REVIEWCyrus

Review: Cyrus One Cast - Slimme versterker voor een slim huis

SAMENVATTING

Zoek je een alles-in-één-versterker die goed klinkt en uitgerust is om de meeste speakers aan te sturen? Dan zit je met de Cyrus One Cast aan het goede adres. Het heeft veel troeven die in de smaak zullen vallen bij lui die met één apparaat (en twee luidsprekers) meteen alles willen oplossen qua audio: muziekweergave via streaming, tv-geluid en zelfs het beluisteren van vinyl.

PLUSPUNTEN

  • Integratie met Google-platform en Chromecast
  • HDMI-ARC en degelijk phono-luik
  • Scherpe prijs voor wat je krijgt
  • Lichtwarme, krachtige versterking

MINPUNTEN

  • Geen blikvangend design (maar wèl degelijk gebouwd)

De zoektocht naar een versterker die past in een slim huis is ingezet. Maar wat moet zo’n toestel eigenlijk kunnen? Met de ondersteuning voor Chromecast, stembediening via Google Assistant en HDMI-ARC op de compacte, veelzijdige One Cast heeft het Britse Cyrus Audio een kant-en-klaar antwoord.

Cyrus One Cast

Een versterker die 2 x 100 Watt, quasi oneindige streamingmogelijkheden en bediening per stem belooft? Dat moet wel een fors ding zijn. Althans, dat verwacht je ergens wel. Maar de Cyrus One Cast is juist een zeer compact apparaat, wat ook helemaal past bij een toestel dat bestemd is voor een moderne woonkamer.

Kenners van het Britse merk zullen van hun kant natuurlijk niet zo verbaasd opkijken, want Cyrus is al jaren een voorvechter van het idee dat hifi-toestellen best wat kleiner en discreter mogen zijn. Met de One Cast wordt eigenlijk gewoon de volgende, logische stap gezet van wat het merk allang doet. Het interessante is dat je met dit toestel (plus twee luidsprekers naar keuze) een muzieksysteem krijgt dat de slimme functies biedt van een draadloze speaker – maar met een veel betere geluidskwaliteit. De One Cast nestelt zich dus in de rij tussen andere woonkamervriendelijke supergeïntegreerde versterkers, zoals de NAD M10, Devialet Expert Pro 140 en de Arcam SA30, maar dan een lagere prijs.

Dit is een hifi-versterker die helemaal past bij iedereen die muziek beluistert via een streamingdienst. Maar het apparaat heeft ook aanzienlijk meer in zijn mars. Dankzij de HDMI-ARC-ingang kan de Cyrus-versterker een stevige upgrade aan je tv-avond geven, bijvoorbeeld. Het bezit ook een echte phono-ingang, wat het aansluiten van een draaitafel heel eenvoudig maakt. Nu dat je veel mensen hebt die streamen en vinyl luisteren – maar tegelijkertijd geen zin hebben in een uitgebreid muzieksysteem – is dat een bijzonder slimme zet. ‘Slim’ is overigens een treffend woord om bij deze veelkunner te plaatsen.

Google is de intelligente keuze

Als je de mogelijkheden van de One Cast overschouwt, realiseer je vlug dat het eigenschappen bezit die heel logisch en up-to-date zijn. De Britten kozen ervoor om geen energie te steken in het ontwikkelen van een eigen streamingplatform, maar bouwden wel Google’s Cast-software in. Geen eigen streamingsoftware dus, maar wel inhaken op een breder platform. Er valt voor beide aanpakken wel iets te zeggen, maar één voordeel is reeds na enkele seconden merkbaar: steek de One Cast in het stopcontact en je kunt al naar muziek luisteren. De benodigde ondersteuning voor het casten (of Chromecast) zit immers ingebakken in de apps van nagenoeg elke streamingdienst: Spotify, Apple Music, YouTube Music, Tidal, Qobuz, en nog vele anderen. TuneIn bijvoorbeeld, waardoor je ook heel eenvoudig je favoriete radiozender via het internet kunt beluisteren.

Het Chromecast-platform zit buitengewoon goed in elkaar. Zo detecteren de app van je muziekdienst en de One Cast elkaar automatisch. Er verschijnt een cast-icoon in je muziekapp waarop je twee keer moet tikken om muziek te horen; één keer om de lijst van beschikbare toestellen weer te geven, één keer om de One Cast te kiezen. De keuze voor streaming op de wijze van Google levert ook bijkomende voordelen die moeilijk te dupliceren zijn met een eigen platform. Vlot instellen bijvoorbeeld.

Een toestel met casting aan boord, zoals de One Cast, stel je eenvoudig in via de Google Home-app op je smartphone of tablet (Android of iOS). Om de Cyrus-versterker met je draadloos netwerk te verbinden, neem je gewoon de Home-app erbij en stel je een nieuw apparaat in. Dat is een kwestie van een paar stappen te doorlopen, waarbij je ook aangeeft dat het apparaat moet verbinden met je WiFi. Je hoeft zelfs geen wachtwoord in te geven; eenvoudiger kan haast niet. Overigens heb je ook een tweede manier om de One Cast met je netwerk te verbinden: via de WiFi-instellingen van een iPad of iPhone zie je de versterker opduiken als AirPlay-apparaat dat je zo kunt koppelen. Even aantikken op je iPad en de Cyrus ontvangt de WiFi-gegevens.

In de Home-app van Google kun je bovendien basale dingen regelen (zoals het volume) en het toestel in een groep stoppen met andere Chromecast-apparaten. Je kunt bijvoorbeeld een groep aanmaken met de naam ‘Beneden’ met de Cyrus-versterker in de woonkamer, een Harman Citation-speaker in de keuken en een Naim Mu-so Qb in de eethoek. Kies je in een app als Qobuz voor ‘Beneden’ bij het casten, dan speelt je muziek synchroon in die drie kamers. In de praktijk werkt dat heel goed. Wil je terug naar enkel afspelen op de One Cast, dan druk je gewoon weer op dat cast-icoontje in je muziek-app en selecteert je het Cyrus-toestel.

"Hey, speel muziek”

Een laatste pluspunt van het Google-platform is iets dat je oftewel bijna-magisch zal vinden oftewel helemaal onbelangrijk: spraakbediening. Om dit te gebruiken heb je een apparaat nodig met een microfoon. Dat kan een slimme speaker met casting zijn (zoals de Harman Citation-luidsprekers of een Sonos Beam) of een apparaat van Google, zoals de kleine Nest Mini van circa 50 euro die wij voor onze test gebruikten. Dus samengevat: de Cyrus One Cast heeft zelf geen microfoon, maar via een ander hulpapparaat kun je hem wel met spraak bedienen.

Hoe pak je dat in de praktijk aan? In onze testruimte plaatsen we een Google Nest mini dicht bij onze luisterstoelen. Extreem dicht hoeft niet, omdat de microfoons van de Nest ontworpen zijn om stemmen op een grotere afstand te detecteren. Maar eens je muziek luid begint te spelen, is het toch handig dat de Mini niet helemaal aan de andere kant van de ruimte staat. Zoals de naam aangeeft is een Mini iets heel compacts (maar nog wel sierlijk vormgegeven), dus echt in de weg staat het nooit.

Een volgende stap is in de Google Home-app bij de instellingen van de Mini aangeven dat de Cyrus-versterker de ‘standaard muziekspeaker’ is. Dat is optioneel, maar als je dit instelt hoef je bij spraakbevelen niet langer aan te geven dat ze betrekking hebben op de One Cast. Je kunt gewoon kort “Volume verlagen” of “Speel Billie Eilish” zeggen, in plaats van altijd “op de Cyrus” er aan toe te voegen. Ook goed om weten: je geeft de One Cast de naam die jij wil. Dat kan “Cyrus” zijn, zoals in ons voorbeeld, maar evengoed “muzieksysteem” of “woonkamer”. Tip: kies iets dat makkelijk en snel te zeggen is. Stel je dat een groep gedefinieerd hebt met de naam ‘Beneden’, dan kun je ook “Speel Tame Impala op Beneden” uitspreken. Waarna je tracks van de Australische band op alle gegroepeerde speakers hoort spelen. Handig.

Het Google-platform zit qua spraak soms wel gek in elkaar. Het casten van muziek kan vanuit de apps van nagenoeg elke muziekdienst. Speel je een album via Qobuz af en je zegt “Next track”, dan ga je gewoon naar het volgende nummer. Maar als je muziek aanvraagt via een stemcommando (“Speel David Bowie”, bijvoorbeeld), dan zal Google overschakelen naar de streamingdienst die je in Google Home hebt geselecteerd. De opties in Home zijn echter beperkter; je kunt enkel kiezen uit YouTube Music, Google Play Music of Spotifiy (Premium-abonnement vereist). Kortom, als je denkt die stembediening vaak te gebruiken is een Spotify-abonnement wel handig. Of je kiest je muziek via de telefoon en gebruikt spraakbevelen vooral om het volume te veranderen.

Het Google-platform is trouwens een heel stuk breder dan muziek luisteren. Via de Google Home-app verbind je eveneens andere slimme toestellen, zoals verlichting en tv’s. In onze woning hebben we bijvoorbeeld Hue-lampen die je ook met een spraakbevel kunt dimmen en een grote luster die via een Z-Wave-module (en een SmartThings-hub) kan bediend worden. Je kunt dus in een stoel gaan zitten, en met een paar spraakbevelen de lichten wat minder fel laten schijnen, de temperatuur iets verhogen en muziek laten spelen.

Het stukje intelligentie dat Google toevoegt komt soms ook verrassend uit de hoek. Op een bepaald moment vroegen we “Speel het laatste album van Baxter Dury”, wat de Google Assistant bevestigde. De muziek begon te spelen op de Cyrus-versterker, maar de Google-stem bracht nog snel een boodschap: “Trouwens, Baxter Dury treedt binnenkort op in Amsterdam”. Nou, verrassend.

Siri en Alexa

We hebben het nu heel uitgebreid over Google en de Google Assistant gehad, maar je bent niet verplicht om met dit platform aan de slag te gaan. Omdat de One Cast AirPlay 2-compatibel is, kun je ook elke muziekdienst streamen via de AirPlay-functie op je iPhone, iPad of Mac-computer. Als je op dat AirPlay-icoontje drukt, dan zal je merken dat je naast de Cyrus-versterker eventuele andere AirPlay 2-toestellen in huis kunt aantikken. Je kunt dus ook via deze weg een ad hoc groep creëren van speakers en muziekapparaten die allemaal hetzelfde spelen. Ten slotte kun je ook via Siri via een gesproken bevel zaken als het volume bedienen. De mogelijkheden zijn wel iets beperkter dan bij Google.

Een laatste optie is Alexa, het slimme platform van Amazon. Heel populair is de Amazon-assistent (nog) niet in Nederland en België, omdat de Nederlandse taal niet ondersteund wordt. Enkel Engels, Duits of Frans spreken is mogelijk, en dat is wel een hinderpaal omdat de meeste mensen toch het liefst in hun eigen taal werken. Maar misschien dat er met de recente opening van Amazon.nl schot in de zaak komt zodat Alexa ondersteuning krijgt voor het Nederlands. Dat zou een interessante evolutie zijn, want Alexa staat veel verder qua integratie met allerlei smarthometoestellen, zelfs met de professionelere domoticaplatformen. Alexa hebben we echter in dit geval niet getest.

Overigens even opmerken dat dankzij de ingebouwde Chromecast en AirPlay je de Cyrus One Cast kunt bedienen vanuit Roon. Audio wordt dan niet via RAAT gestreamd, maar wel lossless en in cd-kwaliteit. Ten slotte is Bluetooth nog een laatste optie waarop je kunt terugvallen. Het is een makkelijke te gebruiken technologie, dat wel, maar vanwege de lossy kwaliteit zijn we geneigd om je aan te raden eerst via WiFi te streamen. Bluetooth is wel weer handig als je bezoekers over de vloer krijgt die even snel iets willen laten horen.

Compact ding

We hebben nu sterk ingezoomd op de slimme kant van de Cyrus One Cast. Maar hoe zit het eigenlijk met de pure hifi-aspecten? Die zijn ook niet te onderschatten, ondanks het understated design. De compacte vorm van deze versterker en het sober voorpaneel maakt de One Cast nu eenmaal een atypische verschijning vergeleken met grote hifi-apparaten met veel knopjes en die veel blauw licht verspreiden. Je hebt er niet veel plaats voor nodig, en dat is in sommige woonkamers toch een groot pluspunt.

De One Cast is relatief diep, maar de hoogte en breedte zijn echt heel bescheiden. Dat is mogelijk omdat Cyrus al jaren sterk inzet op klasse D-versterking, een technologie die veel vermogen biedt zonder veel warmte te produceren. Het lijkt ons bijgevolg een goede kandidaat als je een toestel zoekt die je in een meubel wil inbouwen of uit het zicht wil plaatsen. Een beetje ventilatie moet natuurlijk altijd. Plaats je hem wel ergens zichtbaar, dan zijn er wel wat leuke zaken die het iets meer uitstraling geven. Het voorpaneel heeft maar twee grote designelementen: twee grote draaiknoppen, met daarrond een reeks leds. De linkse knop dient voor de ingang te selecteren, de rechtse regelt hoe luid de muziek klinkt. Deze knop is echt helemaal omringd door witte led’s, waarbij het gepaste ledje oplicht om het volumeniveau aan te geven.

Concreet bevat de One Cast de vierde generatie van het Hybrid Class D-design van het Britse merk, goed voor 2 x 100 Watt (bij 6 Ohm), met een circuit om de impedantie van je speakers automatisch te detecteren. Die twee zaken bezorgen de One Cast het nodige om een brede variëteit van speakers aan te sturen. Het verrassende aan sommige klasse D-ontwerpen is dat er soms onwaarschijnlijke dingen mogelijk zijn die je niet had verwacht. De piepkleine One Cast aan reusachtige vloerstaanders hangen kan, om maar iets te zeggen. Tussendoor hingen we zo onze Focal Sopra N°2’s aan de Cyrus, gewoon omdat ze toch nog opgesteld stonden en we snel wat muziek wilden beluisteren. Ok, dat klonkt misschien niet zo goed als de Devialet die we meestal gebruiken, maar het was ook weer niet echt ondermaats. De match met een set DALI Rubicon 2-boekenplankspeakers (87 dB, 4 Ohm) was wat ons betreft bijzonder geslaagd, en ook de SVS Ultra Bookshelf-speakers (87 dB, 8 Ohm) bleken een goede match te vormen. De warme Cyrus-klank was een perfect complement voor die lichtjes analytischere SVS-speakers. De Bowers & Wilkins 606 (88 dB, 8 Ohm) deed het ook prima, al neigt het geheel dan wel iets meer naar de donkere kant. Een kwestie van persoonlijke smaak uiteraard. Het kan niet ontkend worden: de 606 is een luidspreker waar heel veel mensen tevreden over zijn.

Niet alleen streaming

Het woord ‘cast’ zit in de naam van deze versterker. Het zou dus helemaal niet gek zijn als je dacht dat streaming de enige manier was om geluid uit dit toestel te krijgen. Maar je hebt verschillende andere opties, waaronder een phono-ingang voor een draaitafel met MM-cartridge en een USB klasse B-ingang om een laptop aan te sluiten zodat je een hi-res audiostream rechtstreeks naar de DAC van One Cast kunt sturen. Een optische en een coaxiale ingang geven je nog twee verdere digitale aansluitmogelijkheden, en er is nog een analoge cinch-paar naast de eerder vermelde phono-aansluiting. Best veel ingangen eigenlijk (en dan heb je ook nog de luidsprekerterminals en een pre-out), want de achterkant van de Cyrus-versterker is nu niet zo groot. Bij de versterker wordt een eenvoudige maar degelijke mini-remote geleverd. 

HDMI is de missing link

Cyrus heeft bovendien een HDMI-poort voorzien op de One Cast. Een superslimme zet die we steeds meer fabrikanten zien doen, want een stereoversterker makkelijk koppelbaar maken met je televisie is precies wat veel mensen wel op prijs stellen. Het is HDMI-ARC-compatibel, en dat werkt doorgaans heel goed. We sloten onze Samsung UE60KS7000 aan en – nadat we de output op PCM hadden gezet in de tv-instellingen – we hadden geluid. Meer zelfs: we hadden een uitstekende geluidservaring, onder meer bij het bekijken van de steengoede ‘Picard’ via Amazon Video (een kijktip, zelfs voor de niet-Trekkies en -TNG-fans onder ons).

We hebben het al vaak moeten opmerken: een oplossing zoals deze, waarbij je een goede versterker combineert met degelijke stereospeakers, is een veel betere geluidsoplossing voor je televisie dan de meeste soundbars. Als de versterker bovendien zo compact is als de Cyrus One Cast (of een alternatief, zoals de aanzienlijk duurdere NAD M10) dan blijft je interieur nog meer gevrijwaard van lelijke apparaten dan bij zo’n lange soundbar.

De One Cast is gewoon een heel aangename versterker die luisterplezier resoluut op de eerste plaats zet. Een felle schijnwerper schijnen op microdetail doet het niet, maar dat hoeft zeker niet. ‘Diagnostic’ van Ibrahim Maalouf bijvoorbeeld, was heel fijn om te beluisteren op de One Cast. De trompet van de Libanees rolde magistraal de kamer in, vol en dynamisch, maar zonder dat hard kantje dat je soms hebt op een goedkopere versterker bij een koperinstrument. De Cyrus-versterker heeft echt krachtreserves die immenser zijn dan het compacte formaat zou laten vermoeden, waardoor dynamische pieken soepel verwerkt worden.

Tijdens ‘Unfolding’ van technoartiest Rival Consoles, te horen op het intrigerende ‘Erased Tapes Collection IX’, wist de One Cast bijvoorbeeld die hele laag, aanhoudende bastoon aan te houden terwijl er ondertussen ook een heel snelle synthlijn of twee bleef doorspelen op onze Rubicon 2’s. Goedkopere versterkers krijgen het met tracks zoals deze vaak lastig, zeker als de speakers ook nog veeleisend zijn, waardoor de weergave in elkaar stuikt. De snelheid, de dynamiek, de diepste tonen, ze verdwijnen allemaal. Dat gebeurt niet bij deze Brit, waardoor we hem gerust durven aanbevelen aan iedereen die zijn woonkamer graag af en toe ombouwt tot een hippe Berlijnse club. De extra headroom die de One Cast bezit bleek opnieuw een troef toen we nog eens het geweldige 2L-album ‘Magnificat’ afstoften – ja, het was echt lang geleden. Het is heel moeilijk om niet te blijven luisteren naar dit album van de TrondheimSolistene, zeker als we geconfronteerd worden met een weergave die op een hoger niveau staat. Geweldig, die ‘Quia fecit’ via de One Cast en met de DALI-speakers.

Conclusie 

Zoek je een alles-in-één-versterker die goed klinkt en uitgerust is om de meeste speakers aan te sturen? Dan zit je met de Cyrus One Cast aan het goede adres. Het heeft veel troeven die in de smaak zullen vallen bij lui die met één apparaat (en twee luidsprekers) meteen alles willen oplossen qua audio: muziekweergave via streaming, tv-geluid en zelfs het beluisteren van vinyl. Je hebt veel streamingopties, waaronder een aantal die de deur openen naar spraakbediening en integratie met smarthometoestellen.

De One Cast is niet de enige met deze mogelijkheden, dat klopt, maar Cyrus maakt het geheel heel toegankelijk en woonkamervriendelijk. Geen interesse in slimme functies zoals bediening met de stem? Dan blijft de One Cast nog altijd een knappe klasse D-versterker die meer kan dan je zou verwachten van zoiets kleins.

Cyrus One Cast
1.675 euro | www.cyrusaudio.com
Beoordeling 4,5 op 5

MERK

EDITORS' CHOICE