom maximaal onderdrukt. Daarnaast is er een Awareness-modus, naar wens aangevuld met een Voice-functie die stemmen doorlaat. Zo kun je in Starbucks (of in een plaats met lekkere koffie) een espresso bestellen zonder de hoofdtelefoon af te nemen.

Huawei pakt op audiovlak uit met iets bijzonders: ondersteuning voor hi-resaudio over Bluetooth, dankzij de L2HC-codec. Heel intrigerend, maar helaas is die codec enkel aanwezig op enkele Huawei-modellen (met EMUI 11, zoals de P40, en dus zonder de Google Play Store). In alle andere gevallen gebruik je de AAC- of SBC-codec. Spijtig, want de meeste high-end concurrenten ondersteunen LDAC en/of aptX HD. Of je in de praktijk het verschil merkt, is echter een hele andere vraag.

Het verbinden met je smartphone of tablet is een makkie, zoals het hoort. We hebben de FreeBuds Pro gekoppeld met een Huawei P30 Pro, LG G8X en een MatePad Pro-tablet, en dat ging altijd probleemloos. Een troef van de Studio’s is dat je twee verbindingen tegelijkertijd kunt leggen. Als je pakweg op een tablet een Netflix-film bekijkt en je krijgt een oproep binnen via de teleoon, kun je snel overschakelen naar het gesprek.

Heldere en zeer open weergave

Bij eerdere Huawei-audioproducten viel het ons al op dat het Chinese merk een neus voor goede geluidskwaliteit heeft. Ergens is dat verrassend, omdat een smartphonefabrikant niet per se sterk is in audio (Samsung bijvoorbeeld, moest voor die knowhow in de VS een heel audiolaboratorium openen én de Harman-groep opkopen). In het verleden zagen we wel eens zeer high-end headfi-materiaal staan op Huawei-events, onder meer van HiFiMan, dus we vermoeden dat een of andere topman bij het bedrijf een boontje voor hifi heeft.

De Studio is duidelijk een doordachte koptelefoon, ook qua weergave. Buiten de iets (maar zeker niet overdreven) vettere bassen is de Studio net heel oorvriendelijk en gebalanceerd getuned. Dat maakt hem heel universeel. Alicia Keys’ ‘ALICIA’-album klinkt even goed als de neoklassiek van ‘some kind of peace’ van Olufar Arnalds, rijk en verrassend ruimtelijk. Als de diepe beats in ‘Loom’ van start gaan, kun je bij een typische NC-koptelefoon verwachten dat die lage tonen een beetje vervormen of de details overstemmen. Hier blijven die bastonen behoorlijk natuurlijk en is er van resonantie geen spoor. Wat een (positief) verschil met pakweg een Bose QC35 II. De Sony WH-1000XM3  vaak aangeduid als de beste NC-koptelefoon van het moment – dikt die bassen in elk geval nog net iets meer aan. De Studio is naar de normen van deze klasse wat ons betreft heel veelzijdig qua genres. Alle muziek klinkt er goed op. Wel valt op dat de weergave zonder NC net iets frisser en gebalanceerd is dan mét. Maar dat is meestal het geval.

De noise-cancelling testen we onder meer met de gebruikelijke treinrit door een sneeuwlandschap-video, een 4-uur durende soundtrack met een winterse storm in de achtergrond en de gebruikelijke spoorgeluiden. De Studio elimineert de kakofonie op efficiënte wijze. Misschien net iets minder goed dan de duurdere Sony of Bose, maar het verschil is eigenlijk niet noemenswaardig. De Awareness-functie is dan iets minder indrukwekkend. Je hoort wel de stem van iemand in de buurt, maar als er veel omgevingsgeluid is, is het niet makkelijk te verstaan. Er worden selectief frequenties doorgelaten en anderen geëlimineerd, maar de gekozen frequentierange bevordert de verstaanbaarheid niet altijd. Maar dit lijkt ons niet een make or break-kritiek. Belangrijker is dat ze je een steengoede weergave leveren.

Conclusie

Huawei is wellicht geen merk dat top of mind is als je gaat shoppen voor een hoofdtelefoon. Onterecht, want het timmert al een tijdje naarstig aan de weg en weet steeds betere producten voor te stellen. Over de FreeBuds Studio’s kunnen we veel positiefs zeggen, en weinig negatiefs. De koptelefoon oogt elegant, zit heel licht op je hoofd en presteert qua geluidskwaliteit zeer goed. De ruisonderdrukking is eveneens zeer goed, en komt wel heel dicht in de buurt van de marktleiders. Het was natuurlijk helemaal mooi geweest als de Studio heel wat goedkoper was dan de Sony’s en Bose’s van deze wereld – en dat zijn ze ook. Maar het verschil is niet enorm.

Huawei FreeBuds Studio
299 euro | consumer.huawei.com
Beoordeling 4,5 op 5


EDITORS' CHOICE