REVIEWSilent Angel

Review: Silent Angel Forester F1 lineaire voeding voor de Bonn N8

René van Es | 13 september 2020 | Silent Angel

SAMENVATTING

Silent Angel levert een switch die in Nederland populair is geworden, waarvoor het merk nu zelf een upgrade ontwikkelde in de vorm van de Forester F1. Blij met de Silent Angel Bonn N8 ethernetswitch en klaar voor een volgende stap voorwaarts? Overweeg dan de Silent Angel Forester F1. Alleen proberen als u het geld heeft liggen, ik ben al voor de bijl gegaan.

PLUSPUNTEN

  • Rijkere klank
  • Meer definitie
  • Groter stereobeeld
  • Rust
  • Beter netsnoer mogelijk

MINPUNTEN

  • Licht hoger stroomverbruik dan de muurplug
  • Verslavend

Thunder Data, het bedrijf achter Silent Angel, brengt met de Silent Angel Forester F1 een voeding voor de Bonn N8 switch uit, als upgrade op de muurplug in de doos. Deze voeding is geschikt voor het voeden van twee switches tegelijk of een switch en een Raspberry Pi. Netjes uitgevoerd in een metalen behuizing, qua breedte gelijk aan de Bonn N8, wel hoger en dieper. De korte versie van onderstaande: wie blij is met zijn Bonn N8 ethernetswitch, dat zijn er veel onder onze lezers gezien de volgens detailhandel en importeur verkochte aantallen, kan voor eenzelfde bedrag nu nog een keer een flinke stap voorwaarts maken.

Natuurlijk begeven we ons weer op glad ijs, want vooroordelen zeggen: “een switch kan geen verschil maken, laat staan de voeding van een switch”. Bent u daarvan overtuigd dan is verder lezen zinloos. Bij twijfel: doorgaan.

Silent Angel Forester F1: zwart en klein

De Silent Angel Forester F1 lineaire voeding claimt eigenschappen als totale afwezigheid van ruis en voorkomen van corrupte data, en hij levert altijd voldoende stroom. In de doos treft u de voeding aan, een netsnoer, twee 60cm aansluitkabels voor switches met 5,5mm x 2,1mm DC plugjes en een USB-snoer voor het voeden van een Raspberry Pi 4 Model B met USB naar micro-USB type C. De Forester F1 heeft als kenmerken:

- Een ingegoten ringkern transformator
- Een symmetrisch ontworpen circuit
- Snelle MOSFET halfgeleiders met lage eigen ruis
- EMI filter
- Dubbele uitgangen, ook via USB
- Gedempte metalen behuizing

Een ringkern transformator biedt als voordeel een geringer strooiveld ten opzichte van een ander soort trafo, kan snel veel stroom leveren, is efficiënt en is kleiner van formaat. Een symmetrisch stroomcircuit elimineert net als in elke gebalanceerde schakeling eigen ruis omdat de twee delen in tegenfase werken. MOSFET’s controleren de uitgangsspanning en zorgen dat deze stabiel op 5 Volt wordt gehouden. Volgens Silent Angel reageert een MOSFET sneller dan een normaliter ingezette spanningscontroller, daarom is rimpel in de uitgangsspanning geringer. De F1 heeft meet 155 x 115 x 58mm en weegt 1,3kg. Hij levert 2x 5 Volt bij 2A, heeft als LED’s 2x status en 2x overbelasting. De voeding is alleen in zwart te leveren. De Forester F1 verbruikt met één switch aangesloten slechts 3 tot 4 Watt, dat is niet veel meer dan de muurplug. De prijs voor de Silent Angel Forester F1 is gelijk aan die voor de Bonn N8 switch reeds uitgebreid getest en vastgesteld op € 395. 

Opstelling

In mijn kleine luisterruimte staat een Bonn N8 aangesloten op een AudioQuest Niagara 1200 netfilter en centraal in de meterkast, waar ook mijn Roon NUC staat, staat een tweede Bonn N8 gevoed via een Isotek EVO3 Sirius filter, altijd met de eigen Bonn N8 netvoeding. Ethernetkabels zijn AudioQuest Carbon tussen de switches onderling en AudioQuest Vodka naar de apparatuur. Ik luister met een Metrum Ambre Roon endpoint, een Metrum Adagio DAC, CODA CSib V1 geïntegreerde versterker en Falcon LS3/5a luidsprekers. Het meest relevant is het wisselen van de meegeleverde muurplug van de Bonn met de F1 voeding in de luisterruimte. Natuurlijk probeer ik het ook uit met de switch in de gangkast.

Van het kastje naar de muurplug

Wat gebeurt er als ik de gewone Bonn N8 voeding vervang door de Forester F1? Opmerkelijk is, hoewel dat helemaal niet kan en ook met een decibelmeter niet aan te tonen is, dat de muziek luider lijkt te spelen. Het volgende is de totale rust waardoor stem en elk instrument meer ruimte heeft, een eigen plek creëert in de ruimte en dichter bij de luisteraar weet te komen. Zowel dichterbij als verder weg met dank aan de toegenomen diepte in het stereobeeld. Hoogteplaatsing en breedte laten geen verschil horen.

Het uiteentrekken van stemmen en instrumenten doet tweede stemmen afstand nemen van de eerste, zo gemakkelijk dat ik mij verwonder wat er nog uit het totale systeem te halen is. Op een schaal van 1 tot 10 staat impact normaliter op 8 in dit systeem, dat stijgt nu zeker naar 9 – ondanks de kleine weergevers. Het is niet eens zozeer een toename van details, ruimte, diepgang of klankkleur, de Forester F1 zorgt voor een indruk waarin alles groter, intenser, helderder, interessanter en kleurrijker is. Van HD televisie naar Ultra HD. De korrel wordt fijner, de achtergrond stiller, beleving neemt verder toe in een mooi systeem.

Haal ik de Forester F1 weg, dan ontstaat een grauwsluier waar ik mij nooit zo erg bewust van ben geweest en die tot nu toe slechts te liften was met een Melco S100 ethernetswitch met een SBooster voeding. Het stereobeeld krimpt zonder de F1, muziek loopt in elkaar, door elkaar en elektronisch geschapen ruimte in opnames wordt eerder irritant dan interessant. Muziek wordt druk, loopt dicht, boeit een stuk minder. Is de set nu ineens niet mooi meer? Oh jawel, met liefde en moeite opgebouwd is het nog steeds de moeite meer dan waard hier te zitten –maar het kan weer beter. Waarbij de prijs van 395 euro voor de upgrade in feite schril afsteekt tegen de prijs van bijvoorbeeld het upgraden van mijn luidsprekerkabels, stroomvoorziening en zelfs recent de wisselfilters in de luidsprekers. Zaken die soms heel wat meer hebben gekost en niet altijd zo een verschil maakten.

Vervolgens wissel ik in de gang de standaard Silent Angel muurplug voor de Forester F1 – met waarneembaar effect, maar wel in mindere mate dan toen ik de switch pakte bij de set. Het winstpercentage ligt ergens tussen de 40 en 50 procent, niet hoger. Het is maar de vraag of de uitgave van een kleine vierhonderd euro voor een switch elders in mijn netwerk verantwoord is. Is de F1 aan de switch bij de streamer verplichte kost in mijn opstelling, de gang komt wel een andere keer. Ik hang veel liever de F1 aan de switch naast de set voor een maximale winst.

Altijd weer die stroom

Wat je ook probeert met audio, de voeding is altijd een essentieel onderdeel. Een slechte voeding zal in alle voorkomende gevallen leiden tot een ondermaats resultaat, een gezonde voeding tot een goed resultaat, een optimale voeding tot meer realisme, beleving, diepere klankkleur en finesse. Het is een voor velen nog wonderlijk en onverklaarbaar gegeven dat een netwerkswitch van invloed is op een audiosysteem met streaming, het wordt nog ondoorgrondelijker dat zelfs de voeding van een switch een wezenlijk verschil kan maken.

Silent Angel levert een switch die in Nederland populair is geworden, waarvoor het merk nu zelf een upgrade ontwikkelde in de vorm van de Forester F1 voeding. Ik kan de verbetering in de weergave op vrijwel alle vlakken niet verklaren, laat staan meten, maar wel heel duidelijk waarnemen. Kortom, bent u blij met de Silent Angel Bonn N8 ethernetswitch en wilt u een stap voorwaarts maken met uw streaming audiosysteem, overweeg dan de Silent Angel Forester F1. Alleen proberen als u het geld heeft liggen, ik ben al voor de bijl gegaan.

Silent Angel Forester F1
€ 395,- | www.dimex.nl


MERK

EDITORS' CHOICE