REVIEW

Review: Skullcandy Crusher ANC - Noise-cancelling met veel extra

SAMENVATTING

Enkele unieke eigenschappen maken de Crusher ANC een bijzondere NC-koptelefoon, en dat aan een redelijke prijs. Het grootste minpunt is de lichte ruis. Je hebt die bij veel koptelefoons met actieve ruisonderdrukking, maar hier is het toch net iets luider. Tegelijkertijd heb je er nauwelijks last van bij het beluisteren van muziek, en al helemaal niet in een luidruchtige omgeving.

PLUSPUNTEN

  • Persoonlijke klank via gehoortest
  • Prima batterijleven
  • Mooie design & kleuredities
  • Sensory Bass is super bij games en films
  • Ondersteuning voor aptX HD

MINPUNTEN

  • Lichte ruis als er geen muziek speelt
  • Tile-geluid is niet heel luid
  • Sensory Bass in max-stand is overdreven

De Skullcandy Crusher klinkt misschien niet als iets dat je op je hoofd wil plaatsen, maar wacht: het is wel een noise-cancellingkoptelefoon die uitpakt met verschillende unieke functies die je elders niet vindt. Maar kan een knop om de bassen aan te passen en een persoonlijke tuning op basis van een oortest voldoende zijn om boven het maaiveld uit te steken? Rivalen zijn er genoeg…

Voordelen van ANC

Tijdens de lockdown van het voorjaar zijn wij – en vermoedelijk wel meer mensen – de voordelen van een hoofdtelefoon met noise-cancelling nog eens extra gaan appreciëren. NC-koptelefoons zaten daarvoor sowieso al enorm in de lift, maar de verkoopcijfers krijgen nu nog meer een boost. Dus als je verklaring zoekt waarom er zoveel nieuwe hoofdtelefoons opduiken die actief omgevingsgeluid bestrijden, dat is het.

Bij de vele nieuwe modellen die recent verschenen zagen we ook deze futuristisch gevormde Skullcandy Crusher ANC, die voor ongeveer 220 euro in de winkels ligt. Niet te verwarren met de ‘gewone’ en oudere Crusher Wireless-koptelefoon die enkel over Bluetooth beschikt, trouwens. Maar gegeven dat het design van de twee Crushers toch wat verschilt, is het gevaar dat je je vergist toch eerder klein.

Met zijn prijskaartje van net iets meer dan 200 euro is de Crusher ANC een middenklasser in het segment. Dat is significant goedkoper dan de high-end modellen, zoals de Sony WH-1000XM3 of Bose NCH 700, en toch ook iets prijziger dan de instappers. De Philips PH805 bijvoorbeeld. Wat krijg je nu voor dat bedrag? Enkele verrassende en zelfs unieke zaken. De belangrijkste twee: je kunt het geluid personaliseren aan de hand van een oortest en via een grote schuifknop kun je tijdens het beluisteren de bassen bijregelen. Zeker die laatste functie is er niet enkel voor muziek, maar ook voor mensen die bij het reizen gamen en films bekijken. De meeste NC-hoofdtelefoons doen niet echt veel met die doelgroepen, Skullcandy dus wel.

Moderne looks

Zoals veel van zijn soortgenoten is de Crusher ANC een hoofdtelefoon die ontworpen is voor mobiel gebruik. Je kunt het opvouwen zodat je het makkelijk kunt opbergen in de meegeleverde case. Het is een zeer degelijke ding uit stof, trouwens, met plaats voor de laadkabel en een dunne audiokabel voor als de batterij leeg is. De hoofdtelefoon is beschikbaar in verschillende kleuredities (waaronder een stijlvolle zwarte uitvoering met cognacbruine oorkussens) en is opgetrokken uit kunststof, zodat het gewicht laag kan blijven. Dat gaat niet ten koste van de bouwkwaliteit; de Crusher ANC lijkt wel stevig en kraakt niet als we het verwringen. Dat is meteen onderscheidend ten opzichte van goedkopere toestellen.

De Crusher ANC oogt een tikje futuristisch, een indruk die versterkt wordt door de drie grote knoppen aan het rechteroor en de Sensory Bass-schuifknop en een reeks felle led’s die het batterijniveau aangeven aan de linkerzijde. En dan is er nog de USB-C-poort (handig, kun je de kabel van je nieuwe smartphone gebruiken) en een aux-ingang om bekabeld te luisteren. Dat blijft een nuttige optie als je op een vliegtuig via het inflight-systeem naar een film wil kijken.

Echte knoppen

De knoppen op de Crusher NC zijn groot maar wel heel gemakkelijk op de tast te bedienen. Dat is een pluspunt. En we verkiezen bij hoofdtelefoons fysieke knoppen boven touchpads omdat je echte toetsen altijd kunt bedienen, ook als je handschoenen draagt, dus dat is een schouderklopje waard. Maar touchpad-lovers niet getreurd: Skullcandy heeft ook aan jou gedacht. Door te tikken op het linkeroor kun je de noise-cancelling inschakelen of een ambient mode activeren waardoor je toch iets meer gewaar wordt van je omgeving.

Als je van heel nabij kijkt, valt het luxegevoel wel wat weg, onder meer omdat de beugels en kleine visuele elementen die van ver weg uit metaal lijken te zijn op enkele centimeters afstand toch plastic overkomen. De oorkussens zijn wel van hoge kwaliteit en rusten zacht op het hoofd. Aangezien de hoofdband bovenaan ook goed gewatteerd is (met een vorm die iets meer koeling toelaat), verdient de Crusher ANC goede punten als het gaat om comfort. Het zit beter dan we hadden verwacht, om eerlijk te zijn.

De koptelefoonbehuizingen en oorkussens zijn wat smaller dan normaal, waardoor de Crusher ANC zich ergens op de grens nestelt tussen een grote on-ear en een kleinere over-ear koptelefoon. Wie op zoekt is naar een discreter, kleiner toestel dat subtieler op je hoofd zit, moet deze Skullcandy bekijken. Natuurlijk, die subtiliteit wordt wel wat ondermijnd door het logo van een alienschedel aan beide kanten van hoofdband. Maar van een merk met een naam als Skullcandy verwacht je ook niet veel subtiliteit, toch?

Helemaal voor jou

Je hoeft de Skullcandy-app (iOS, Android) niet te installeren als je dat niet wenst. Doe je het wel dan, krijg je wel toegang tot een aantal nuttige zaken (zoals firmware-updates) en de uithangbordfunctie van deze koptelefoon: persoonlijk geluid. Het achterliggende idee is dat ieder zijn gehoor anders is (en dat klopt, onder meer vanwege leeftijdseffecten) en een koptelefoon daar rekening mee moet houden. Anders hoor je niet je muziek zoals de hoofdtelefoonontwerper het wilde.

Skullcandy is niet de eerste die dit ontdekt. De AKG N90Q en Sony WH-1000XM3 bijvoorbeeld gebruiken testtonen om de weergave aan te passen aan de pasvorm op de oren. Want ja, ook dat heeft invloed. Wat Skullcandy doet is wel anders. Het gebruikt technologie van Audiodo, een Zweedse startup die een algoritme heeft bedacht om het geluidssignaal aan te passen aan jouw oorkarakteristieken. Om te achterhalen hoe en wat jij juist hoort, moet je in de Skullcandy een relatief uitgebreid gehoortest doorlopen. Je moet er echt wat tijd voor nemen en – vooral - een heel stille omgeving opzoeken. Per oor worden een hele reeks testtonen afgespeeld, waaronder tonen die heel stil klinken, waarbij je telkens aangeeft of je iets hoort of niet. Op basis van die bevraging creëert Audiodo een filter die de klank aanpast, en dat per oor. Het is immers heel goed mogelijk dat ene oor bepaalde frequenties beter waarneemt dan het andere.

Het klinkt heel technisch allemaal, maar in de app wordt het eenvoudig gehouden. Gewoon tikken op een button als je de toon hoort of niet. Daarna krijgt ja per oor een curve gepresenteerd, zonder uitleg of ijkpunten, maar wel met een knop zodat je meteen kunt schakelen tussen ‘uit’ en ‘geoptimaliseerd’. Zo kun je zelf bepalen wat de functie doet en of je het de moeite vindt.

Het is bovendien handig dat je de test meermaals kunt uitvoeren en meerdere profielen kunt bewaren. De eerste keer dat we dat deden was er wel wat achtergrondgeluid, waardoor we bepaalde tonen niet hoorden. Bij een latere test op een rustiger moment van de dag hoorden we meer tonen en was de persoonlijke weergave daardoor net weer anders. Is de functie echt nuttig? We denken het wel. Het feit dat we bij elke meting een iets ander resultaat kregen bewijst wel dat een algoritme maar zo goed is als de data die je het voedt, maar toch was het resultaat net iets meer in balans dan de standaardweergave. En dan bedoelen we niet enkel per se qua frequentieweergave, maar vooral er een beter evenwicht ontstond tussen links en rechts. Wat op zijn beurt de soundstage groter maakte en de muziek meer liet ‘ontsnappen’ uit je hoofd. Het is niet dat die gesloten Crusher ANC opeens het karakter van een open audiofiele hoofdtelefoon kreeg, maar dankzij de functie zet het wel een stap in die richting.

Flapperende oren

De Crusher ANC heeft nog een functie die je best bijzonder mag noemen: Sensory Bass. Je bedient het via een grote schuifknop onderaan de linkse driverbehuizing. Schuif deze knop naar boven en bassen worden aangedikt. Maar dit is niet zomaar een extra bas-knopje. Het werkt hoofdzakelijk in op heel lage tonen, waardoor je bij het beluisteren van pakweg vioolmuziek of bij het bekijken van een filmscène met enkel dialogen niet meteen iets merkt. Dat verandert meteen als er in muziek beats opduiken of die film in een hogere versnelling schakelt en actie begint. Dan krijg je een stevige portie subbas opgediend, incluis heftige fysieke feedback, een beetje vergelijkbaar met de trilfunctie op een Dualshock-controller. In zijn hoogste stand is het echt bijna overweldigend. Toen we met de Crusher naar de ‘Old Guard’ keken via Netflix op onze LG GX8-smartphone, met Sensory Bass op max-stand, sprongen we bijna uit onze stoel tijdens een vuurgevecht en even later toen een helikopter in beeld kwam tijdens de reis van Charlize Theron en Matthias Schoenaerts richting Zuid-Soedan. Het leek wel alsof onze oren flapperenden, en het neigde zelfs een beetje richting pijngrens! Wellicht werkt dit zo goed omdat de subbassen rechtstreeks aan je schedel worden aangeleverd, met dank aan een motortje dat mee in de driverbehuizing zit. Sensory Bass is een van die zaken waarvan je houdt of die je veracht, en het is wellicht ook een hoofdreden voor sommigen om net die Crusher ANC te kopen. Bij games en films is het echt een meerwaarde, als je het ons vraagt, maar dan wel in mate. Op maximale sterkte kan het echt te veel worden.

Waar ligt ‘em?

Ben je iemand die altijd zijn spullen kwijtraakt? Dan is de Tile-compatibiliteit van de Crusher ANC een echte troef. Tile is een dienst die via een app werkt en je helpt om een verloren apparaat terug te vinden. Je moet de Crusher ANC eerst registreren via de Tile-app, waarna je de koptelefoon kunt opsporen door het een luid geluid te laten spelen. Het is een goed idee, maar de speakers van de Crusher kunnen niet luid genoeg zodat je van ver kunt horen. Geen probleem als de koptelefoon pakweg op de bank ligt, maar als er een kussen of een stapel strips op ligt ga je het geluid pas van dichtbij detecteren. De meerwaarde is dus nogal relatief, zeker in een rommelig huis. Niettemin is Tile-functionaliteit een beetje een hype. Ook Bose en Sennheiser voorzien het op bepaalde hoofdtelefoons, zoals de Momentum Wireless 3.

Functies genoeg bij deze Skullcandy, maar hoe zit het met de geluidskwaliteit? Sensory Bass en de persoonlijke geluidsprofielen beïnvloeden wat je hoort uiteraard heel sterk. Toch durven we stellen dat de Crusher ANC een commercieel getuned hoofdtelefoon is, met wat zwaardere bassen die passen bij urban genres en elektronische muziek. Dat is prima als je net dat zoekt. Belangrijker is dat deze koptelefoon qua qua drivers en afregeling wel goed. Er is inderdaad een stevig basfundament voorzien, maar bassen blijven wel clean en gedetailleerd, en ze overstemmen niet hogere frequenties. Daarmee speelt de Crusher ANC speelt op een hoger niveau. Je bent niet naar bloated of opgeblazen bassen aan het luisteren en voor de rest een doffe weergave – zoals je bij goedkopere hoofdtelefoons wel eens kunt ervaren.

Vocals worden mooi gepresenteerd, merken we bij het luisteren naar ‘Meryem’, een sfeervol album (cd-kwaliteit via Qobuz) van de Marokkaanse zangeres Meryem Aboulouafa dat heel veel invloeden mengt om en soms richting triphop en trance. Nummers als het heftige ‘Retreat!’ en het trage, cinematische ‘Deeply’ klinken knap op de Crusher ANC, al vinden we wel bij die laatste dat de bassen iets overheersen als het volume echt luid staat. Spijtig dat er geen equalizer in de app zit. Als we dit album via BubbleUPnP beluisteren en daar EQ’en, komt het mooi in balans. OK, dat is veel te omslachtig voor veel luisteraars, maar het is wel een pluspunt dat de Crusher ANC dergelijke aanpassingen probleemloos verwerkt. Overigens bevestigt ook onze Huawei P30 Pro dat de Crusher ANC aptX en aptX HD ondersteunt, twee Bluetooth-codecs die een beter garantie geven op kwaliteit. Goed nieuws voor de mobiele audiofiel, die aptX HD niet vaak in dit prijssegment zal ontmoeten.

De noise-cancelling op de Skullcandy doet zijn werk, maar is zeker niet zo effectief als bij de high-end modellen. Wellicht ook omdat de passieve isolatie bij deze koptelefoon wat beperkter is, zeker vergeleken met de bijvoorbeeld de JBL Club One. Bij onze simulatie, waarbij we een YouTube-video van een treinrit door een sneeuwstorm afspelen, konden we de typische spoorgeluiden nog waarnemen als er geen muziek door de koptelefoon speelde. Als je wel naar een film kijkt of muziek beluistert, verdwijnt het treingeraas bijna compleet naar de achtergrond. Opmerkelijk: stemgeluiden worden wel heel goed geëlimineerd. De Crusher ANC lijkt ons dus een goed keuze voor in een open kantooromgeving of als je tijdens het pendelen altijd naar iets luistert. Reizigers die een NC-koptelefoon gebruiken om wat uit te rusten en niets afspelen, kiezen beter voor een zeer effectieve noise-cancelling hoofdtelefoon zoals het Sony-topmodel.

Conclusie

Enkele unieke eigenschappen maken de Crusher ANC een bijzondere NC-koptelefoon, en dat aan een redelijke prijs. Het grootste minpunt is de lichte ruis. Je hebt die bij veel koptelefoons met actieve ruisonderdrukking, maar hier is het toch net iets luider. Tegelijkertijd heb je er nauwelijks last van bij het beluisteren van muziek, en al helemaal niet in een luidruchtige omgeving. De NC kan echter niet het luidste omgevingslawaai elimineren. De Sensory Bass-knop is wel helemaal te gek. In zijn hoogste stand is het bij muziek waanzinnig veel overkill, zelfs voor een overtuigende basshead, maar in een lagere stand is het bij films en games een geweldige bonus. Voor Netflix in de trein of het vliegtuig is deze koptelefoon zeker een aanrader.

Skullcandy Crusher ANC
219 euro | www.skullcandy.com
Beoordeling 4 op 5


EDITORS' CHOICE