REVIEWAudioQuest

Review: AudioQuest PowerQuest 2 en 3 stroomfilters

SAMENVATTING

Indien u om prijstechnische redenen nog niet over een kwalitatief goed stroomfilter beschikt, dan is deze nieuwe PowerQuest-lijn een uitstekende keuze. Door de scherpe prijsstelling, interessante functionaliteit en de gemonteerde AudioQuest stroomkabel behoort deze PowerQuest serie tot een van de stroomfilters met de beste verhouding tussen prijs en prestatie van dit moment.

PLUSPUNTEN

  • Perfecte prestaties
  • Gunstige prijsstelling
  • Veel functionaliteit
  • Inclusief uitstekende NRG-stroomkabel

MINPUNTEN

  • (in dit prijssegment: geen)

De AudioQuest PowerQuest 2 en 3 zijn twee nieuwe stroomfilters van het Amerikaanse merk. De recent geïntroduceerde modellen zijn gebaseerd op dezelfde Ground Noise Dissipation System technologie die is toegepast in de Niagara topmodellen. De PowerQuest 2 en 3 zijn echter minder hoog gepositioneerd en daarmee gericht op een breder publiek.

AudioQuest stroomoplossingen

AudioQuest timmert flink aan de weg op het gebied van haar netstroom producten. Naast de prima presterende instapmodellen onder de stroomkabels levert de fabrikant met haar premium Storm-Series een van de best presterende stroomkabels in de hifi-industrie. Ook de meer recente Niagara stroomfilters kunnen zowel vriend als vijand overtuigen. Niet voor niets kiezen veel specialisten tijdens luistersessies voor de Niagara 5000 en 7000 Ground Noise Dissipation Systems. Ook onder ons hifi-recensenten valt de keuze steeds vaker op een oplossing uit de inmiddels zeer geliefde Niagara productlijn. Het is dus niet verwonderlijk dat deze uitstekend presterende technologie geleidelijk doorstroomt naar lager gepositioneerde modellijnen zoals de recent geïntroduceerde PowerQuest 2 en 3 stroomfilters.

Onderling verschillen de ‘twee’ (foto boven) en de ‘drie’ niet heel erg veel van elkaar. De ‘drie’ heeft meer power outlets en is hiermee geschikt voor een AV-set tot acht componenten, terwijl de ‘twee’ een maximum van zes componenten kan voeden. De werking en prestaties zijn overeenkomstig. Wat wij vooral prijzen bij deze PowerQuest modellijn is dat de fabrikant handige USB-laadpoorten heeft geïntegreerd. Hiermee houdt u enerzijds waardevolle contactdozen vrij en anderzijds blijft de netstroom door het ontbreken van USB-netadapters bespaard van verdere ongewenste netvervuiling. Ook zijn beide modellen voorzien van een permanent bevestigd AudioQuest Directional Optimized stroomkabel met een Concentric Geometry bouwwijze en een lengte van 2,1 meter.

Deze bekabeling heeft drie geleiders van Long Grain Copper, hetzelfde materiaal dat AudioQuest ook toepast bij haar NRG netstroomkabels. Direct uit de verpakking levert deze power conditioner bij u thuis dus ook de kwaliteit zoals Garth Powell van AudioQuest dit voor u bedoeld heeft. 

Bij een dergelijke interessante positionering kunnen we logischerwijze compromissen in bouwkwaliteit verwachten. Waar de behuizing van de Niagara modellen geheel van metaal is, zijn de behuizingen van de PowerQuest modellen van kunststof om het gewenste prijsniveau te kunnen behalen. Waarin bemerken we dit? Wanneer we onze fasedetector in de gevoeligste stand op een afstand van 1,5 tot 2 centimeter van de zijkant van de behuizing houden, licht deze rood op. Dit houdt in dat dit type behuizing RFI niet 100% tegenhoudt. Om het in de juiste context te plaatsen: de schermen van onze iMac’s piepen al op een afstand van 35(!) centimeter. Hierom maken we ons beslist geen zorgen over de materiaalkeuze van de behuizing. Maakt u bovendien gebruik van kwalitatief goede en afgeschermde bekabeling zoals de AudioQuest Y en Z Series, dan zult u hier in de praktijk al helemaal geen nadelen van ondervinden in de geluidskwaliteit.

Functionaliteit PowerQuest 2 en 3

De PowerQuest modellen hebben een opvallende vormgeving. De filters kunnen zowel plat op de vloer worden gelegd, met een voet op de kant worden gezet en kunnen zelfs stevig met schroeven aan de muur worden bevestigd. Hiermee kunt u de PowerQuest zelfs in de meest krappe situaties toepassen. Zo bieden deze stroomfilters een unieke propositie. De PowerQuest 2 heeft de netstroom sockets heel slim in de zijkant gesitueerd. Hiermee past deze ‘twee’ plat op de grond heel gemakkelijk onder een dressoir of AV-meubel. Op zijn kant kan deze probleemloos achter een hifi-set of kastje worden neergezet. De ‘drie’ heeft zowel sockets in de zijkant als in de bovenzijde van de behuizing. Hiermee kunt u de bekabeling in sommige situaties nog eenvoudiger naar de verschillende AV-componenten leiden.


De PowerQuest 2 heeft in totaal zes netstroomaansluitingen. De 4K/8K Video Optimized Linear Filter uitgang is geoptimaliseerd voor uw 4K of 8K televisie of Blu-ray speler. Twee ‘High Current’ uitgangen zijn geschikt voor een krachtige A/V receiver of actieve subwoofer. De overige drie ‘Linear Filter’ uitgangen zijn bedoeld voor audio- en videobronnen zoals streamer, cd-speler, computer of netwerkswitch. Tenslotte is deze powerconditioner voorzien van twee handige USB-laadpoorten voor telefoon of tablet.

De PowerQuest 3 (foto boven) heeft in totaal acht netstroomaansluitingen. Twee zijn geoptimaliseerd voor uw televisie en Blu-Ray speler. Ook heeft de ‘drie’ twee ‘High Current’ uitgangen voor krachtige (eind)versterkers, voor- en eindversterkercombinatie of subwoofer. De overige vier ‘Linear Filter’ uitgangen zijn net als bij de ‘twee’ bedoeld voor (digitale) bronnen, computers of netwerkproducten. Tenslotte is deze stroomfilter voorzien van maar liefst vier USB-laadpoorten voor telefoon of tablet. 

Beide PowerQuest filters zijn uitgerust met een overspanningsbeveiliging die uw componenten beschermt door af te schakelen bij te grote stroompieken en wanneer de netspanning langer dan 25 milliseconden de 270 volt overschrijdt. Zelfs bij de meest spookachtige onweersbui kunt u dus met een gerust gevoel in uw warme mandje blijven liggen. De PowerQuest 3 heeft ten opzichte van de ‘twee’ nog een extra methode van protectie voor uw kostbare streaming audio en video apparatuur. Steek uw RJ45 netwerkkabel eenvoudig in de PowerQuest 3 en steek vervolgens de uitgaande kabel in de switch die alle A/V apparatuur bedient. Zodoende wordt uw apparatuur ook optimaal beschermd tegen overspanning via het (thuis)netwerk. Mocht de PowerQuest in protectie schakelen, dan kunt u dit eenvoudig via de LED’s in de behuizing aflezen, waarna u de ‘Surge Protection’ met een simpele druk op de knop kunt resetten.

Geluidskwaliteit

Ten opzichte van een kwalitatief goed merkloos stekkerblok voor hi-fi toepassing bemerken we op verschillende vlakken een aanzienlijke toename in geluidskwaliteit. In onze setup bemerken niet alleen een marginale toename in soundstage, focus en ruimtelijkheid. We ervaren in totaliteit vooral een ‘strakker omlijnd plaatje’ waarbij de toename van diepte in het geluidsbeeld duidelijk is waar te nemen. Door de lagere ruisdrempel (volgens de fabrikant tot 22 decibel!) is de achtergrond stiller zodat details uit de achtergrondruis worden gelift en hiermee krijgen we het idee dieper in de achtergrond te kunnen ‘kijken’. Het geluidsbeeld wordt, mede hiermee, rustiger en veel muziekalbums worden aangenamer om naar te luisteren.

Diegenen die al bekend zijn met de netstroomproducten van AudioQuest behoeven vast geen betoog over de positieve effecten ervan op de klankeigenschappen van uw hi-fi componenten. Op dit vlak maken deze nieuwe PowerQuest producten ook geen verschil. Koud uit de doos ervaren we al een flinke toename in dynamiek, impact in het laag, midrange definitie en vooral in de totale muziekbeleving. Wanneer we heel eerlijk zijn, zijn we onder de indruk van het muzikale karakter waarmee onze uiterst neutraal getunede Bryston referentie set in combinatie met beide PowerQuest modellen onze muziekalbums afspeelt.

Beter beeld

De PowerQuest power conditioners leveren niet alleen op het auditieve vlak betere prestaties, ook bij de beeldkwaliteit ondervinden we hier in onze setup de voordelen van. Wanneer we de voor beeld geoptimaliseerde uitgang van de PowerQuest gebruiken voor onze 65-inch 4K LG OLED, krabben we meermaals achter onze oren. We bemerken bij onze televisie een substantiële toename in beeldstabiliteit en dynamisch bereik. Donkere passages worden donkerder, huidtinten worden ‘echter’ en de lichte passages ‘poppen’ er duidelijker uit. Kleuren komen voller over en hiermee is het gehele visuele plaatje vooral levendiger dan wanneer we onze OLED direct in het stopcontact in de muur prikken. Jammer dat onze LG OLED geen C7 netspanningsaansluiting heeft, anders hadden we de OEM-stroomkabel van de televisie beslist vervangen voor een AudioQuest Y2 of Z2 stroomkabel voor een optimale beeldkwaliteit.

Eindoordeel

Met de komst van Garth Powell bij AudioQuest brengt de fabrikant het ene na het andere uitstekend presterende netstroomproduct op de markt. Recent hebben we de uitstekende Niagara 1200 power conditioner gereviewd en met dit in het achterhoofd kunnen we niet gelukkiger zijn met de introductie van deze nieuwe zeer betaalbare PowerQuest modellijn. Op het gebied van prestaties? Hier zullen de Niagara 1200 en PowerQuest 2/3 bij veel muziekliefhebbers met sets tot zo’n tienduizend Euro in de praktijk niet heel veel voor elkaar onder doen. Wilt u een stapje hoger, maar vallen de Niagara 5000 en de 7000 buiten uw budget, dan is de Niagara 3000 wellicht een interessante keuze. Deze wordt medio april verwacht (en momenteel voor HIFI.NL getest, red.).

Qua functionaliteit hebben de PowerQuest modellen meer te bieden en de prijsstelling is bijzonder interessant voor een bredere doelgroep. De PowerQuests worden bovendien geleverd inclusief een kwalitatief hoogwaardige netstroomkabel, zodat u hiermee een significante som aan Euro’s uitspaart. Wanneer we de propositie van deze PowerQuest modellen tegen het licht houden kunnen we niet anders concluderen dat AudioQuest hiermee een scherp geprijsd aanbod doet.

Maakt u gebruik van hoogwaardige netstroombekabeling, maar gebruikt u hierbij nog steeds goedkope stekkerdoos, dan is er beslist meer aan geluidskwaliteit te behalen. Wanneer wij onze fasedetector proefondervindelijk bij een premium afgeschermde stroomkabel houden die in een willekeurige cheapy plastic huis-tuin-en-keuken stekkerdoos met randaarde(!) is gestoken, bemerken we dat de geaarde afscherming bij sommige varianten toch nog wordt vervuild door RFI. Al is dit bij ons slechts presterende exemplaar wel minimaal. Wanneer dit echter het geval is, ondervindt de gehele audio/video keten hier hinder van. Dit is precies iets dat we met premium kabels juist proberen te voorkomen. Een goede stroomfilter zoals de PowerQuest is bij gebruik van premium bekabeling dan ook geen overbodige luxe.

Conclusie

Indien u om prijstechnische redenen nog niet over een kwalitatief goed stroomfilter beschikt, dan is deze nieuwe PowerQuest-lijn een uitstekende keuze. Door de scherpe prijsstelling, interessante functionaliteit en de gemonteerde AudioQuest stroomkabel behoort deze PowerQuest serie tot een van de stroomfilters met de beste verhouding tussen prijs en prestatie van dit moment. 

AudioQuest 
PowerQuest 2 - € 249
PowerQuest 3 - € 349
Beoordeling: 5 uit 5
www.audioquest.com

MERK

EDITORS' CHOICE