REVIEWComo Audio

Review Como Audio Solo + Ambiente + Turntable set

SAMENVATTING

Como Audio is een geweldig merk, met authentieke audioaspecten. De combinatie van de Solo, Ambiente en de Bluetooth Turntable zorgen voor een hoge fun factor. Zijn er minpuntjes? Tuurlijk, maar dat maakt het plezier en avontuur van muziek op de Como Audio er niet minder om.

PLUSPUNTEN

  • Kwaliteit platenspeler
  • Eenvoudige bediening
  • Plug and Play pakket
  • Hoge Fun Factor

MINPUNTEN

  • Brom platenspeler
  • Beperkt in upgraden

Como Audio is voor de lezers van HIFI.NL bepaald geen vreemde. We hebben regelmatig contact gehad met Tom DeVesto, en hebben je eerder bovendien uitgebreid kennis laten maken met de Como Audio Musica. Het label ‘tafelradio’ was daarbij een behoorlijk understatement. Maar de lijn van producten is groter. Como Audio heeft namelijk ook een platenspeler in het assortiment. Dat vraagt natuurlijk om een review.

Como Audio

Como is een relatief nieuw merk, maar heeft wel diepe wortels in de audio. Er zit immers een man met een visie achter: Tom DeVesto. Een ‘compleet’ nieuw merk op de markt brengen, die voornamelijk door Sonos wordt gedomineerd, dat vraagt om een set ballen. Als wij dan kijken naar de producten en de kwaliteit ervan, dan hebben wij bewondering voor Como Audio. Dat cd en vinyl niet dood zijn, dat weten wij als audioliefhebbers. En Como Audio weet dat ook. Maar dan wel met een future proof-touch.

Persoonlijk wilden we graag met de Como Audio Bluetooth Turntable aan de slag, maar dan wel in volledige Como-modus. Hoe dan? Met een complete set! De Solo + Ambiente + Turntable. Dat is dus een Solo met extra speaker én een draaitafel: een set die de gebruiker voorziet van heel veel mogelijkheden.

De Solo wordt met de extra Ambiente speaker een echt stereosysteem, met vrijwel alles aan boord: multiroom audio, streaming audio, Spotify, DAB+, USB, hoofdtelefoon aansluiting, Bluetooth, klok en alarm, 2x stereo ingang(3.5mm), kleurenscherm, wifi, optische ingang en een 30 Watt klasse-D versterker voor de aansturing van het 2-wegsysteem. De Solo komt in in 4 uitvoeringen, voor ieder een passende kleur voor het interieur.

Dat brengt ons op het tweede product in deze set. Deze draaitafel heeft geen andere naam dan Bluetooth Turntable. dus daar had Como nog wel een peppy naam voor kunnen verzinnen. Als we een suggestie mogen doen: de Limoncello? De draaitafel zelf zit goed in elkaar. We zien dat de arm lijkt op een model van Pro-Ject, wat doet vermoeden dat daar onderdelen van afkomstig zijn. Uiteraard geeft Como Audio er wel een eigen draai aan. Een zwaar stalen plateau, slipmat en een stofkap. Ook treffen we een Ortofon OM10 element aan. Een ingebouwde phonostage en Bluetooth-functionaliteit maken het redelijk future-proof, en dat biedt mogelijkheden. De Como Audio Bluetooth Turntable is dan ook draadloos aan te sluiten op de Solo.

Starten en rijden maar

De set uitpakken, neerzetten en instellen heeft maximaal 30 minuten aan tijd gekost. Gek genoem nam het instellen de meeste tijd in beslag. Dat heeft te maken met de knoppen aan de voorkant van de Solo; dat zijn zowel draai- als klikknoppen. Het scherm is geen touchscreen, hoewel het uiterlijk toch anders doet vermoeden!

De Ambiente stereospeaker is aan te sluiten met een enkele RCA-kabel. Deze zit vast aan de speaker. Om verbinding te maken met het wifi-netwerk, moeten we met de knoppen draaien en klikken. Het geeft een beetje het gevoel van een sms’je maken op een Nokia 3310. Maar als we eenmaal verbinding hebben, dan is het ingesteld. We worden begroet met de melding dat er een systeem update is. Het is altijd goed om met internet verbonden systemen up to date te houden. Na de update worden we alleen wel verrast: we mogen de Solo helemaal opnieuw instellen! Er is niks bewaard gebleven. Dat is wel een puntje om te verbeteren. Het is wel weer gemakkelijk om meteen de app te downloaden, beschikbaar voor Android en iOS.

De knoppen aan de voorkant hebben een groot voordeel: snelle, eenvoudige bediening. Was het instellen iets lastiger, zo eenvoudig is dan weer de bediening met diezelfde knoppen. Zo wordt het ook duidelijk waarom hiervoor gekozen is. We moeten wel even doorkrijgen welke knop wat doet, maar dat hebben we zo onder de knie. Dit is een sterk punt voor mensen die geen zin hebben in gedoe met een app op de telefoon. Daarnaast zit er ook afstandsbediening bijgeleverd. We kiezen onze favoriete radiostations, onze muziekserver is gekoppeld en we sluiten de platenspeler aan. Die is vrijwel klaar voor gebruik. Het is wel aan te raden om de afstelling te controleren. Ook een controle om te kijken of de platenspeler waterpas staat is een stap in dit proces. We sluiten het geheel aan met de bijgeleverde kabel en verloopstekker. Zo is de platenspeler aan te sluiten op de Solo. De transparante RCA-kabel verloopt dan naar een 3.5 mm stekker. 

Nu horen we jullie al denken: "Dat is toch niet goed?". En daar hebben jullie helemaal gelijk in. Een keten is zo sterk als de zwakste schakel, en dat geldt ook voor audiosystemen. De voorkeur heeft een kabel waar het verloop al in zit en die uit één geheel bestaat. Maar dit is wat Como Audio erbij leverde, dus dit is waar wij het mee testen. Gelukkig laat het hoofdkantoor weten het product vanaf deze zomer met een andere kabel te leveren, waardoor er geen verloop meer nodig is. Nu rest ons alleen nog een espresso en een luistersessie.

Muzikale Fun Factor

"Het is een woensdagochtend, 07:00 uur. De aan-knop van de Solo wordt ingedrukt. De voorkeursknop 1 en Q-music is te horen over de speakers. Op het scherm verschijnt het logo van het radiostation. Ondertussen wordt de koffiemachine aangezet en wordt de woonkamer gehuld in de geur van verse espresso." 

Zo heeft de Como Audio-set de laatste weken haar intrede gedaan, in een dagelijks ritme. De acceptatie in zo'n vast ritme kan een lastig proces zijn. In het geval van de Como Audio Solo, Ambiente en de Turntable was dat vrij organisch; binnen een dag was het al heel natuurlijk om even de radio aan te zetten of om even een cd vanaf de server aan te zetten. En dat is bij sommige producten nog wel eens andere koek. (Even onder ons; de Solo, Ambiente en Limoncello klinkt toch veel beter?). Een vergelijk met Sonos of Bluesound is dan ook snel gemaakt. Maar daar komen we later even op terug.

De stap om even muziek aan te zetten, is slechts een druk op een knop verwijderd. In de dagen dat er veel thuis gewerkt wordt, merken we bovendien dat we ook meer muziek luisteren. Het was vooral in de ochtend veel radio, en vanaf de lunch ging er muziek via Spotify of de server aan. Rond het avondeten kwamen de ronde zwarte schijven tevoorschijn en werden er, onder het genot van een glas wijn, verschillende lp's geluisterd.

Het gemak en de "Fun Factor" zijn bij deze set erg hoog, en juist dat maakt muziek luisteren zo leuk. Iets wat we bij de Crosley ook al tegenkwamen. Maar wat bedoelen we daar dan precies mee? Het is vaak een combinatie van verschillende factoren. Denk aan het product, de prijs van het product, het bedieningsgemak, de juiste muziek en de tijd of plaats. De Solo blinkt uit in het gemak. Knop indrukken en luisteren. Waar we vaak met multiroom of slimme speakers tegenaan lopen, is de smartphone. Die moet vrijwel altijd in de hand worden genomen om andere muziek op te zetten. Dan worden we vaak weer verleid om toch even die mail te lezen, of die post op Instagram of Facebook te bekijken. Die afleiding is er met de Como Audio Solo niet. Het brengt je als gebruiker met een modern systeem toch terug naar een periode van ongecompliceerde muziekbeleving. Uiteraard is er wel een app beschikbaar, maar als we die gedurende de gehele periode vijf keer gebruikt hebben, dan is het veel. Combineer dat gemak met de geluidskwaliteit en de cirkel is compleet.

Met de draaiknop scrollen we door de muziek op de server, totdat we een album tegenkomen waarvan we denken 'ja, lekker'. Een goed voorbeeld is de Buena Vista Social Club, met het gelijknamige album uit 1997. Het album bezitten we in Flac, hi-res. De Como speelt dat gewoon af. En de verrassing is des te groter als we horen dat de weergave beter is dan verwacht. De zang en instrumenten zijn helder en hebben een duidelijke plek in de kamer. We horen wel een iets aangedikt mid-laag/laag. Dat komt met name omdat de behuizing moet compenseren. Verwacht dus geen audiofiele prestaties. Het is meer te vergelijken met een heerlijke warme appeltaart van Oma. Bij die appeltaart zijn alle smaken samengekomen en vormen samen het geheel. Zo is de audioprestatie van de Solo en de Ambiente ook te vergelijken. We horen echt muziek. We horen niet de zang en instrumenten los van elkaar. We horen ook geen verschillende niveaus, we horen gewoon muziek, als één geheel. Rechttoe, rechtaan.

Het plezier vinden we ook terug als we een paar lp's erbij pakken. Het album 21 van Adele en Forever Dreaming van Myles Sanko, bijvoorbeeld. Adele heeft geen introductie nodig. Myles Sanko is een Britse soul en jazz zanger. Hij timmert sinds 2013 hard aan de weg en heeft onder meer op North Sea Jazz opgetreden. We zetten het gelijknamige nummer Forever Dreaming op. We zijn op zoek naar de swing die in dat nummer zit. Met een goed audiosysteem is stilzitten moeilijk en word je gegrepen door de melodie. We horen duidelijk de blazers die de melodie vormgeven. Hier is inderdaad die swing te horen die we zoeken. Er zit wel een kleine maar aan. De muziek klinkt goed, beter dan je zou verwachten. We missen alleen hier en daar wat body. Net dat beetje kracht eronder dat zorgt voor overtuiging. Als we Adele opzetten, luisteren we graag naar die krachtige uithaal. Turning Tables is hier een zeer geschikt nummer voor. Ook wel toepasselijk qua naam. Adele kan met haar zang enorm veel emotie overbrengen. Op de Como Audio Solo en Bluetooth Turntable is dat ook hoorbaar. We voelen de emotie en de uithaal is meer dan voldoende zuiver. Voor een 2-weg systeem zet de Solo samen met de Turntable een goede score neer. Al zit er meer kwaliteit in de Turntable dan de Solo kan weergeven.

Recht door zee

Nu wil je als lezer natuurlijk weten wat het kost en of het dat exorbitante bedrag wel waard is. Laten we eens beginnen met de doelgroep. Voor wie is zo een set nou interessant? Ben jij die persoon die op zaterdag voor de derde keer wordt lastiggevallen door de buurvrouw, omdat ze niet op kan houden over hun nieuwe Sonos speaker? En dat ze nu ook audiofielen zijn, want ze hebben meer dan 1000 euro uitgeven aan audiospullen, maar ze moeten nog even door sparen voor de subwoofer. Waardoor jij je afvraagt of je de fles rode wijn in hand in één teug leeg zou kunnen drinken, als je maar niet meer naar je buurvrouw hoeft te luisteren? Gefeliciteerd! Je behoort tot de doelgroep voor Como Audio! Ze hebben een uitgebreid assortiment voor multiroom audioproducten. Audioproducten gemaakt van hout. Verkrijgbaar in 4 verschillende kleuren, zoals walnoot. Het is gemaakt voor mensen die wel de audiokwaliteit willen, maar geen Sonos. En met name ook het gemak ervan. Gewoon even wat muziek aanzetten. Muziek voor tijdens het koken, of voor lekker op de bank met een wijntje.

De set als geheel is zeer uitgebreid en voorbereid op de toekomst. De tv is er ook op aan te sluiten met een optische kabel. De kabel was met de platenspeler wel een zwakke schakel. Die bleef niet goed zitten en het verloopstukje zorgde ervoor dat we niet alle aansluitingen aan de achterkant konden gebruiken. De Bluetooth aansluiting zorgde voor meer vrijheid. We konden de platenspeler ook ergens anders neerzetten, op iets grotere afstand. Het nadeel is dat de kwaliteit van de verbinding niet altijd geweldig was. Een lichte brom was bij het aanzetten van de platenspeler hoorbaar. Zodra de muziek begon hebben we niks meer gehoord. Er zit bij de platenspeler een eenvoudige adapter bij geleverd. Dit zou de brom kunnen verklaren. Het is vaak terug te leiden naar stroom of aarde. De adapter is te vervangen voor bijvoorbeeld een Sbooster. Dit zal ook een sprong vooruit zijn in de geluidskwaliteit. Tevens was de brom meer aanwezig met Bluetooth dan met bekabeld luisteren, maar voor de volledigheid nogmaals: de bekabeling van de testset verschilt van hoe het product inmiddels geleverd wordt, en volgens de fabrikant is de connector en de aarding oorzaak van de brom in deze opstelling. 

Nu hebben wij voornamelijk de bediening aan de voorkant gebruikt, maar er is ook een app. Die zou nog wat puntjes op de i kunnen gebruiken. Bij het opstarten staat er waarschijnlijk een tip, maar dat is in een andere taal. Dus dat kunnen we niet lezen.

Dat brengt ons op de prijs. Voor de Como Audio Solo betaal je 399 euro, voor de Bluetooth Turntable betaal je 499 euro en voor de Ambiente nog eens 129 euro. Dat brengt de totaalprijs op 1027 euro. Is het die prijs waard?

Als vergelijk zou je ook 2x een Sonos Five of een Bluesound Pulse Mini kunnen aanschaffen, maar dat is tegelijkertijd ook niét te vergelijken. Het mist de uitstraling en charisma van de Como Audio. De Fun Factor! Het plezier en dat is nou juist wat muziek luisteren zo verslavend maakt. Een ander perspectief kan ook de bediening zijn. Dit systeem is ook zeer geschikt voor mensen die niet met een smartphone hun audio willen aanzetten of bedienen. Het zou nog aantrekkelijker worden als Como Audio er een set of bundel van maakt, inclusief een mooie setprijs, dan zijn we helemaal blij.

Conclusie

Como Audio is een geweldig merk, met authentieke audioaspecten. De combinatie van de Solo, Ambiente en de Bluetooth Turntable zorgen voor een hoge fun factor. Tel daarbij op dat de bediening zeer eenvoudig en gemakkelijk is. Een smartphone of tablet is voor het gebruik niet verplicht. Zijn er minpuntjes? Tuurlijk, maar dat maakt het plezier en avontuur van muziek op de Como Audio er niet minder om.

Como Audio
Combi: € 1.027 | como-audio.nl 
Beoordeling: 4 / 5

MERK

EDITORS' CHOICE